СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 5, 2020

Фасадата на NV Tower е една от уникалните черти на проекта

Разговор с Проф. дтн инж. Николай Вълканов, Председател на Съвета на директорите на Минстрой Холдинг АД

Фасадата на NV Tower е една от уникалните черти на проекта

Бихте ли представили новостроящата се сграда NV Tower? Разкажете за проекта, концепцията, основни параметри и етапа, на който е проектът.
NV Tower е мащабен и забележителен проект, който ще промени представите за офис пространство. Проектът е уникален не само със своята сложна архитектура и неповторима визия, а и с цялостния си замисъл. Едно от големите предимства е концепцията за мултифункционалност, обърната изцяло към активните и динамични хора, за които сме създали микса от удобства, за да могат да съчетават работата със свободното време и социален живот. NV Tower има 21 етажа и 3 подземни нива. Зоните с обществени функции са разположени на първите три етажа и са близо 5 000 кв.м., етажи от 4 до 17 предлагат 20 000 кв.м. първокласни офис пространства, а над тях има 4 жилищни етажа. На ниво партер са разположени кафетерия, медицински център и различни търговски обекти. На етаж 2 има голяма спортна и уелнес зона с фитнес, 25-метров плувен басейн с джакузи, СПА зона със сауни, парна баня и релакс помещение, салон за красота и зали за масаж. На същото ниво има конферентен блок със зала за 200 човека и лоби. На етаж 3 продължава спортния център с 4 просторни зали за групови тренировки. На този етаж е и кантината с голяма и озеленена външна тераса. Офисните площи предлагат гъвкави пространства с възможност за обособяване на open space работни места, зали за срещи, кабинети, зони за релакс.

Проектът е изключително зелен, с богато естествено озеленяване по терасите във височина и в интериора, пред сградата ще има красив парк. Разбира се отличната локацията на изключително комуникативно място на метростанция ГМ Димитров е от ключово значение за устойчивото развитие на проекта. В момента напредва строителството на сградата, като грубият строеж е на 21-то ниво, паралелно се изпълняват конструкцията, фасадата, инсталациите и довършителните работи. Сградата ще бъде завършена през май 2021 г.

Фасадата е лицето на една сграда, това, което първо привлича погледа, а NV Tower определено има с какво да впечатли. Бихте ли разказали повече за решенията за сградната обвивка и използваните иновативни системи. С какви параметри се характеризират?
Зад сложния архитектурен силует на сградата стои вдъхновение от динамичните форми на естествените кристали в природата, което реферира към една от основните дейности на Минстрой – минното дело. Фасадата на NV Tower е една от уникалните черти на проекта. Натоварена е с много функции и изисквания. Фасадата създава неповторимият облик на сградата, отличава сградата в заобикалящата среда и в същото време запазва жива и непосредствена връзка с околното пространство наподобявайки очертания на Витоша. Това е причината и за много от решенията взети при проектирането и. Фасадата е изцяло прозрачна за цялата етажна височина, 2.9м за офисните етажи и 4.85 за търговските зони. За комфорта на ползвателите са подбрани балансирани параметри на стъклата и стъклопакетите, така че да се осигури възможно най-добрата прозрачност и преминаване на видимата светлина, като се ограничи преминаването на UV лъчите. За прозрачността, изправността и усещането за непосредствена връзка със заобикалящата среда са проектирани система за почистване на фасадата, отваряеми прозоречни елементи, тераси. Съзнателно са търсени „органични“ (природни) форми за визията на фасадата. Тези решения водят след себе си множество инженерни предизвикателства и необходимост от иновативен подход. Като пример ще посоча това, че всички фасади, освен южната са с наклон спрямо вертикала. Изпълнението на наклонени фасади не е нещо ново или нещо което не е правено в България, но особеното в случая на NV Tower e направата на плавния преход в дъга, от вертикална фасада в наклонена спрямо вертикала. Търсена е и технологичност за постигане на кратки срокове за монтаж. Това изискване е удовлетворено с избора на типа на фасадата. Основната част от фасадата е елементна фасада. Изработката и контрола на качеството и се изпълнява в заводски условия. На строителната площадка идват готови за монтаж елементи. Друга много важна част от фасадата и визията на сградата са архитектурните елементи разположени на покрива. Представляват сложна пространствена стоманена конструкция, даваща завършек на силуета на сградата. Не на последно място трябва да спомена и фирмите ангажирани със случването на фасадата. Системният доставчик на фасадното решение е ЕТЕМ България, доставчика на стъкло е Guardian Glass, изпълнителя на стъклопакетите е фирма Кристиян - Нейко, а фасадният инженеринг и изпълнението е дело на ТАЛ Инженеринг.

Да се насочим и към ролята на инсталациите, които ще осигуряват високия комфорт, ще са отговорни за потреблението на енергия и намаляване на вредното въздействие. Бихте ли споделили и за сградните инсталации – системи за ОВК, осветление, автоматизация и т.н...
Съвременен офис проект като NV Tower трябва да разполага с голям набор от сградни системи, които да осигуряват комфортна среда за ползвателите и същевременно енергоефективна експлоатация. За управление на инсталациите се предвижда изграждане на система за сградна автоматизация и контрол. Система ще се изгради като централизирана, йерархична структура, която ще следи и визуализирана работата на всички видове инсталации. С цел оптимизиране на разходите системата ще има възможност автоматично да ограничава консумацията на енергия на някои от съоръженията.

Сградната автоматизация ще разполага с инструменти предлагащи лесно генериране на отчети за потреблението на електрическата енергия, разход на вода и др. За осигураване на комфортна и ефективна атмосфера на работещите в сградата по част ОВиК са предвидени VRV системи отделни за всяка зона, които дават възможност за отопление и охлаждане едновременно от една система в различни части от офиса. В режим на рекуперация по време на преходните сезони ефективността нараства значително, защото топлината, отнета от едни помещения, се използва за загряването на други. Това води до значителна икономия на енергия. За осигуряване на пресен въздух в сградата са предвидени климатични камери с ефективност до 79%, отговарящи на най високите международни енергийни стандарти ErP2016. За всички сървърни помещения в сградата инсталациите са така направени, че при отоплителен сезон отнетата топлина от сървърните помещения се използва за отопление на офисните площи. Вентилационните системи и VRV системите са интегрирани в системата за сградна автоматизация даваща възможност за контрол, автоматично регулиране, топлинно счетоводство (индивидуално отчитане и контрол на разходите) и значително спестяване на енергийни разходи на всички съоръжения в сградата.

Водоснабдителната и канализационната системи са проектирани и изградени да отговарят на най-сериозните зелени изисквания в областта на строителството – американския стандарт LEED. Обърнато е внимание на най-малките детайли: Продуктите вложени в санитарните помещения са подбрани не само по дизайн, енерго и водо спестяващи, но и гарантиращи безопасността и здравето на хората. Вложени са най- иновативните безконтактни технологии.

По отношение на осветлението в сградата основната ни цел е да предоставим високотехнологични продукти и иновативни светлинни решения за общите части и офисните площи, така че да отговорим на очакванията и изискванията на нашите Наематели. В сградата ще бъдат вложени иновативни и енергоефективни LED осветителни тела. С реализацията на набора от енергоефективни проектни решения се очаква оптимална възвръщаемост на инвестицията.

Проектът е пример за следване на съвременните концепции и тенденции за устойчива и зелена архитектура. С какви енергоспестяващи и опазващи околната среда концепции и решения се отличава?
Проект с такъв мащаб следва да бъде внимателно и отговорно изграден с визия за устойчиво развитие в унисон с тенденциите в архитектурата и съвременните технологии. Следвайки визията за устойчивост, в проекта са застъпени зелени решения, които допринасят за цялостната концепция. Богато озеленени с естествена растителност фасади и вътрешни пространства, красива паркова среда са част от архитектурното решение. На всеки от етажите на сградата има достъп до озеленени тераси. Този дизайн спомага за развитието на модерната градска среда, като част от активния ритъм на големия град. Друга част от отговорното отношение към града и заобикалящата среда са удобствата, които стимулират зеления транспорт без емисии – сградата ще разполага с места за велосипеди и душове и съблекални за велосипедисти, за ползвателите ще има и паркоместа със зарядни станции за електромобили. Част от зелената концепция е и системата за събиране на 100% от дъждовната вода и повторното й използване за напояване на зелените площи. Сградата ще бъде сертифицирана със сертификат LEED Gold – глобално признат символ за постигнати стандарти в зелени и устойчиви сгради.

Не на последно място са и предизвикателствата пред които сме изправени в следствие на световната пандемия и осигуряването на здравословна и сигурна среда за ползвателите на сградата е от ключово значение за устойчивото развитието на проекта. За тази цел ще бъдат интегрирани решения за осигуряване на пречистен въздух, които не предполагат разпространението на вируси и патогени, както и безконтактни технологии в обществените зони.

Следвайки най-актуалните тенденции за устойчиво развитие, проектът NV Tower посреща необходимостта от офис площи в столицата, предоставяйки балансирана и мотивираща среда за модерните активни хора.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини