СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 5, 2020

Стремим се да бъдем иновативни и работим със страст

Разговор с арх. Виктор Банарев, управител на студио MoVe Architects

Стремим се да бъдем иновативни и работим със страст

Арх. Виктор Банарев, представете студио MoVe Architects на читателите на списание Строители.
MoVe Architects е компания основана през 2015 г. от мен (Виктор Банарев) и арх. Мая Йорданова, с основен фокус в Управление на проекти, Интериорен дизайн и Архитектура. От основаването екипът ни проектира и управлява широка гама от проекти в България, Германия, Австрия и др.

В MoVe Architects целим да допринесем с добавена стойност към проектите, в които участваме, като работим със страст и разум. Винаги се стремим да бъдем иновативни и да правим това, в което сме най-добри. Екипът ни е отговорен и фокусиран върху резултата, отборни играчи сме, действаме бързо и винаги се стремим да се забавляваме в работата си. Всички членове на нашия екип са архитекти, като двамата с Мая освен архитектурното си образование сме и магистри по управление на проекти в строителството.

Заедно с това целият екип е в процес на сертифициране по международните програми за управление на проекти PRINCE2 и PMP.

Нашата основна мисия е да спестим времето на нашите клиенти, като ги оставим да се фокусират върху собствения си бизнес, докато ние правим това, в което сме най-добри.

Какво място във Вашата работа заемат съвременните технологии за визуализация на проектите Ви?
Както в почти всяка сфера на работа в строителството, технологиите се развиват доста динамично и е важно да си в крак с тях. От друга страна, клиентите очакват все по-конкретни и фотореалистични изображения, съчетани с бърз и качествен краен продукт. В нашата работа ние, от Move Architects, се стремим към баланса между всичко това и преценяваме подхода си строго индивидуално, спрямо проектите, които поемаме. Понякога бърза скица на обекта е достатъчна, друг пък предаваме проекти от няколко стотин страници чертежи и картинки на това, което планираме да реализираме.

Въпреки индивидуалния характер на всеки проект, имате ли определени принципи, към които се придържате, предпочитание към материали, форми и цветове, както и съвременен дизайн, технологични иновации и енергийна ефективност?
Всяко архитектурно бюро има свой почерк и подход на работа. Стремя се винаги да постигам баланс между участниците в проектите и желанията на възложителя. По отношение на материали, форми и цветове, също подхождам, по скоро практично, но и естетически издържано, разбира се. Важно е сградата или интериорът да изглеждат добре и след 5, 10 години експлоатация, а за това в голяма степен е определящо, какви материали са вложени. Ако трябва да дам пример за сравнително иновативен продукт, които влагаме често, това биха били зелените стени, те са актуални, както за офиси, така и за жилищни проекти, внасят свежест в интериора, а вече не им е необходима поливна система или други сложни съоръжения.

Кои са актуалните тенденции наложени от ситуацията особено в офисните пространства?
COVID-19 наложи доста рестриктивни мерки в обществените пространства и това, разбира се, не подмина и офисите. Доста компании разпуснаха служителите си в така наречения „home office“ и се появи нуждата от добре обособени пространства в жилищата за работа. От друга страна се развиха възможностите за виртуални срещи, без личен контакт. При жилищата в момента се наблюдава бум на малки интериорни задачи, тъй като отлаганите с времето идеи се реализирате сега, когато хората са си повече вкъщи.

В края на разговора, бихте ли представил някои от Вашите проекти и иновативни решения, които сте приложили?
Наш основен фокус са офисните проекти, но заедно с това се стремим да се развиваме и в други насоки. За нас всеки проект е иновативен, като всеки от тях показва нашия стремеж за развитие, перфекционизъм и удоволствие от работата. Решаваме определени проблеми, които в много случай са необикновени, съобразени със съответната ситуация, желание и изисквания на клиента, възможности за реализация.

Един от тях е новият офис на Societe BIC в София, България, който спечели наградата за най-добър офис дизайн за Югоизточна Европа за 2020 на BIGSEE. Дизайнът е разработен за 2 месеца. Бетонът е напълно естествен, всички инсталации са видими и в строг ред, шперплатът показва естествения вид, живота и качеството на дървесината. Цветовата палитра и брандинга показват бранда на BIC. Подовите повърхности са проектирани по такъв начин, че да може лесно да се придвижвате и ориентирате в офиса. Има както акцентно, така и общо осветление.

Вторият проект е Апартамент, който спечели наградата за най-добър жилищен дизайн за Югоизточна Европа за 2020 на BIGSEE. В него преплетохме стилен интериор с класически и модерен стил, представени в нюанси от земната, сивата и синьо пастелната гама. Гладките и огледални повърхности разширяват оптически пространствата, докато тези от камък и дърво се оглеждат в тях и създават стил и уют. Касетираният таван е подчертан с восъчна мазилка в центъра. Обшивките по стените са декорирани в дърво, огледала и декоративни флорални пана, като тези елементи са представени в стилизиран растер. Вратите са тапетни, а. в спалните уютът е постигнат с добре балансираните цветови палитри, мокетен под, плътни завеси, декоративни елементи и пана по стените.

Проектът ни на Bright Consulting е разработен и зaвъpшeн зa oбщo 5 мeceцa. Ocнoвнaтa идeя нa дизaйнa e дa пoкaжe ecтecтвeнитe цвeтoвe и мaтepиaли, нeщo кaтo cимбиoзaтa мeждy пpиpoдaтa и paбoтнaтa cpeдa. Бoядиcaн в бялo бeтoн нa тaвaнa, cтъклeни вpaти c виcoчинa 3 мeтpa и eлeгaнтни бeли paмки, пpaвят oфиca пpocтopeн. Дъpвeнитe гpeди кaтo ocвeтитeлни тeлa и дpyги плaнинcки eлeмeнти, пoмaгaт зa cъздaвaнeтo нa yникaлнo oфиcнo пpocтpaнcтвo, къдeтo cлyжитeлитe нa Вright Соnѕulting мoгaт дa paбoтят cъc cтpacт и cвoбoдa.

Последният проект е концепцията за офис сграда „Sunotec“ заедно с детска градина и басейн. Цялостната концепция на проекта е създаването на нов продукт за пазара привличащ млади и иновативни компании, където служителите могат да съвместят работата заедно с място за грижа на техните деца. Сградата е разделена основно на няколко функции - основна офиси и детска градина, съпътстващи - ивент център, фитнес и кафенета.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини