СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 5, 2020

Серията Visage на Henkel следва архитектурните тенденции

Разговор с Явор Стефанов – Търговски представител и техническа подкрепа Хенкел България, Лепилни технологии

Серията Visage на Henkel следва архитектурните тенденции

В началото, бихте ли разказали на читателите на списание Строители за последните новости, свързани с компанията HENKEL?
Иновациите са основна част от корпоративната стратегия на Хенкел още от създаването си през 1876. Именно те движат нашия ръст от малък семеен бизнес до компания от световен мащаб. С тази цел през 2018г., Хенкел започна изграждането на глобален Иновативен Център за лепилни технологии в централата на компанията в Дюселдорф, Германия. Инвестицията от 130 милиона евро има за цел да обедини под един покрив всички звена на подразделението Лепилни технологии и така да се подобри обмяната на знания и работа в екип на нашите технически специалисти при създаването на нови продукти и системи. Сградата вече е реализирана и чрез този център за иновации ще подобрим ефективността на нашата стратегия, вече използвана при създаването на голяма част от нашите продукти- влагането на опита ни от глобалните технологии в специално разработени за местните пазари материали.

В продължение на това, кои са продуктите, върху които акцентирате на българския пазар и с какви техни важни характеристики трябва да бъдат запознати строителите?
Базирайки се на глобалното ни позициониране като компания, ние поддържаме постоянен контакт с архитекти, дизайнери и строители работещи по целия свят.

В момента има тенденция архитектите да избират естествени материали като дърво и камък за доминиращ материал за фасадите. Тухлите и бетонът също се използват за ефектен завършек на сградите. Но за съжаление естествените материали са трудни за полагане, изискват допълнителна поддръжка във времето и не на последно място изискват сериозна инвестиция. Използвайки над 40 годишния ни опит в сферата на топлоизолационните системи, съчетано с познанието ни за споменатите проблеми, създадохме Visage- линия от мазилки и бои, пресъздаващи природата. През 2020 г. добавихме в серията Visage нови цветове и материали, които да са в крак с модните тенденции.

За да улесним избора на продукт от гамата на Visage, разделихме продуктите на три основни категории: дърво, камък и специални ефекти.

С Visage ефект дърво може да се пресъздаде естествено дърво, без асоциираните с това големи разходи по закупуването и изграждането на специална конструкция, както и задължителната последваща поддръжка в годините.

Visage ефект камък пресъздава гранита- качествен материал, високо ценен заради здравината и елегантността си. Самият материал се състои от различни финно смляни камъни с техните естествени цветове, слепени с полимер. По този начин се постига финишно покритие със здравина и устойчивост на цвета значително по- добри от стандартните и мозаечните мазилки. Резултатът е елегантна визия без допълнителна тежест към конструкцията.

Ефектът Архитектурен бетон е създаден специално за фасадите на къщи, офиси и обществени сгради, за да им придаде все по-често търсеният индустриален изглед. Налични са три нюанса на сивото, а финалният изглед на фасадата зависи от техниката на нанасяне.

Тухлените шаблони са създадени, за да пресъздадат ефекта на различните тухлени дизайни без да се налага изграждането на стени с истински тухли. Налични са два шаблона- Лондонска тухла и Бостънска тухла- и 12 цветови комбинации.

В заключение, как бихте обобщили предизвикателствата, пред които е изправен строителния сектор и каква визия имате за развитието на строителството у нас? С какво биха помогнали иновативните продукти и технологии?
Предизвикателствата в строителния бранш за разнородни и динамични. Като пример бих посочил ограниченият брой квалифицирана работна ръка и нуждата от бързи и същевременно лесни за използване системни решения. Затова и при полагането наиновативните продукти Visage се използват по-малко хора, като по този начин спестяват време и пари.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини