СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 5, 2020

Ние сме надежден производител на качествено оборудване за ОВК системи

Разговор с инж. Костадин Джампалски, управител на Hoval България

Ние сме надежден производител на качествено оборудване за ОВК системи

Уважаеми г-н Джампалски, какви са новостите от фирма Hoval през последната година?
Тази година фирма Hoval AG празнува своята 75 годишнина от официалното є стартиране като бранд. Разбира се, фирмената история започва преди повече от 100 години, с нейния основател Густав Оспелт. През всичките тези години на постоянно технологичното усъвършенстване, разрастване на продуктовата гама, осигуряване на цялостни системни решения за всички сектори - от жилищен до индустриален, Hoval се е доказал, като надежден производител на качествено оборудване за отопление, вентилация и климатизация. През цялото това време и до днес, Hoval остава верен и на мотото си да опазва енергията и околната среда. Всички наши колеги са горди, като част от голямото ни семейство.

Тук в България започваме дейността си през 2011 година. В началото бяхме двама, а днес вече сме утроили екипа си. Ако трябва да кажем, какво е новото в Hoval България през последната година, това е, че работим за осигуряване на максимален комфорт на нашите клиенти, не само с продуктите и услугите, но и с изключително важното сервизно обслужване. От началото на годината създадохме нов сектор за сервизна координация. Чрез новия член на екипа ни - сервизен координатор - ние имаме вече възможност за много по-бърза реакция на сервизните услуги. Увеличихме и партньорската си мрежа от технически специалисти в цяла България. Това е естествен процес на разрастването на фирмата.

С годините нашите клиенти се увеличават, системните решения на Hoval за всякакъв тип сгради започват да стават предпочитан избор. Когато става дума за качество и комфорт, съответно това води и до необходимостта от увеличаване и качеството на обслужване и сервиз на вече работещите инсталации. Това гарантира тяхната още по-дългосрочна и безпроблемна работа. Клиентите ни вече имат възможност за подписване на сервизни договори за регулярно обслужване и това им дава спокойствие, че направената инвестиция ще им осигурява ефективна и икономична работа много дълги години напред.

Бихте ли се спрели по-подробно на решенията, свързани с осигуряването на комфорт в жилищните сгради?
В жилищния сектор нещата се развиват изключително динамично през последните години. Особено голям растеж имат жилищните комплекси с еднофамилни къщи в перифериите на големите градове, както и градски комплекси от жилищни блокове. С по-малко темпо се увеличават и реновациите на старите градски апартаменти. Hoval има и реализира решения за всеки един от тези случаи. Изпълняваме цялостни системни решения за еднофамилни къщи, които в зависимост от наличните ресурси и желанието на клиента са комбинация от термопомпи, газови котли, соларни колектори и не на последно място комфортната жилищна вентилация с рекуперация.

За градските апартаменти често се реализират газови стенни котли или термопомпи, в комбинация с комфортната вентилация. Клиентите ни все повече намират необходимост да осигурят здравословна среда в домовете си и интересът към жилищната вентилация HomeVent расте с много бързо темпо. Гарантираното следене и поддържане на чистия въздух чрез VOC сензори, както и рекуперацията на топлина, студ и изключително важно - влага, са едни от основните предимства на вентилацията.

Клиентите в днешно време са много добре подготвени, те четат и се информират за начините за постигане на комфорт в домовете си, и в същото време ниски енергийни разходи. Вече имаме над 300 доволни клиента в цяла България, които се наслаждават на този комфорт. Тяхната обратна връзка и препоръки са изключително безценни за нас.

Как бихте коментирали тенденции при системите, предназначени за индустриални обекти?
Решенията ни за индустриалните обекти може би са много по-популярни на бранша и аудиторията. Това е така, защото те са изключително атрактивни, иновативни и доказани в годините, може да се каже, че нямат аналог, което много ни отличава. Децентрализираните системи на Hoval са спечелили доверието на много голяма част от инвеститорите на индустриални сгради в България - заводи, логистични халета, спортни зали. С подходящата комбинация от покривни апарати на пресен въздух с рекуперация RoofVent и апарати на рециркулация и пресен въздух TopVent, се постига оптимален резултат, независимо дали сградата е с височина 8 или 30 метра.

Нямаме аналог в частта равномерно разпределение на температурата по височина и от там минимизиране на загубите през покрива на сградите. Чрез патентовата система Air-Injector, въздухът се сваля в работната зона, затоплен или охладен, и с изключително ниска скорост от 0,3-0,4 m/s. Стратификацията по височина е само 1°С на всеки 10 метра височина. Т. е. ако в работната зона имаме 18°С, то на 10-тия метър ще имаме 19°С, на 20-тия 20°С, това предотвратява огромните загуби на топлина през покрива, които има с другите конвенционални системи.

От няколко години системите ни са вече не само децентрализирани, но и напълно самостоятелни, като всеки апарат на Hoval се комбинира с агрегат на директно изпарение,. Това дава максимална свобода и гъвкавост, особено когато в бъдеще се разширява производствения обем или се правят реконструкции и реорганизации на складови и производствени площи. Това определяме, като бъдеща тенденция при проектиране на индустриални сгради.

В заключение, бихте ли разказали за някои референтни обекти през последната годината?
През изминалата година реализирахме изключително интересни обекти и в жилищния и в индустриалния сектор. Много клиенти от знакови сгради като: Милениум център, София; Сан Стефано Плаза, София; Диамант на Артекс, София; Резиденшъл парк фаза 3 в София; комплекс Флора Панорама в Бургас и много други, се сдобиха и ползват системи и техника на Hoval.

В индустрията сме щастливи да отбележим заводите на: МД Електроник, Враца; Фьоникс фарма, Пловдив; Винтерхалдер, Пловдив; Мекалит, Пловдив; Вили Елбе, Пловдив; Палфингер, Теново; Ариете, Пазарджик; СКФ, Калофер; мандра, Домлян и др. Логистични халета: DHL, София; Карго партнер, София; Кока кола в Костинброд. Към момента с наши системи се изграждат логистичния център на ОРБИКО в София, новия завод на Италфууд в Шумен, Арена Бургас, спортна зала Христо Ботев във Враца, логистична база на РГС Божурище.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини