СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 5, 2020

BMS системите ни отговарят на високите изисквания на клиента

Разговор с инж. Стоян Иванов, управител на Automation+

BMS системите ни отговарят на високите изисквания на клиента

Представете накратко Automation+?
Automation+ е българска компания, която създава и интегрира интелигентни решения за автоматизация и управление в различни по вид обекти - обществени сгради, частни домове, центрове за данни, спа комплекси и други. Разполагаме с екип, който разработва продукти за сградна и домашна автоматизация – софтуер и хардуер. Имаме опит с разработване на устройства по стандарта KNX, DALI, Modbus и BusPro. С гордост бих казал, че някои от нашите доставчици на оборудване използват R&D центъра ни в София за разработване на нови техни продукти.

На каква техника и технологии разчитате при изграждането на BMS системи?
Automation+ използва отворени стандарти и протоколи за автоматизация с оглед по-големите възможности и преодоляване на всички ограничения за крайния потребител. В по-голямата си част системите за сградна автоматизация предлагат решения за автоматизиране на общата вентилация, студо- и топлопроизводство, помпи, измерване на потребление на енергия, следене на статуси на системите за сигурност и други съоръжения. За автоматизирането им Automation+ си партнира с компании лидери в тази област – WAGO, Siemens, Progea, S+S. Но за автоматизирането на една сграда не е достатъчно BMS системата да контролира само общите съоръжения, а и тези които предлагат пряк комфорт на обитателите на офис площите, т.нар. стаен комфорт – In-Room Automation. Тук ние използваме отворения стандарт KNX, на който сме “Advanced Level Partner” и сертифициран член на KNX организацията. Използваните KNX продукти управляват осветлението, температурата, вентилацията и активната слънцезащита в помещенията. Дистрибутори сме на няколко утвърдени KNX бранда, които успешно интегрираме от години – EAE, Ekinex, iRidium mobile, HDL. Компанията също си партнира с Jung, Gira, Schneider Electric и ABB.

За офис сградите предлагаме и решения за автоматизация на конферентни и “Boardroom” зали, при които освен стайния комфорт потребителите могат да управляват Audio/Video източниците, моторизирани екрани, телевизори, усилватели и др. Системата на Control4, на която Automation+ е сертифициран дилър, успешно интегрира всичко това в приложение на таблет, телефон или специализирани дистанционни управления.

Какво най-често включва един интелигентен дом?
Домашната автоматизация навлиза с бързи темпове на българския пазар, клиентите ясно осъзнават необходимостта от интегриране на интелигентни решения в своя дом. „Умният дом“ им предлага комфорт и сигурност в ежедневието, енергоефективност, дистанционно наблюдение и контрол, активиране на сцени и режими от разстояние през телефона и др. Споменатият вече KNX стандарт намира приложение и във всички области на домашната автоматизация – управление на осветление, отопление, охлаждане, вентилация, интелигентна слънцезащита, аудио/видео контрол, охрана на дома, енергиен мениджмънт и др. Нашите системи за домашна автоматизация винаги са разработени индивидуално, съобразени с изискванията на конкретния клиент, следвайки уникалния ритъм на неговия собствен дом и стил на живот.

Разкажете ни за някои интересни, реализирани от фирмата обекти.
Повече от 15 години фирмата ни се доказва на пазара за сградна, домашна и индустриална автоматизация. Реализирали сме над 150 домашни инсталации и десетки офис сгради, търговски комплекси и центрове за данни.

При проекта Детски научен център Музейко реализирахме успешно предизвикателството BMS системата на сградата да контролира всички съоръжения в нея, включително и In-Room Automation. Резултатът е енергоефективна сграда клас А, сертифицирана по стандарта LEED. Тук за пръв път използвахме интуитивна 3D визуализация на BMS екраните, чрез която управлението на сградата е като детска игра. Други интересни BMS проекти са: Печатница на БНБ – BMS система на енергиен център – 600KW; Централ Парк Бургас – Smart Home & Intercom система; Форест Парк – жилищен комплекс с напълно автоматизирани къщи; Конгресен център Стара Загора – KNX + DALI система за осветление.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини