СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 6, 2020

Поддържане и почистване на канализационната инсталация в сгради

Поддържане и почистване на канализационната инсталация в сгради

За успешното функциониране на вътрешната канализационна система е необходимо извършване на висококачествена поддръжка. Запушени тръби могат да причинят много проблеми и да направят невъзможно извършването на хигиенни процедури.Това изисква цялостна диагностика и почистване на канализационните тръби от санитарни възли, бани, мивки и сифони в жилищните и административните сгради.
В статията ще разкажем за видеодиагностиката с избутване, за електромеханичното, ръчното, химичното и биологичното почистване на вътрешната канализация, за хидродинамичното почистване на хоризонталната сградна канализация.


Категорията на вътрешносградната канализация включва всички водопроводни тръби, които се свързват към вертикален и хоризонтален щранг. Основната им цел е отстраняването на отпадната вода. Тя се появява както в кухнята при миене на съдове, така и в саниатрните възли и баните. Постепенно по стените на тръбите се образува утайка. И ако периодично не се почиства вътрешната канализация, това в крайна сметка ще доведе до образуване на запушване. Факт за проблем с канализационната система е усещането за неприятна миризма, която идва от санитарното оборудване. В този случай е необходимо спешно да започне почистването є. Подобна операция е по-проста, отколкото справяне със запушване. Но във всеки случай това ще изисква използване на някои средства. Първо трябва да се използват химически реагенти. Второ, ако това не помогне, трябва да се приложи метод за механично почистване. Запушените канализационни тръби могат да причинят много щети и неприятности на домакинствата в жилищните сгради и на служебните екипи в офисите, хотелите и ресторантите. Често се налага точен и прецизен ремонт, а за целта е нужна диагностика с видимост до сантиметри. Така ремонтните действия се насочват точно към мястото на повредата, което спестява много време, разходи и труд. Видеодиагностика на вътрешносградните канализационни тръби се прилага преди аварийни ремонти, а и след завършване на ремонтни дейности. В днешно време за обследване на запушени канализационни тръби, се използват съвременни технологии за видеонаблюдение-Сlosed Circuit TeleVision, CCTV-система за телевизия със затворен контур. С нея точно се определя проходимостта и мястото на запушване в тръбата, както и нейното вътрешно състояние-корозия и натрупване на утайки от мазнини и варовик. Специално видеооборудване-CCTV, движещо се по тръбопровода, предава видеоизображение за вътрешното му състояние на повърхността. Видеоизображението може да се записва на всеки електронен носител. Така без демонтиране и повреждане на скъпия монтаж на канализационните тръби в сградите се идентифицират онези участъци, които се нуждаят преди всичко от подмяна и ремонт.

За отпушване на канализационна мрежа след извършена видеодиагностика се използват механични, химични, както и хидродинамични методи-промиване с вода под високо налягане. Основната задача на отпушването е освобождаване на канализационните тръби от постоянната мръсотия и бактериите, които имат потенциал и условия за възпроизводство в канала.

Видеодиагностика на вътрешната канализация с избутване
При системите чрез избутване, камерата е фиксирана върху стъкленопластов кабел и се придвижва през тръбопровода чрез избутване. С този подход за видеодиагностика на канализационни тръби, е включено ръчно регулиране на скоростта. Операторът има възможност да настройва осветлението на камерата и да записва видео.

Вътрешните канализационни тръби са с малък диаметър, от Ø50 до Ø110mm. За тяхното обследване се използва видеокамера със стъклопластово жило, комбинирано с намотан на барабан комуникационен кабел. Дебелината на жилото зависи от неговата дължина и варира-от 7mm с дължина 30-50m, до 9 mm за жило с дължина 60-80m. Ограниченията свързващи дебелината на използваното жило с неговата дължина, се дължат на факта, че с увеличаване на разстоянието, съпротивлението на избутване се увеличава. Това води до факта, че когато дължината на жилото е твърде голяма, видеомодулът спира и жилото започва да се огъва и усуква. По-модерните видеокамери са с въртяща се глава и резоюция-800×600pix. При обследване на тръбите тя може да се завърти до ± 120°, което позволява да се изследва обекта на 360°. Камерата прониква навътре в тръбите, като осигурява цветна картина наблюдавана на цветен TFT дисплей с вградена система за видеозапис на SD картата във формат MPEG4/AVI. Тя показва не само каква е проходимостта на самите тръби, но и тяхното състояние. Оглеждат се и връзките и снадките между тръбите и разклоненията. При забелязване на потенциално място за възникване на проблем се извършва оглед от всички страни с въртящата є глава. Видеомодулът е с осветление. Поставен е в специален защитен корпус от неръждаема стомана или алуминий. Обективът е защитен от високоякостен кварц или сапфирен кристал. Това гарантира, че модулът е устойчив на износване в резултат на триене със стените на тръбите и възможни въздействия в процеса на движение.

Важни елементи на системите с избутване са устройства, които служат за центриране на камерата, докато тя се движи в тръбата. Това е необходимо, за да се осигури оптимална ориентация на обектива и равномерно оглеждане на стените на тръбите. Центраторите, са предназначени за работа в тръби с определен диаметър.

Електромеханично почистване
Вследствие на експлоатацията, заедно с отходните води в канализационната мрежа, честа причина налагаща отпушване на канали, са сапунени остатъци, косми, тоалетна хартия, мазнини и др. По стените на канализационната тръба се образуват налепи от мазнини. Варовиковите утайки се утаяват на дъното на канала, поради което се намалява сечението му. Увеличава се челното съпротивление на канала върху водата, а оттам и неговата пропускливост. С течение на времето, някъде по дължината на вътрешната канализационна тръба се образува тапа, и канала престава да функционира. Отпушването на вътрешните канали е дейност с много неизвестни проблеми. Много зависи от вида на запушването, неговото точно местоположение, разстоянието и т. н.

При електромеханичния метод се използва механично задвижвана стоманена гъвкава спирала, която получава въртеливо движение от електродвигател и с помощта на редуктор се подава в канала. На винтов принцип пружината навлиза в него и го отпушва, като пробива боклуци и други затлачени обекти. Има възможност в началото на пружината да се поставят различни видове приставки за по-добра ефективност, в зависимост от запушването и геометрията на канала. Разстоянията на които достигат пружините са доста сериозни-до 60 и повече метра. Докато пружините за отпушване се въртят пробивно и разбиват замърсителите по пътя си в канала, те разбиват отлаганията по стените му. Впоследствие, когато канала се отпуши, се вкарва допълнително количество вода за промиването му. Това също спомага и за по-добро отпушване, тъй като нови замърсители няма да прилепват по старите отлаганията на стените. Електромеханичният метод за почистване е ефективен при високите сгради със сложно разположение и почистване на дълги вертикални участъци от тръбопроводи с диаметър до 110mm. Сред предимствата на този метод са, голямата дължина и лекота на преминаване през сложни наклони, извивки и свързвания, като предпазва тръбите от счупване. В допълнение, работата не изисква използването на обемисто оборудване, което увеличава мобилността и опростява процеса на почистване на канализационни отклонения към тоалетни чинии и др. В редки случаи това оборудване се използва за отпушване на хоризонтални сградни отклонения.

Ръчно почистване
Почистването на вътрешните канализационни тръби с диаметър до 75mm може да се извърши и ръчно със спирално навита тел. Използването на тази тел е много просто. В края на тела трябва да има малка кука, която може да закачи и задържи „причинителя“ на запушването. Например, замърсители с влакнеста структура-косми от коса. По-добре е при почиставането да работят заедно двама водопроводчика-единият опъва и завърта тела, а другият насочва и натиска тела в тръбата. Въртенето на тела помага да се преодолеят отклоненията и да се закачат всякакви боклуци за извличане. Влакнестите замърсители се натрупват в повечето случаи на връзката между вертикалния и хоризонталния щранг, особено ако щрангът е чугунен. В редки случаи, запушване може да се образува и някъде по етажите на сградите, ако там има чупки на вертикалния щранг. Задавящият звук „говори“ за запушване на това място, когато водата тече. Понякога причинителя на запушването не може да бъде изваден, и той попада в общия вертикален щранг. Това не е страшно, когато щрангът е с диаметър 110mm или повече, но ако е с по-малък диаметър, тогава фрагмент, попадащ в него, може да провокира запушване на щранга, стените на който също са покрити с многогодишни отлагания. Когато при изтичане не се чува шум, но водата се оттича много слабо, това означава, че тръбата е запушена с мастни натрупвания. В този случай телът лесно, без препятствия преминава в тръбата, но няма резултат от такива действия. Такова запушване трябва да бъде добре промито. Телът се поставя по цялата дължина, така че да влезе в общия вертикален щранг. Кранът на чешмата се отваря дотолкова доколкото позволява оттичането. При издърпване там на тела, тук се изплаква тръбата. С подобряване на оттичането, се увеличава дебита на водата. Така почистването не отнема много време. Не е необходимо да се почиства тръбата с тел дори в най-отдалечената точка от общия вертикален щранг. Ревизионните отвори на вертикалните шрангове долу в приземната част, както и на няколко места по етажите на сградата, в зависимост от височината, могат да се превърнат в начална точка за почистване на канализацията. В този случай почистването, първо, се извършва в посока на щранг, а след това в обратна посока.

Друг ръчен начин за отпушване на вътрешни канализационни тръби в кухните и баните, е използването на бутало с гума. Това е също едно добро приспособление за отпушване на канали. Необходима е само малко физическа сила, за да се използва. Този евтин инструмент обикновено ще разбие запушването и ще го бутне надолу. Може да отнеме повече от няколко опита, за да се отпуши канала. Въпреки това, този метод не трябва да се прилага, ако скоро е използван търговски химически препарат за отпушване на канали. Причината, е че е възможно да е подействал на тръбопроводните връзки, както и при наличието на все още неотекла се вода. Някои химически продукти за отпушване на канали са много агресивни и могат да „проядат“ по-стар метал и някои пластмасови тръби. В случай, че мивката има преливник, на отвора му се поставя парче плат, преди да се използва буталото. Това принуждава вкарания от буталото въздух да отиде в канала. Ако този отвор не е запълнен, въздухът ще излезе през него.

Химично и биологично почистване
Химически препарати за отпушване на канали се използват при по-леки запушвания, които са разположени сравнително близо до повърхността на канала. На пазара има редица продукти, които използват разяждащи химикали за премахване на запушванията. Тези почистващи средства обикновено се предлагат в различни форми, включително течни, гел и прах. Действието им за отпушване на канализационната тръба, се свежда до отдаване или отнемане електрони, като се отделя топлинна енергия по време на химичния процес. Според действието си химическите препарати за отпушване на канали в сградите се разделят на три основни вида. Първият вид препарати са оксидиращи продукти, съдържащи белина и нитрати, които помагат за изчистване на запушването, като получената химическа реакция предизвиква окисляване. Някои препарати съдържат два компонента, които се смесват, когато се изливат в канала. Създавайки газ, който прониква вътре в блокажа на канала и образува гъста пяна. Пяната е предназначена за покриване на вътрешността на тръбата и за премахване на веществото, причинило запушването. Те са подходящи при блокажи, предизвикани от храна. Вторият вид препарати са на основата на сода каустик съдържащи и луга. При химичната реакция се отделя топлина и натрупаното твърдо вещество се превръща в разтворима субстанция. Използват се за по-плътни наслагвания. Третият вид препарати са отпушващи продукти, съдържащи киселина-сярна или солна. Те не се предлагат в магазините и могат да бъдат закупени от лицензирани фирми за химикали. Изключително опасни са за човешкото здраве и канализационните тръби, ако се използват неправилно.

Химическите препарати за отпушване на канали са много удобни и лесни за използване. Повечето от тях просто изискват да се излеят в запушената канализация, да се изчака известно време, а след това да се изплакнат с топла вода. Недостатък на химическите продукти за почистване на водопроводната система, е че те обикновено са неефективни върху по-трудни запушвания или блокажи, които се получават по-надолу по канализацията. Корозивното естеството на тези продукти ги прави потенциално опасни, ако влязат в контакт с кожата, очите, белите дробове или дори, ако по невнимание се вдишат техните пари. Затова трябва да се спазват инструкциите на производителя, като се вземат правилните предпазни мерки за предотвратяване на наранявания.

По-безопасна, но също толкова ефективна, алтернатива на химическите препарати може да се получи от комбиниране на съставки на вещества, които вероятно потребителите имат в своите кухни. Начело в списъка на домашно приготвените нетоксични препарати за отпушване на канали е содата за хляб. Най-често използваното средство за изчистване на каналите, е приготвянето на една чаша сода за хляб и една чаша ябълков оцет. Първо, се изсипва около 3/4 чаша суха сода за хляб, в канала. След това се налива около 1/2 чаша оцет. Ябълковият оцет свършва отлична работа, но и всеки друг вид може да се използва. Веднага след изливането на оцета в канала, сифона се покрива с парцал. Сместа от оцет и сода за хляб предизвиква химична реакция, създава се пяна, която изригва в канала. Покриването на сифона трябва да продължи колкото е възможно повече, така че пяната отвътре в тръбата да се „отприщи“ и силата є да послужи за отпушване на канали.

Домашен начин за отпушване на канали е и смесването на сода за хляб с лимонов сок. Лимоновият сок-една чаша, е малко по-скъп от ябълковия оцет, но мирише много по-добре и работи точно както и оцета. Може да се използва тази смес за отпушване на мивката просто заради по-добра миризма. След като содата и лимоновият сок са образували за няколко минути пяна в канала, отново в него се изсипва гореща вода.
Друго битово средство за отпушването на канали е комбинацията от сол, боракс, и оцет. Смесват се 25g сол, 25g боракс и 5ml оцет. Сместа, се изсипва в канала на мивката последвана от много гореща вода. Действието е по-бавно, но канала се изчиства.

За отпушването на каналите в домакинствата може да се използва също и солена вода. За целта се разбърква разтвор от 1/2 чаша сол с 4 литра вода. Солената вода се изсипва в тенджера и се загрява, без прегряване или завиране. След това загрятата солена вода се изсипва в канала надолу по отводнителната система. Повечето задръствания се дължат на различни видове мазнини, които като попаднат в тръбата се втвърдяват. Затова само с помощта на вряща вода става възможно да се премахне запушването. Трябва да се знае, че за почистването на вътрешните канали с домашно приготвени средства, ще са необходими повече от един препарат за премахване на запушването. Възможно е също да се наложи повторяне на опитите за отпушване повече от веднъж. Много от домашните методи за отпушване на канали отнемат поне един час за работа.

На пазара се предлагат и много добри природни биологични продукти на основата на ензими за отпушване на канали. Това са прахообразни препарати на базата на микроорганизми и хранителни компоненти, които разграждат и усвояват мазнини, целулоза, нишесте, повърхностноактивни вещества и др. Те осигуряват свободно отичане на отпадните води в канализационната система. Предпазват от затлачване и „връщане“ на канализацията. Премахват също и миризмите. Но ако вътрешните канали са напълно запушени, домашно приготвените разтвори и ензимните биологични препарати могат да дадат слаб или почти никакъв резултат. В този случай, е необходимо професионално отпушване на вътрешните канали от специализирана фирма за водопроводни услуги.

Хидродинамично почистване на хоризонталната сградна канализация
Хоризонталните канализационни щрангове се намират в приземната част на сградата, като събират водата от всички вертикални канализационни щрангове, и свързват сградата към уличният канал, чрез сградното канализационно отклонение. Подобно на ревизионните отвори, ревизионните шахти служат като място, откъдето каналите да могат да бъдат отпушвани, с вкарване в тях на съответната техника за отпушване с високо хидродинамично налягане. Ревизионните шахти се изграждат върху хоризонталния щранг на канализацията. Запушването на хоризонталния сграден щранг може да е в тръбата между две шахти, или в самата шахта. В повечето случаи, то се намира между пълна и празна шахта. Това е така, тъй като запушването спира свободното оттичане на отпадната вода. Тръбата и шахтата намиращи се непосредствено преди запушването се пълнят с вода, както и тръбите и шахтите преди тях. Така, ако запушването е плътно и не пропуска вода, и се закъснее с отпушването на канала, водата избива в мазетата на сградата. За отпушването на хоризонталния щранг се използва машинно оборудване за хидродинамично почистване. Това са малки каналопочистващи автомобили със система за вода под налягане-за сградни канализационни отклонения, почистване на връзки на улични оттоци, улични канали с малки диаметри до Ø400 mm. Водата се подава посредством високонапорна помпа, с голямо налягане-150 at, към дълъг маркуч, на края, на който се поставя накрайник-дюза. Тази дюза има отвори в задната си част, така че при пускане на водата под налягане, водата излиза през тези отвори и придвижва с голяма сила накрайника и маркуча навътре в канализацията. С тази сила се разбиват или отстраняват запушванията, и се промива канализацията.Реклама