СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 6, 2020

Фибран България с участие в Лятна Академия Лидерите

Фибран България с участие в Лятна Академия Лидерите

В началото на м. Септември в град Габрово, на централния площад се проведе вторият сезон на Лятна Академия Лидерите, в която Фибран България взе участие. Това събитие е свежо и различно мероприятие, насочено към ученици или студенти първи курс в областта на строителството. Организаторите от Hobelix канят утвърдени компании в сектора, с доказано място и години практика да представят чрез различни активности и работилници на младото поколения тънкости от занаята. Целта им е да покажат, че този сектор не е толкова скучен и да мотивират учениците да продължат в същата посока.

Фибран България се включи във втория сезон след изключително положителните отзиви от първия, но и с цел да представи две иновативни приложения в строителството, които се опитва да наложи като едно по-високо ниво в относително стандартни строително - монтажни работи.

„Споделено е схващането, че когато се докоснеш на практика с нещата или с други думи – дейностите ти минат през ръцете, докато в същото време ти се обяснява технологията, смисълът и ефектът, то тогава по-лесно се научава. Няма никакво място за съпоставяне с ученето по учебник. Затова ние от ФИБРАН – Хараламби Калев, инж. Стоян Петков и Харалампи Ламбев изготвихме две работни площадки за участниците.“ – коментираха от Фибран България.

На едната работилница, отделните екипи ученици от по 4 до 6 човека трябваше да изградят топлоизолация на обикновен плосък покрив от плочи FIBRANxps. След това идваше ред на иновацията - да подредят по приложен план водоотвеждащи плочи FIBRANxps INCLINE, които са произведени в заводски условия с точен процент наклон, по подобие на пъзел. Целта беше да се уверят, как в ограниченото време от 45 мин., с което разполагаха, може да се изпълни детайл, чието стандартно реализиране включва далеч по-времеемки и енергоемки процеси. Освен състезателният характер, кой екип ще се справи по-бързо, задачите поставяха на изпит и управленските способности на избрания екипен лидер, от който се очакваше да направлява и организира работата на всички, така че да спори и да е качествен резултата.

Втората работна площадка бяха три тухлени стенички, любезно изградени от организаторите, на които трябваше да се изпълни външна контактна топлоизолационна комбинирана система с вата FIBRANgeo BP-ETICS. На участниците им беше дадена възможността да изпробват всеки един етап от процеса със собствените си ръце. Първо им се обясняваше, какво точно се очаква от тях и след това им се предоставяха всички необходими средства да го свършат. Докато те се докосваха до мистерия, грунд, фреза, дюбел, им се акцентираше на смисъла защо това, което вършат, трябва да е по начина, който е показан. Иновативният детайл при това приложение беше дюбелирането на ватата с т.нар. фреза, която вкарваше дюбела в плочата на 1,5мм и същевременно фрезоваше място за поставяне на капачка от вата FIBRANgeo CAP. Тази трансформация на стандартното реализиране на контактна топлоизолация с вата, води със себе си значителни предимства и повишава ефективността на системата. Разбира се съпротивата срещу подобни леки промени в нещо утвърдено, веднага се появява. Целта е тя да бъде преборена още в зародиш с тези млади хора. Разчита се на това, че след като им се обяснят ползите на това приложение и те сами с ръцете си се докоснат и убедят, че не е нито по-сложно, нито по-трудно, тези бъдещи строители ще носят със себе си и своето професионално развитие тази иновация, ще я налагат и доразвиват.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини