СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 6, 2020

Акцент върху тавана

Таванът е не просто една от стените на стаята, която обикновено се оставя с равна повърхност и бял цвят, без да привлича внимание. Вярно е, че в много случаи е така, но таванът и материалите за таван откриват не по-малко възможности за предаване на интериорния дизайн на стаята и акцентиране, отколкото стените, пода и мебелите. Още повече че той предоставя най-голяма открита площ в затворените пространства в сравнение със стените и пода. Много дизайнери използват тази възможност за прилагане на разнообразни материали за създаване на декоративни тавани с различни равнини, форми, цветове, текстури и изображения, които привличат окото. Вече има изненадващо много стилове тавани и широка гама довършителни материали за тях, така че вдъхновението и идеите Ви за проекта да могат да се разгърнат и върху визията на тавана.

Въпреки че открива най-голяма свободна площ в стаите, таванът често се пренебрегва като възможност за експериментиране с материали, цветове и форми. Свикнали сме да го виждаме равен и бял. Но това започва да се променя. Тенденциите в архитектурата и дизайна показват все по-често въвеждане на цветове, текстури, различни равнини, извивки и 3D форми върху тавана. Това напълно трансформира една стая. Разработване на голямо разнообразие от материали следва тези тенденции, така че да се удовлетворят високите естетични търсения на възложителите за всеки тип помещения – в офиси, жилища, културни центрове, административни, учебни и спортни сгради. Много от решенията, освен чисто естетическа роля, имат и принос за подобряване техническите характеристики на тавана като паропропускливост, хидроизолация, акустични свойства, възможности за интегриране на осветление и ОВК тела, както и скрит монтаж и лесна ревизия и поправка на инженерни системи.

Таванът, който е най-често срещан, представлява плоска, равна повърхност на достъпна височина. Такъв конвенционален таван е много удобен за поставяне на акцент. Друг тип тавани са катедралните. Те са много впечатляващи със своите високи страни, които се събират V-образно в най-високата точка и се спускат надолу. Те обикновено са на по-голяма височина, което ги прави по-труднодостъпни за работа, но пък ефектът им е много по-драматичен, така че трудът по преобразяването им би си заслужавал. Асиметричните сводести тавани със скосени неравни стени са също подходящи за акцентиране. Причината за асиметрията е че една от стените е по-висока от срещуположната. Подобно на катедралните тавани и тези придават обем и създават илюзия за по-голяма и раздвижена стая. Архитектурните особености и дизайна на всеки таван и стая могат значително да се подчертаят с различни материали за акцентиране.

Акцент с цвят
Най-общоприетият цвят за таван е белият. Бялата боя за таван е класически избор, без опасност да се сгреши с него. Той служи за акцент, когато стените са цветни и се откроява в рамката им. Създава впечатление за повече височина отколкото е действителната. Друг похват с използване на боя върху тавана е боядисване в цвета на стените, които също са цветни. Това силно привлича вниманието, тъй като се среща сравнително рядко, но дизайнерите съветват да се използва за успокояваща атмосфера без разграничаване на цвета в граничните повърхности на стаята. Тъмните цветове създават по-богата атмосфера, а светлите изграждат илюзия за цветно пространство без граници, което разширява визуално стаята.

Друга стратегия е таванът да е боядисан в цвят с два-три нюанса по-тъмен или по-светъл от цвета на стените. Различните нюанси създават по-голяма дълбочина и привличат към разнообразните повърхности, а общата гама прави обстановката спокойна. По-смел похват е боядисването на тавана в контрастен, съвсем различен цвят от този на стените. Това придава характер на интериора и прави стаята интересна. Различни специални ефекти при интериорните бои и мазилки могат да направят тавана със сатенен блясък за повече височина и пространство; с ефект патина или имитация на естествена камък за по-благороден вид или с метални отблясъци, които са сред водещите тенденции напоследък. Не забравяйте, че цветът ще подчертае всички дефекти върху тавана и при наличие на такива е необходима предварителна работа за отстраняването им.

Гипсокартон
Един от най-популярните начини за оформление на тавана е с гипсокартон. Той е универсален довършителен материал. Допринася за комфорта в стаята чрез топлоизолация, звукоизолация, пожарозащита и регулиране на влажността във въздуха. С помощта на окачени тавани от гипсокартон могат да се създадат разнообразни конфигурации на таванната повърхност - плоскостите могат да са с различни нива, форми, извивки и големини. Интегрирането на осветителни тела, опънат таван или цветове допълнително разширява възможностите за дизайн с този материал. Гипсокартонените тавани на много нива, със съчетаване на изрязани от този материал разнообразни геометрични фигури, изглеждат много оригинално във всяка обстановка. Скриват неравности в тавана, електрокомуникационни линии и монтажни конструкции. Повечето нива създават раздвиженост и разнообразие в интериора. С различните нива от гипсокартон на тавана може да се подпомогне и зонирането на помещенията.

Може да се акцентира и с окачен таван от гипсокартон без много нива и без декоративни орнаменти, а само с монтирани по периферията в гипсокартона лами. Такъв метод е оптимален за акцент на тавана в ниски помещения – той ще ги направи да изглеждат по-високи заради разположението на светлината и липсата на различни равнини в таванната повърхност. Много често съвременните дизайнери използват гипсокартон, като допълнение към опънати тавани за по-сложни, синхронизирани композиции на таванните плоскости. Универсалните начини за покриване на гипсокартонените тавани са с използване на бои и мазилки, които предлагат множество цветове, релефи и имитации на материали.

Опънати тавани
Неограничен избор от цветове, текстури и изображения за всеки вид интериор предлагат опънатите тавани. Този тип модерна облицовка за таван отговаря на всички изисквания на съвременното строителство. Дизайнът им позволява прикриване на несъвършенства, окабеляване, вентилационни решетки, противопожарни спринклери, датчици и камери на системи за сигурност. Не е необходимо предварително изравняване на тавана. Монтажът е на 3cm под нивото на основния таван чрез метални профили и система за окачване на платната. Опънатият таван способства топло- и звукоизолацията. Предлага се в безброй варианти. Блестящите повърхности, благодарение на отразяващата си способност, визуално уголемяват пространството. Съществуват модели, имитиращи огледало, естествен камък, текстилни платна и метал. Има и варианти, които създават илюзия за липса на таван.

Много актуални напоследък са печатните изображения от снимки, рисунки и графики – иновативна комбинация от класическо изкуство и нови технологии. Към днешна дата възможностите за фотопечат на опънати тавани могат да осигурят на потребителите неограничени опции за дизайн. Използването на този сравнително нов продукт, ще подчертае уникалността на проекта и ще направи трайно впечатление на посетителите. Основното предимство на този таван е, че възложителят може да изберете почти всяка фигура. Благодарение на модерни технологии във фотопечата можете да създадете едно изключително красиво организирано пространство. Широкоформатният инк-джет печат позволява реализиране на изображенията с високо качество и без отделяне на вредни вещества, според изискванията за интериорно приложение.

Не всички опънати тавани са подходящи за прилагане на печат. Основният критерий за висококачествен печат е висока адхезия между пигментните мастила и платното. Абсолютно неподходящи са гланцови, огледални и лакови повърхности. Сатенените тавани са идеални за неподвижни изображения, като цветовете върху тях са по-наситени и създават по-ясна гледка. Изображения във формата на мозайки, фрески и рисунки са подходящи за матирани повърхности.

Акцент с окачени тавани
Друг практичен начин за акцентиране на тавана с едновременно скриване на недостатъците му е с окачен таван от различни материали. Освен гипсокартонените и опънатите тавани, които са също окачени, тук могат да се посочат минералфазерни, метални, дървени, ламинатни и полимерни тавани. Те се изграждат на принципа на гипсокартонените, образувайки вторичен таван, който виси под съществуващия основен таван, окачен на метална монтажна решетка. Скриват дефекти на тавана, както и кабели и тела на различни сградни системи. Въздушното пространство между двете таванни повърхности служи като топло- и звукоизолационен слой.

Тези решения са много подходящи за освежаване облика на тавана и създаване на нова фокусна точка върху него. Осветлението, цветовете на панелите, техните текстури, форми и повърхности позволяват изграждане на разнообразни интериорни концепции. Естествената дървесина и нейните синтетични аналози започнаха да набират голяма популярност заради модерното напоследък следване на еко ориентирания стил в интериора. Материалът е безопасен, естетичен и гъвкав, а освен това лесно се комбинира с други материали. Дървените елементи могат да бъдат боядисани или лакирани за запазване на естествения цвят на материала. Могат да се подреждат плътно един до друг в панелна конструкция или да образуват неплътно покритие с отвори към основния таван в решетъчна конструкция или огънати панели. Последните се правят от MDF фурнировани плоскости и ламинирани под високо налягане HPL панели.

Друг вариант са металните окачени тавани, предлагащи перфорирани, решетъчни, плътни и огънати форми. Модерният им стил и техническите им качества, ги правият предпочитани за офиси, театри, басейни и всякакъв друг тип културни и обществени сгради. Разнообразието се допълва от PVC пана, пана от минерална ват с PVC покритие и гипсови пана с PVC покритие. Те са лесни за поддръжка, миещи се, водо- и пожароустойчиви. Някои модели пана са фино перфорирани, с щанцован и иглуван релеф за подобряване на звукоизолационните качества на тавана. Напредналите технологии при полимерните материали и покрития позволяват лесно тониране в различни цветове, създаване на имитации на други материали и изработване на релефни повърхности. Таванни пана с декоративни релефни повърхности са характерни за ренесансовия стил и се свързват с аристократична атмосфера.

Този преглед на материали за декориране и акцентиране върху тавана, разбира се не изчерпва всички варианти. Разнообразието тук е голямо и се отразява върху тенденциите за оформление на тавани – все по-често се наблюдава съчетаване на различни материали: опънати с гипсокартонени, опънати с декорирани стъкла в дървени рамки, окачени дървени или метални с гипсокартонени и много друг комбинации. Възможностите за изразяване индивидуалността на всяко помещение чрез тавана са много. Контрастът в текстурите съдейства за установяване на атмосферата на една стая. Стаите в традиционен стил изглеждат най-добре в рафинирани, гладки текстури.Реклама