СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 6, 2020

Работим върху широк спектър от проекти и с утвърдени партньори

Разговор с арх. Мартин Шекеров, управител на Шекеров Архитекти

Работим върху широк спектър от проекти и с утвърдени партньори

Арх. Шекеров, бихте ли представили пред читателите на списание Строители студио „Шекеров Архитекти“?
Студиото е основано през 1991 година от арх. Румен Шекеров - баща ми. Може да се каже, че това е семеен бизнес, защото в момента екипът ни се състои от мен, баща ми и брат ми - арх. Стефан Шекеров. През годините работим върху широк спектър от проекти - еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, промишлени, интериорни проекти и други.

За специализираната читателска аудитория на списанието ще представлява интерес да научат повече за подхода Ви на работа. Бихте ли казали, на какви съвременни технологични иновации разчитате за реализация на проектите?
Технологиите са неразделно свързани с подхода ни на работа и работния процес, но всеки проект води началото си от първоначални скици и схеми изобразяващи идея, която в последствие с помощта на технологиите материализираме. За реализацията на проектите си разчитаме на софтуерни програми, използваме софтуери за моделиране и визуализация на триизмерни обекти, 3D принтер за модели при ранен етап на обемни разработки. За представяне на концепции и проекти използваме таблети.

Ваш проект спечели симпатиите на публиката в конкурса на Баумит - Life Challenge 2020. Разкажете за този проект, отличен в категория „Жилищни сгради“. С какви вложени материали и системи се отличава проектът?
Сградата е разположена в близост до градския площад на град Плевен и е обърната към зелена площ от юг. Обемната композиция представлява сиво ядро с „изпъкващи“ от него бели обеми, в които се намират помещенията за дневно обитаване. Фасадата е вдъхновена от характерните за района сгради със строг растер от прозорци. Тук създадохме един вид „ритъм“ чрез еднакви по размер разместени прозорци и тяхната черна облицовка в позитив и негатив.

Детайлът, използван при обшивката на прозорците представлява голям интерес, като за него са използвани алуминиеви профили и камък. Проектът е изпълнен с цялостна топлоизолационна система „Baumit Star“, силиконова мазилка „Baumit SilikonTop“ и покритие с металически ефект „Baumit Metallic“ за „ядрото“ на сградата. Парапетите са ажурни - от стъкло, с ръкохватка от неръждаема стомана. Последният етаж се отличава с характерна слънцезащита от еталбонд и облицовка с „HPL“.

Бихте ли споделили и за други проекти от портфолиото Ви и интересните архитектурни решения, които сте изпълнили в тях?
Да, това е AURA - еднофамилна жилищна сграда в местността ПЛОЧАТА в град Плевен.

Сградата е разположена в обширен имот, находящ се в новоразвиваща се, богато озеленена жилищна зона в южната част на землището на гр. Плевен. Ситуирането на сградата в североизточната част на имота осигурява удобен подход от улицата и голямо озеленено южно дворно пространство. Предвидени са подходи за удобен транспортен достъп до сградата от източната улица. Концепцията предвижда отваряне на сградата от юг и запад към обширна тераса с басейн и голямо озеленено дворно пространство и „затварянето“ и към север и улицата. Динамичната северозападна част на сградата се уравновесява от по-спокойното югоизточно крило, където е преобладаващата група „нощ“.

Обектът представлява еднофамилна жилищна сграда на един етаж с обща площ - 346,50м2. Сградата е с монолитна стоманобетонова носеща конструкция и с единичен топъл плосък покрив с външно и вътрешно водоотвеждане. Къщата е решена с изчистени и ясни функционални връзки между групите помещения в нея, като е определена основна ходова линия, около която са групирани.

В сградата са разположени един брой двоен гараж, помощно помещение, входно антре, дрешник, санитарен възел, перално и гладачно помещение, две спални, всяка със санитарен възел към нея, дневна обединена с трапезария /с кът за камина помежду им/, кухня и главна спалня със собствени баня и гардероб. Дневната е предвидена да бъде изцяло отваряема към южната част на двора през летния сезон и затворена през зимата. Групата „ден“ в сградата е с по-големи площи, с по-големи височини и със значителни по-размерите си витрини.

Целият покрив, на по-високия обем на къщата завършващ със специфичен борд, представлява слънцезащитен елемент, проектиран така, че през лятото, когато слънцето е високо, обитаемите помещения да бъдат предпазени от преослънчаване, а зимата, когато слънцето е по-ниско, да бъдат щедро огрявани, което допринася за по-добър микроклимат в къщата. Покривът оформя и голяма козирка пред гаража, под която спокойно могат да бъдат паркирани автомобили и същевременно служи като сух подход към входа на къщата.

Другият проект, който искам да споделя, е от тази година. Това е проект за две съвременни къщи в кв. Драгалевци, гр. София. Къщите са огледално разположени в имота, като са разминати по дългата си страна. Решени следвайки естествения релеф и наклон на терена, всяка от тях разполага с гараж за два автомобила, антре и склад на първи етаж. На втори етаж са разположени три спални, две бани и дневна с кухненски бокс.

Дворът на къщите е отделен от пътя с метална прахово боядисана ограда, която прераства в облицовка на фасадата и гаражната врата, като по този начин полага визуално здрава основа за една изчистена визия. Вторият етаж излиза еркерно във вид на бетонен обем, покривайки пешеходния подход към входа и гаражите. В него са разположени и трите спални, с които разполага къщата. От югозапад в бял обем са поместени богато остъклените дневна и кухненски бокс, които имат директен достъп до двора.

Изглед от двора, където в бял обем дневната и кухненския бокс имат достъп до терена.

За изпълнението на проекта са заложени тухли „Wienerberger porotherm“ и цялостна система за топлоизолация с дебелина 12см. и мазилка „Baumit“. Дървесния декор на фасадите е от композитен материал „HPL“.Реклама