СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVII, брой 6, 2020

За изпълнението на Business Garden Office X са заложени висококачествени материали и технологии

Разговор с Асен Лисев, изпълнителен директор на MBL

За изпълнението на Business Garden Office X са заложени висококачествени материали и технологии

Г-н Лисев, в началото на разговора ни бихте ли представили мащабния офис комплекс Business garden Office X, за да запознаем читателите на списание Строители въвеждаща информация за проекта - разположение, предназначение и отличителни характеристики?
Business Garden Office X е модерен офис комплекс, състоящ се от 4 сгради.

Фаза 1 от проекта се състои от изграждането на 2 сгради в имот с площ над 15 000 квадратни метра. Първата сграда е 11-етажна, клас А офис сграда с РЗП (Разгъната застроена площ) 22 700 квадратни метра и 3 подземни нива с паркинг за 360 автомобила. Втората е на 5 етажа с РЗП 4 000 квадратни метра и 2 подземни нива с паркинг за 80 автомобила. Тя е с индустриален облик, предназначена за споделени офиси. Работещите в целия комплекс ще имат възможността да се възползват от множеството екстри, които тя предлага, като еко бар и кафе, йога студио, възможност за провеждане на обучения, коктейли и други фирмени и частни събития. Сгради 1 и 2 ще бъдат въведени в експлоатация в края на 2021 година, а поетапно ще започне строителството и на сгради 3 и 4, които по график ще бъдат завършени до края на 2023 година.

Едно от значителните предимства на Business Garden Office X е стратегическото му местоположение. Намира се в квартал „Лозенец“, до Парадайс център, само на 100 метра от метростанция Витоша. Близостта на комплекса до търговски обекти, паркове, детски градини и други допринася за това, локацията да се превърне в още по-атрактивна и предпочитана сред офис наемателите в София. В тази зона работната сила разполага с всички нужни удобства, които да гарантират възможно най-гъвкавото и удобно ползване на офисите.

Да разгледаме по-детайлно сградите, които се отличават с изключително иновативни решения. Бихте ли споделили повече за вложените висококачествени материали за интериорно и екстериорно оформление? Какви са предимствата на използваната фасадна система?
За изпълнението на Business Garden Office X са заложени висококачествени материали и технологии. Сградите са проектирани с окачена стъклена фасада, която позволява на естествената светлина да прониква в офис помещенията през целия ден. Тройният стъклопакет играе изключително важна роля при шумоизолацията и топлоизолацията, а отваряемите прозорци допълнително допринасят за комфорта на наемателите.

В Business Garden Office X на разположение ще са по 2 тераси на етаж, а от панорамната тераса на покрива на сграда 1, наемателите ще имат удоволствието да се насладят на зареждащата с енергия и вдъхновение гледка към планината. За осигуряване на вертикалната комуникация в сградата са предвидени 7 пътнически асансьора последно поколение, които да обслужват надземните нива, и два отделни асансьора за сутеренните нива и партера. На всеки етаж ще има по 14 тоалетни, а конферентните зали, кухните и релакс зоните ще бъдат проектирани според нуждите и желанията на наемателите им и няма ограничения за техния брой, размер и местоположение.

За обезпечаване на сигурността на сградата се предвижда система за видеонаблюдение и контрол на достъп. Планирани са също и инсталация за мониторинг, контрол и управление на сградните инсталации (BMS). Системата следи за правилното им функциониране, отчита и сигнализира за аварии и отклонения, регистрира потребления на наемателите.

Business Garden Office X е един от малкото проекти в София, в които сградите са обезпечени с много над нормативно изискваните паркоместа, за да се освободи място за повече зелени площи. Комплексът ще разполага със собствена паркова среда с декоративни елементи и обособени кътове за отдих или работа на открито.

Зелените пространства ще бъдат на разположение за всички наематели, а велосипедните алеи, които ще бъдат изградени, ще са публично достъпни за пешеходци и велосипедисти, с цел по-лесен достъп до градски транспорт и търговски обекти.

За читателите ще е интересно да научат повече и за сградните инсталации, които гарантират високата енергийна ефективност и комфорт за наемателите. Споделете за ОВК системата, осветлението, други енергоспестяващи решения.
В офис помещенията на Business Garden Office X отоплението и охлаждането се осигурява посредством последно поколение VRF климатична система. Едно от иновативните решения, позволяващо по-голяма гъвкавост, е разделянето на ОВК инсталациите на 4 самостоятелни подзони на всеки етаж, като за всяка е предвидена отделна система за климатизация и вентилация.

В допълнение, вентилационната система ще осигурява свеж въздух от 10 000 кубични метра на час, за всеки етаж. Системите работят в термопомпен режим (отопление/ охлаждане) и не се нуждаят от сезонна подготовка.

Осветлението ще бъде с LED осветителни тела, което осигурява отлична енергийна ефективност и намалява разходите. Предвидено е захранване с електрическа енергия от 1-ва категория, от две подстанции и допълнително дизел генератори.

За още повече комфорт, наемателите ще имат достъп до зарядни станции за електрически автомобили, велостойки, душове и съблекални.