СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 1, 2021

BAU 2021: биоклиматични зони, безпрепятствен достъп и BIPV

BAU 2021: биоклиматични зони, безпрепятствен достъп и BIPV

Традиционното изложение за строителни технологии BAU в Мюнхен се проведе тази година изцяло виртуално. В онлайн изданието участваха 247 изложители от 29 държави. Те проведоха 1495 презентации на живо и общо 4316 лични срещи в онлайн платформата на форума. 23 изложители подкрепиха изложението в качеството си на спонсори. През трите дена на BAU 2021 виртуалните щандове бяха посетени от над 38 хиляди участници от общо 138 страни.

Статистиката показва още, че за тези три дена платформата е била достъпена 218 756 пъти. Конферентната програма обхвана 31 представяния с участието на 150 експерти, поднесли задълбочена експертиза в различни теми. Живото предаване бе излъчвано в три часови зони.

Дали това може да се счита за успех? След форума участниците споделят, че са удовлетворени от „дебюта“ на виртуалното BAU. „Бяхме любопитни да видим как новият дигитален формат ще бъде приет от посетителите – и с удоволствие установихме, че BAU ONLINE 2021 постигна успех,“ коментираха от heroal, един от спонсорите на изложението. „Успяхме да проведем много ценни дискусии с клиенти и партньори от цял свят и получихме много положителни отзиви за нашите нови продукти и услуги.“ Успех в представянето на новите си продукти и услуги отчете и Bosch Professional Germany. Физическото разстояние не попречи на компанията да общува пълноценно със своите партньори и дистрибутори по цял свят. “BAU отигра ситуацията по най-добрия възможен начин,“ коментира и от ASSA ABLOY Sicherheitstechnik. “Особено презентациите на живо бяха много добре приети от клиентите ни“, допълниха от компанията.

Предварително подготвените от изложителите материали станаха отлична основа за конкретни и ясни бизнес-разговори. Това доведе до резултатни и плодотворни виртуални дискусии по време на трите дена на BAU 2021. Все пак сега всички участници се надяват, че за следващото издание на изложението през 2023 година всички ще могат да се срещнат лице в лице отново.

Представените продукти, услуги и теми на BAU 2021 показаха огромна доза оптимизъм и спокойствие за бъдещето – не само на архитектурата и строителството, но и на човешкото благополучие като цяло. Макар че някой може би би очаквал представянията на форума да бъдат доминирани от болната тема на деня, повечето представяния се фокусираха върху начините да живеем по-добре, в по-красиви пространства с повече комфорт, безопасно, пестейки енергия и радвайки се на възможно по-жив досег с природния свят.

Темата за аудио-комфорта като че ли дълго бе пренебрегвана от дизайнерите. Сега обаче звукът в закритите пространства, които обитаваме, бе изведен на преден план от неколцина изложители. Те представиха естетически издържани решения за звукопоглъщане за големите закрити пространства, които традиционно тормозят човешкото ухо при наличието на голям брой обитатели.

Големите фоайета, атриуми и офиси с отворен план, когато има много хора в тях, обичайно се превръщат в „кошер“, където високото ниво на шум „смазва“ слуха. Дължи се на гладките повърхности, отразяващи звуковите вълни.

На BAU 2021 бяха показани различни по форма и текстура звукопоглъщащи панели за облицоване на непрозрачните стени на големи закрити пространства. Акустичният ефект се постига благодарение на пореста структура – рафиниран вариант на перфорираните панели, с които се обзавеждат радиостудиата. Въпреки това визуално панелите сходстват с висококачествени материали, каквито бихме очаквали да видим в подобни интериори – например полиран бетон, масивно дърво и др.

С или без пандемия, достъпът до чист въздух днес се цени високо. Неслучайно той е задължителна част от рейтинговите системи за сградна устойчивост.

Решенията за осигуряване на чист въздух в пространствата, които обитаваме, бяха централна тема на BAU 2021. Няколко производителя предложиха мащабни решения за отваряеми и „сгъваеми“ прозрачни покриви: конструкции с подвижни стъкопакети, подходящи за покриви на молове, атриуми на бизнес-сгради и други големи пространства. Този тип решения не са новост. Сега обаче разработчиците се надпреварват да предложат системи, които се отварят и прибират възможно най-бързо, с възможно най-малко операторска намеса, възможно най-безшумно.

Възможностите за отваряне на фасадите също бяха на дневен ред. Отваряеми могат да са дори прозорците да са от пода до тавана. Оказа се, че вече има яки механизми, с които може да да се открехват прозоречни крила с тегло до 400 килограма.

Решенията за рекуперация – въвеждане на чист атмосферен въздух в интериорните пространства след предварително подгряване чрез възстановяване на енергията – също бяха важна тема на BAU 2021.

Различните фирми показаха подобни решения за всички видове обществени пространства, където е типично да се събират големи групи хора: спортни зали и салони за форуми, училищни стаи, фоайета и атриуми, търговски центрове, както и плувни комплекси и аквапаркове. Последната категория е особено предизвикателна, като се има предвид, че пространствата с басейни центрове трябва хем да са топли, хем да се отървават лесно от огромното количество водна пара и дезинфекциращи препарати, витаещи във въздуха.

Като продължение на тенденцията да се търси повече достъп до чист въздух и открито пространство без компромис с комфорта, на BAU 2021 дефилираха многобройни предложения за покриваеми перголи и „биоклиматични системи“. Обичайно те са с относително ограничен размер – от порядъка на 6х9, 7х10 метра. Предназначени са за заведения, големи тераси и веранди, както и за частни къщи. Автоматизирани до краен предел, тези конструкции осигуряват открито пространство при благоприятно време, а при влошаване на метеорологичните условия могат за няколко минути да се затворят с прозрачни покриви и прозорци от пода до тавана, за да осигурят защитено, комфортно, „биоклиматично“ пространство напук на стихиите навън.

Глобалната архитектурна общност усеща „завръщането“ на дървото в интериора и дори в конструкциите. Дървото обещава гъвкавост и здравина, топлота и уют. Новите методи на производство на дървесина пък подсилват тези ценни качества.

BAU 2021 показа, че тенденцията е сериозна. Решенията за дървения в интериора варираха от дървени плотове и паркети до дървени врати от рециклирано в дърво в селски („рустик“) стил и свободностоящи дървени мивки, които са същинско произведение на изкуството. Наред с това обаче немалко производители на техника демонстрираха широк спектър от инструменти и мощни крепежни елементи за сглобяване на дървени конструкции.

Вакси на база восък и други естествени материали и лакове на водна основа – все предназначени за обработка на дървенията – допълниха „дървения“ акцент на BAU 2021.

Нестандартни бетонни форми
Изложеният бетон (без покритие, евентуално полиран) се прие през последните години като желано решение за интериори на модерни обществени сгради – музеи, галерии и др. Ала традиционните правоъгълни форми вече не задоволяват творческия порив на архитектите. Как да се постигнат нестандартни, флуидни форми с изложения бетон? Няколко фирми предложиха на BAU 2021 решения за 3D „печат“ (формоване) на уникални по форма кофражни модули с цел изливане на бетонни форми в нестандартни по обем и форма структури.

Зелени покриви
Решенията за зелени покриви бяха категоричен знак, че покривните градини с всички техни вариации вече се възприемат като нормална част от обществените сгради. Надпреварата на производителите сега е за повишаване на качеството основно в две посоки – водонепроницаемите подложки и специализираните системи за събиране на дъждовната вода. В тази светлина интересен акцент беше технологията за събиране на вода от зелени покриви по време на буря с опции за нейното съхраняване и повторно използване за поливане на зеления покрив.

Нейно Величество Фасадата
Необикновени, красиви, магнетични – фасадите бяха централна тема на BAU 2021. Доминацията на немските производители тук беше осезаема. Те заложиха на разнообразие от клинкерни облицовки – устойчива и приятна на вид обвивка, която добре се съчетава с други материали като например медни листове. Изненада тук бяха огъващите се клинкерни плочки. За тях е достатъчно да прочетем описанието: „...майсторът лепи, лепи плочи и когато стигне до прозореца, очакваме, че ще извади куп инструменти и режещи машини – а той просто огъва плочката под прав ъгъл и продължава да лепи“.

Тонирани покрития за стъкло и засенчващи механизми от перфорирани стоманени листове допълниха парада на техниките за постигане на уникално изглеждащи фасади. Силно впечатление направиха италианските производители, които демонстрираха облицовки от естествен камък, добит от всички краища на света.

Една категория фасади рязко се отличи от всички останали, защото е ... трудно да бъде забелязана – буквално. Или да не бъде забелязана може би?! Огледалните фасади се считат за „визуално ненатрапчиви“ и по-приемливи за изграждане в региони с очарователна природа, където дизайнерите се стремят да запазят усещането за недокоснат естествен пейзаж. Отразявайки околностите, сградите по-скоро се сливат с обстановката. Неколцина производители демонстрираха огледални фасади на BAU 2021 – основният компонент са специално полирани алуминиеви листове.

Безпрепятствен достъп
Безпрепятственият достъп бе също централна тема на BAU 2021. Той касае стремежа за сливане на интериор и екстериор. Става дума за онези леки, плъзгащи се стъклени прегради, които традиционно разделят балкона от стаята, офиса от терасата, дневната от верандата, къщата от двора. В търсене на чист въздух и връзка с откритото пространство, размивайки границата между „вътре“ и „вън“, хората все повече търсят как да направят прозорците да „изчезват“.

Но тази малка крачка към откритото пространство може да се окаже заплаха за здравето и дори живота, ако малка неравност на пода спъне човека – той може да падне, да се нарани, дори да загине. За да се избегне рискът, плъзгащите механизми трябва да са „безпрепятствени“. Това вече е задължително в Германия по силата на закон. Затова именно безпрепятствените плъзгащи механизми бяха една от най-споменаваните тенденции на BAU 2021. Подобни системи предложиха всички производители на плъзгащи се врати и прозоречни системи – а те бяха десетки.

Да, плъзгащите се, изцяло автоматизирани врати също бяха хит на изложението. Предназначени за обществени пространства – училища, обществени сгради, болници – сега те са хит заради безконтактното управление. Това е може би единственото, по което се усети влиянието на пандемията. Производителите се надпреварваха да представят специализирани решения: от болнични плъзгащи врати, проектирани специално за спешни отделения (със съответното матиране на стъклата и висока чувствителност по отношение движещите се обекти наоколо) до механизми за плъзгане, устойчиви на висока влажност, запрашеност и соленост на въздуха.

Сградно-интегрирани ВЕИ
Технологиите за добив на възобновяема енергия търсят начин да се настанят по покривите и фасадите на сградите, така че да са максимално ефективни. Но сега производителите търсят начин да ги направят и визуално ненатрапчиви. А още по-добре е, ако може, да станат интегрална част от уникалния дизайн. На BAU 2021 видяхме предложения за соларни керемиди и сградно-интегирани фотоволтаици (BIPV), както и гъвкаво соларно фолио за монтаж върху прозорци и дори върху оранжерии. Особено интересна технология извади, специално за BAU 2021, Технологичният институт в Карлсруе, който показа специално цветно покритие за фотоволтаични панели и соларни колектори. Покритието възпроизвежда свръх-ярки сини, зелени и червени нюанси, но всъщност разчита само на оптически ефект, а не на пигменти. По този начин соларното стъкло не ощетява добива на енергия. Разполагайки с различни цветове и гъвкавостта на органичните фотоволтаици (OPV), дизайнерите могат да интегрират соларните панели в лицето на сградата така, че именно вградените ВЕИ да я направят красива, забележителна, уникална.Реклама