СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 1, 2021

Най-големият плюс на новите технологии е, че създават гъвкавост в работната среда

Най-големият плюс на новите технологии е, че създават гъвкавост в работната среда

Cachè Atelier е архитектурно бюро, създадено през 2011. Кои са Мила Иванова и Цветомир Павлов и идеите, с които стартирахте съвместната си работа?
Cache: Ние сме двама архитектa, които идват от неархитектурни семейства. Завършихме магистърските си степени в УАСГ (Мила – Интериор и Дизайн, Цветомир – Обществени сгради) в условията на започващата финансова криза през 2010, която тогава се отрази изключително негативно на сектора. И така, двама току що завършили архитекта трябваше да си намерят работа. Сметнахме, че в този момент трудно ще намерим работа в архитектурно студио и решихме да започнем своя практика. Естествено, в началото беше много сложно – намиране на клиенти на базата на крехкия опит, който имахме само от работата по време на следването ни. Затова стартирахме с участие в редица инициативи в градска среда – инсталации, акции, изложби и архитектурни и дизайн фестивали, докато реално изкарвахме прехраната си с неща в съвсем друга насока, благодарение на уменията, натрупани в университета. Вярваме, че когато човек се труди и следва идеите си нещата винаги се случват. И така до 2014г, когато с нас се свързаха от SiteGround с предложение да работим по новия им офис в Стара Загора. В този момент нямахме абсолютно никакъв опит в тази насока. И до ден днешен сме благодарни за оказаното доверие. Проектът се случи по чудесен начин. Последваха още няколко проекта за SiteGround, след което се появи и първият ни наистина мащабен проект – първият офис на Paysafe, който направихме за тях в Capital Fort през 2015г. Така клиентите започнаха да ни търсят и асоциират с проекти за офис пространства. И така до днес – 45 проекта за работна среда по-късно сме си с все същите виждания и идеи, но с много повече опит и малко по-голям екип.

Портфолиото Ви включва от мащабни интериори до офис решения. Разкажете повече за вашите разбирания за модерна и здравословна работна среда.
Cache: Тук ключовата дума е здравословна. Често ни се случва (напоследък все по-рядко) клиентите да смятат, че работата ни се изчерпва с избиране на цветови решения и обзавеждане. Едно работно пространство на първо място трябва да е функционално и здравословно. Не вярваме в решенията, които изглеждат чудесно, но жертват от функцията си. В най-честия случай хората виждат красиви кадри на добре изглеждащи офиси, но зад тях реално има много повече неща, които са по-важни. Държим да създаваме работна среда, която отговаря точно на нуждите на клиента и неговата компания, на начина на работа, профила на служителите, взаимодействието между тях. Това е и моментът, в който модерно работно пространство от гледна точка на тенденции за нас не е добро определение. Да, тенденции има, но не са приложими за всички еднакво. А здравословната работна среда е ключов момент, който остава скрит. Добро и качествено осветление, адекватна акустична среда, ергономични решения в обзавеждането са проектния минимум, на който стъпваме при старта на всеки проект.

Cachè Atelier е младо архитектурно бюро със сериозна експертиза в създаването на прогресивна офис среда. Кои са проектите, които ви отличават и са емблематични за вас?
Cache: Трудно е да отличим някой. Във всеки проект сме се сблъсквали с различни проблеми, които е трябвало да решаваме и често това се е оказвало ключово и отличително за пространството, което сме създали. Продължаваме да се учим от клиентите си и до днес. Ако все пак трябва да посочим нещо отличително в работата ни е, че търсим винаги възможността пространствата, които създаваме да разказват своя уникална история, която да се усеща във всеки кът и детайл. Вярваме, че всяка среда трябва да може да накара човек да се усмихне макар и за миг в работното ежедневие. Оставяме въображението ни да работи без да му слагаме граници и сме щастливи, че клиентите приемат повечето наши идеи. Независимо дали това са стилизирани графични изображения, пресъздващи природата в страната ни в офиса на Progress, интерпретация на Beatles в офиса на Accedia или точен дендрологичен план в аксонометричен изглед на зелените площи в офиса на Garitage Park.

Промениха ли се изискванията на клиентите в контек­ста на случващото се последната година? Имат ли нови изисквания към проектите?
Cache: И да, и не. Като че ли бизнесът още не е готов и не знае на 100% как да реагира на случващото се – home office, връщане към нормалния живот, смесена работна седмица – това са идеи, които витаят из пространството през последните месеци и които още търсят своя отговор. Но, в контекста на глобалната ситуация това е нормално. Ясно е, че никой не се е сблъсквал до момента с такъв проблем и никой според нас все още няма правилното решение. Като че ли за компаниите с по-малък екип е по-лесно да се адаптират, но за големите структури задачата е много сложна. Реално в момента сме в ситуацията, в която големите офис сгради в София са празни вече почти цяла година. И като че ли няма изглед за промяна до лятото. Продължаваме да ги посещаваме и усещането е много неестествено. Ние сме твърдо „за“ връщането към офиса, макар и под адаптирана система. Правим уточнението, че отговорите ще дойдат не само от собствения ни опит на архитекти, но и от последните ни колаборации със специалисти в областта на психологията, дизайн мисленето и подбора на кадри.

Точно сега е особено важно да говорим със служителите за завръщането им в офиса. За това как обратно ще се адаптират към него. За това какво самите те очакват от този процес... Като архитекти, ние се нуждаем от по-широк кръг специалисти, които през последната година приобщихме към студиото ни - специалисти, които със своя специфична опит ни помагат да подходим комплексно. Не просто да създадем интериор, а той реално да работи за нашия клиент, за неговия бизнес. Да се превърне в основен инструмент за привличане и задържане на добър екип. Говори се все повече за новите тенденции в офис пространствата, трансформиране на съществуващите такива към новите условия. Този процес беше започнал. Ситуацията от последната година просто му подейства като много силен катализатор. Големите компании реагират вече с първи стъпки – имаме задачи по преосмисляне на съществуващите офис пространства, които сме проектирали през последните години. В новите задания от по-големите компании мисълта за смесена работна седмица, hot desk политика са нещо, което залагаме в проектите все повече.

Новите технологии извоюваха трайно място в работното ежедневие през последната година. Улеснение или задължение е за архитекта използването им при създаването на проекти?
Cache: По-скоро задължение и затруднение, което носи голямо улеснение на клиента в бъдеще. Трудно е да си в крак с всички технологии, които навлизат в този специфичен сектор, но виждаме все по-интересни и позитивни предложения и продукти. Най-големият плюс на новите технологии е, че създават гъвкавост в работната среда, а тя е това, към което се стремим във всеки наш проект. Тук не говорим само за технология под формата на хардуеърни и софтуеърни решения. Чисто архитектурните елементи като преградни системи, акустични решения, настилки, обзавеждане се развиват с бясна скорост всяка следваща година и за да можем да предложим най-доброто в проектите си се стараем да сме в крак с тях.

Какво са наградите за Мила Иванова и Цветомир Павлов? Какво Ви очаква през тази година?
Cache: Наградите са нещо чудесно. Те ни показват, че хората оценяват труда ни. Колкото и да звучи като клише за нас най-важно е клиентът да е доволен от крайния резултат и да е сигурен в решението си да се довери на нас за проекта си. Едно „Благодаря“, „Супер стана“ и „На хората (служителите) много им харесва“ за нас е най-голямата награда. Ние живеем с проектите си и когато усетим, че реално сме свършили работата си по правилния начин и сме оправдали доверието това е най-силният стимул да се впуснем в следващия проект.

За 2021 – надяваме се да ни донесе вдъхновение. Надяваме се на малко повече спокойствие за всички ни, малко повече позитивни новини и това да направим следващата крачка да сме отговорни един към друг и да можем да решаваме заедно проблемите.Реклама