СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 1, 2021

ТМТ посреща юбилея с увереност в бъдещето

Ивайло Ангелов, управител на ТМТ за София - търговски обекти

ТМТ посреща юбилея с увереност в бъдещето

Тази година ТМТ Елком навършва 30 години. Бихте ли разказали накратко за развитието на фирмата през този период?
Фирмата стартира през далечната 1991 с голям ентусиазъм и шепа хора. Започва с поставяне на електроинсталации и подово отопление.

Много частни обекти в Пловдив и околността за кратко време са оборудвани от екипа на ТМТ.

Това са времена на бързо развитие за младия бизнес. В зората на демокрацията страната ни се учеше на пазарна икономика, ние също.

Основателя на ТМТ, Евгени Трайчев находчиво осъзнава, че предлагането на електроматериали, към инсталатори, търговци и крайният клиент е недостатъчно на нашия пазар, и така търговията ни става приоритет.

Първият ни магазин е отворен в емблематичния кв. „Капана”, гр.Пловдив. Последван е от втори в града, а след него идва отварянето на магазини в останалите големи градове. Откриват се и инженерингови звена, окомплектоващи електро табла. В момента имаме 14 търговски обекта и логистични центрове в Пловдив, София и Плевен.

Така накратко разказано звучи лесно, но в действителност компанията е преживяла не малко трудни и върхови мигове.

Каква е продуктовата Ви гама и какви са ползите за клиента при избор на ТМТ като доставчик?
Ние предлагаме всички елементи за изграждането на една електроинсталация, респективно тя може да обслужва лично жилище, офис, индустриална автоматизация и т. н. Основно, предлагаме кабели, апаратура и осветление, но това обобщение не дава ясна представа колко богата е гамата ни от продукти. Това което ни прави така привлекателни за клиента, е голямото разнообразие от стоки и стабилната ни ценова политика, ние се стремим да бъдем много конкурентни в тези аспекти. Известни сме на пазара с качествената стока и добрите си цени. Ние сме професионално ориентирани, както към обслужване на клиента на едро, така и към клиента на дребно. Влизайки в наш търговски обект, купувачът може да си набави всичко за инсталацията в различен ценови клас, съответно с различно качество, тоест алтернативите на един продукт са няколко, понякога десетки. За пример, разполагаме със седемнайсет хиляди вида артикула в наличност.

Какви технически консултации предлагате на клиентите? Как насочвате техния интерес към появяващите се нови продукти от фирмите производители?
В нашите магазини клиента има на разположение компетентни инженери, които са готови да го консултират по много въпроси, от избор на артикул, до начина му на монтаж и употреба. Както споменах, ТМТ разполага с профилирани инженерингови звена, които извършват монтаж и оборудване на електро табла. Най-сложните въпроси биват отнасяни именно към тях. Относно появата и презентирането на нови продукти, използваме много от класическите маркетингови инструменти, често съвместно с производителя. Това включва презентации, промоции, рекламни кампании, все още рекламирането „лице в лице“ си остава най-ефективния метод, с натрупване на обратна връзка за качеството на изделието, клиента придобива доверие.

Като цяло, какви препоръки бихте дали на инсталаторите по отношение избора на апаратура и решения за електрообзавеждането на една сграда?
Инсталаторите са компетентни и добре информирани. Препоръката, която бих им дал е да ползват апаратура от една марка. Така ще избегнат вероятни проблеми при пробите и пускането на обекта. Не всички марки са с еднакви технически параметри, което създава така наречените скрити или случайни проблеми. Също да използват проверени марки. За тази цел ние предлагаме Шнайдер Елекрик, една от най-добрите марки в световен мащаб. Друга доказана при нас марка апаратура е LS, на която сме вносител. Относно решения за електрообзавеждането, възможности-те са много, с това идва и една от нашите основни роли, да информираме клиента какво би било най-ефективно за инсталацията му.

В заключение, какви ще бъдат посоките за развитие на компанията през следващите години?
ТМТ има стремежа, да засили гъвкавостта си при обслужването на клиента. Фирмата нарасна с такива темпове през изминалите години, че това породи доста нововъведения, като логистика и организация.

Друг традиционен аспект на развитие е постоянното опресняване на гамата продукти, с по-качествени и по-бюджетни изделия.

Също така сме си поставили за цел да повишим финансовите и социални привилегии за нашия персонал.