СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 2, 2021

RÖFIX бетон с 50% повече якост

RÖFIX бетон с 50% повече якост

Creteo® Standard 990 B30 е бързо и лесно решение за градината, дома и за хобито.

RÖFIX бетон от серията Creteo®Standard е точният продукт за феновете на толкова актуалната друга гледна точка на интериорния дизайн - комбинацията от бетон и стъкло. Никога не е късно да потърсите вдъхновение във възможността да внесете елемента „бетон“ в дома си. Не е вярно, че това не е еко, просто е алтернативната му версия, ако залагаме на отделни елементи и детайли. Без да е натрапчиво, а в същото време е впечатляващо, красиво и практично, семплите интериорни решения от натурален, груб бетон освежават дома и му придават оригиналност и уют. Не случайно, името на всички RÖFIX бетони идва от думата „crete“ - прилагателно, използвано при описание на предмети, направени от бетон (крет, concrete) под някаква форма.

Има места в дома ни, където трябва да разчитаме на здрав, издръжлив на механично влияние материал, който да има високи показатели за якост на натиск, да е устойчив на влага, химични влияния и замърсители. Такива места са масивните външни и вътрешни стълби, пътеките между лехите, бордюрите и площадките в градината, масивната основа на външната ограда, декоративни елементи за интериора и пр.

Какво е важно да знаем за бетона, подходящ за подобни строителни проекти, изброени по-горе.

На първо място, това е неговата якост. Класът по якост на натиск е най-важното свойство на бетона. Колкото по-висока е якостта, толкова по-устойчив на разрушаване е материалът и е с по-висока способност да се възстановява след прилагане на определена сила на натиск. RÖFIX е единственият производител на сухи строителни смеси, който предлага на българския пазар сух бетон в торби от 25 кг. с толкова висок клас по якост на натиск С25/30. Това означава, че Creteo®Standard 990 B30 е с 50% по-як от стандартния на пазара и издържа без да се разруши на механично напрежение ≥ 30 MPa.

Така нареченият от RÖFIX „бетон за домашния майстор“ има още едно огромно предимство - можете да използвате Creteo®Standard 990 B20 /якост на натиск от ≥ 20 MPa/ с големина на камъчетата в него от 4 mm или бетонът B30, в който камъчетата са 8 mm. Така за всяка Ваша идея и съответното є предназначение ще имате различна едрина на материала.

Няма нужда да споменаваме, че готовата суха смес в торби по 25 кг. е много по-удобна и много по-лесно може да си набавите точно такова количество. Бетонът се прилага при температура между + 5 °C и + 30 °C

Практично решение за градината
Градините трябва да съществуват заедно със заобикалящата ги среда и заедно със сградата да образуват хармоничен акцент. Тенденцията към приближаването ни към природата също връща бетоновите елементи като материал за изграждане на пътеки, алеи, площадки и места за релакс и забавление. Възможността за избор на различни формати, цветове и геометрични форми, които дава бетонът, позволяват почти безкрайно разнообразие от дизайни за ландшафтни и градински оформления. RÖFIX бетонът може да се оцветява, да се отлива и да задоволи всякакви интериорни и екстериорни решение. Много лесно и бързо с калъпи за бетон под различна форма и дизайн могат да се оформят градински пътеки и площадки.

Бетон за декоративни елементи в дома
Тук всеки може да развихри въображението си и да сътвори всякакви елементи за дизайна, които да са едновременно практични, здрави и модерни. Като започнем от актуалното Великденско зайче, отлято в калъп от обикновен картон, през кашпи и бетонови вази, отлети чрез всевъзможни подръчни форми от бита и домакинството до по-големи елементи в сферата на изкуството и дизайна.Реклама