СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 5, 2021

Цялостна система за топлоизолиране на плосък покрив от МАРИСАН

Цялостна система за топлоизолиране на плосък покрив от МАРИСАН

Системата на МАРИСАН съчетава предимствата на битумните хидроизолационни материали с лесното приложение и изпитаните топлоизолационни свойства на топлоизолационните плочи с наклон. В нея са включени следните компоненти: Полимер-битумен грунд на водна основа ХИДРОЗОЛ® BG-AQ; Полимер-битумна хидроизолация ХИДРОЗОЛ® WBC-AQ; Топлоизолационни плочи с наклон; Самозалепваща битумна мембрана ХИДРОЗОЛ® HBM SELF-ADHESIVE; Битумна мембрана с посипка.

Комбинацията гарантира редица предимства при изпълнението и експлоатацията на покривната конструкция, включително: 100% хидроизолационна защита и устойчивост на продължителен воден напор и остатъчна влага; топлоизолационна ефективност за здравословен климат в помещенията; лесно и бързо изпълнение и максимално съкращаване на проектните срокове поради липсата на нужда от оформяне на наклон на плоския покрив; дълготрайна експлоатационна надеждност - компонентите работят в пълен синхрон един с друг, гарантирайки сигурната и продължителна експлоатация на покривната конструкция дори и след десетки години.

Изпълнението на покривната система протича в следните етапи.

В началото е полимер-битумният грунд на водна основа ХИДРОЗОЛ® BG-AQ, който прониква дълбоко в микропукнатините на основата като блокира ефекта на праха и подобрява сцеплението с последващото покритие. Подходящ е за подготовка на бетон, метал, циментови замазки, стари битумни хидроизолации, дървени и други типове основи.

Следващата стъпка е течната битумна хидроизолация ХИДРОЗОЛ® WBC-AQ е силно еластичен и UV-устойчив продукт за приложение и като финишен слой за плоски и наклонени покриви, основи и конструктивни елементи. В системата на МАРИСАН изпълнява ролята на първи слой хидроизолация и пароизолационна бариера.

Полимер-битумната хидроизолационна паста е изградена на водна основа и от SBS-модифициран битум, в комбинация с каучук, пълнители и армиращи влакна. Формулата е 100% екосъобразена, без съдържание на органични разтворители. Може да се използва и за ремонт на проблемни участъци около сифони, стари улуци, воронки и др. Гъстата консистенция позволява лесно приложение без стичане, дори и при вертикални фуги. Благодарение на високата си адхезия, тя е подходяща при всякакви типове строителни основни като пресен и стар бетон, зидарии, дърво, метални и ламаринени повърхности и др.

Следващата стъпка са готовите за употреба топлоизолационни плочи с наклон. При стандартните системи, върху обикновените топлоизолационни плочи се оформя наклон с помощта на циментова замазка или лек бетон. За да улесни процеса, МАРИСАН предлага изработка на топлоизолационни плочи с предварително зададен наклон. Така, оформянето на покриви със сложна геометрия, с безшевен равномерен или стъпаловиден наклон се превръща в безпроблемна задача. Топлоизолационните плочи се предлагат стандартно за наклони от 1.5%, 2%, 3%, 5% и 12%. Възможна е изработката и на наклони по запитване. Отделните плочи са проектирани с разминаване на фугите, за да се избегне образуването на термичен мост.

За тяхното производство се използват ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-40 NG (EPS250; λ=0.031), ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-35 NG (EPS 200; λ=0.031) или ТЕРАПОР® EPS NP-35 NG (EPS 150; λ=0.028). За всеки покрив се изработва индивидуален план за полагане на плочите като монтажът им е максимално улеснен.

Четвъртата стъпка е самозалепващата битумна мембрана. Системата на МАРИСАН залага на изпитаната надеждност и улеснения процес на работа, гарантиран от самозалепващата битумна мембрана ХИДРОЗОЛ® HBM SELF-ADHESIVE. Благодарение на отличната си еластичност при ниски температури и голямата си издръжливост на високи температури, самозаелпващата битумна мембрана гарантира сигурност при значителни натоварвания.

Последната стъпка е битумната мембрана с посипка. Предимството на битумните мембрани с посипка от серия PRO на МАРИСАН се дължи на високата SBS-Premium модификация с еластомерни полимери. Това осигурява отлична гъвкавост на мембраната при много ниски температури и нейният изключително дълъг живот, устойчивост на стареене в екстремно широк температурен диапазон (-25°C до +100°C) и др., без да се влияе от резки температурни промени.

Използван правилно, продуктът има експлоатационен срок най-малко 25 години, гарантирайки надеждността и сигурната защита от влага на покривната конструкция.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини