СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 5, 2021

Sonnenkraft предлага решения за превръщане на всяка сграда в електроцентрала

Sonnenkraft предлага решения за превръщане на всяка сграда в електроцентрала

Преобразуването на всяка сграда в електроцентрала за слънчева енергия - това е целта на австрийската компания Sonnenkraft. Наскоро компанията пусна в експлоатация най-големия складов соларен навес в Австрия, покрит с 800 фотоволтаични модула от двоен стъклопакет с мощност 280kWp. Той се явява допълнение към съществуващата фотоволтаична инсталация на покрива на фабриката мощност с 500kWp и към фотоволтаичния навес на паркинга за автомобили, с който автопаркът на компанията се захранва със зелено електричество. Общо застроената площ от 1650m2 в производствената база на компанията, осигурява годишен добив от 325000kWh соларна енергия, което съответства на нуждите от електроенергия на 85 домакинства.

В тази връзка, управителят на Sonnenkraft Петер Прасер сподели: „Ние предлагаме иновативни решения, така че предимно покрити повърхности да могат да се използват за генериране на фотоволтаично електричество. С нашите модули от двоен стъклопакет могат да бъдат оборудвани тераси, огради, навеси за пакроместа и дори фасади на сгради, които не само изглеждат добре, но и доставят енергия и спестяват разходи. Поради разширяването на производствения капацитет на компанията ни беше необходим допълнителен склад. С новия складов навес ние получаваме не само защита от атмосферни условия за съхраняваните стоки, но и произвеждаме екологично чиста електроенергия. Това е една блестяща идея и инвестиция, която веднага си заслужи вниманието на компаниите, благодарение на производството на енергия и субсидиите, които в Австрия осигурява държавата."

Особеното при модулите от двоен стъклопакет е, че те могат да абсорбират слънчевата светлина от двете страни, което ги прави по-ефективни. Възможни са до 30 процента по-високи нива на ефективност, споделят от компанията.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини