СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XVIII, брой 5, 2021

Стартираме ново производство в Мегахим АД

инж. Кирил Грозев, производствен директор на Mегахим АД

Стартираме ново производство в Мегахим АД

Г-н Грозев, представете някои от актуалните продукти в портфолиото на Мегахим, успешно наложили сe на пазара?
Продуктовата гама на Мегахим АД включва няколко основни бранда.

AQUIS е нашият най-висок клас продукти на водна основа с Teflon™. Това са бои и лакове с изключителна финна структура, която е много устойчива на замърсяване и лесна за почистване. През последните години се забелязва една тенденция да се обръща вече внимание не само на издържливостта на боите и лаковете във времето, но и способността им за лесно поддържане и почистване. Показателите на боите в серията AQUIS позволяват тези процеси да се осъществяват с минимални усилия. Те са иновативни и високотехнологични продукти. Цветовата им гама е съобразена с най-новите модни тенденции в интериорните и екстериорни дизайнерски решения. Това е бранд, който непрекъснато се развива и динамиката при него е интересна и много предизвикателна. Продуктите под марка DEKORATOR са с много добро съчетание цена - качество. Това е брандът с най-много продукти, които обхващат всички системни решения в сектора „Направи си сам“. Това са решенията за дърво, метал, стени и бетон. Продуктовата гама включва бои на водна основа и на база органични разтворители.

Praktika са бюджетен клас продукти включващи вододисперсионни бои и бои на база органични разтворители - така наречените алкидни бои.

XPERT - продукти на солвентна и на водна основа за професионална употреба. Под този бранд са продуктите ни със специфично предназначение - пътни маркировки, двукомпонентни полиуретанови грундове и бои за метални конструкции, продукти за индустриални производства и др.

Богатата гама от продукти е разработена да отговори на все по-високите изисквания на вътрешния и международен пазар. Нашата продукция е добре приета и утвърдена благодарение на стандартите, които налагаме за високо качество и контрол. Ще се върна отново на продуктовата гама на AQUIS, която се отличава с висока устойчивост на атмосферни условия, здравина и дълготрайност. Тези продукти са щадящи за околната среда. Притежават висока покривност и много добра разливност. Например една от новостите в тази серия са падобрените експлоа­тационни качества на фасадната боя AQUIS, която освен силиконовата добавка и добавката Teflon™, в нея има вече и кварцови частици. Те подобряват значително твърдостта и абразивната устойчивост на боята при силни ветрове. Така тя е много по-издръжлива на променливите атмосферни влияния и температурни амплитуди. Тефлоновите добавки спомагат за трудното замърсяване на фасадата и лесното им почистване, тъй като той не позволява на праховите частици от уличното движение да полепват и да се задържат върху боята. Дори и при лек дъжд, останалалият прах се отмива и фасадата изглежда чиста.

AQUIS ЛАТЕКС САТЕН с Teflon™ е вододисперсионна боя със сатенен гланц, която е предназначена за боядисване и освежаване на жилища, магазини, офиси, хотели, ресторанти, барове, училища, детски градини и други обществени сгради. Подходяща е за много интензивно натоварени помещения, като осигурява устойчиво покритие, позволяващо много лесно почистване и измиване.

AQUIS ЛАТЕКС МАТ с Teflon™ е матова вододисперсионна боя за боядисване на стени и тавани в закрити помещения. Подходяща е както за употреба у дома, така и за помещения с интензивен трафик, коридори, хотели, училища, обществени сгради и др. Формираното тефлоново покритие е с кадифен мат, устойчиво е на триене и миене и може да се почиства с препарати.

AQUIS БОЯ ЗА БАНИ И КУХНИ с Teflon™. Тази боя е предназначена за боядисване на стени и тавани в закрити помещения с висока влажност. Подходяща е както за употреба у дома, така и за помещения в обществени сгради, които са подложени на въздействие на влага. Благодарение на високата устойчивост на триене и миене, боята позволява използването и на почистващи препарати.

AQUIS КОПРИНЕН ЛАК с Teflon™ е водоразредим еднокомпонентен лазурен лак на база специални акрилатни и полиуретанови полимери. Използва се за декоративна защита на изделия от дърво, експлоатирани на открито или в закрити помещения. Покритието е устойчиво на влага, атмосферни влияния и механични въздействия. Може да се използва за лакиране на дървени повърхности както вътре, така и отвън. За лакиране на мебели, дограма, градински аксесоари, огради, навеси, ламперия, сайдинг, и др.

Коприненият лак може да се използва и за лакиране на дървени подове, като след това се надлакира с AQUIS Лак за паркет Diamond Hard. Той също е водоразредим еднокомпонентен безцветен лак с Teflon™. Има висока твърдост и устойчивост на надраскване. Добре подчертава естествената структура на дървото и не позволява на водата да достигне до неговата сърцевина.

AQUIS КОПРИНЕНА БОЯ с Teflon™. Това е полиуретанова еднокомпонентна водоразредима боя с Teflon™ за боядисване на дървени, метални, бетонни основи и повърхности от твърди пластмаси. Подходяща е за боядисване и на радиатори до 80°С. Всички продукти съдържащи Teflon™ са устойчиви на замърсяване и се почистват изключително лесно. Това се дължи именно на тази специална добавка, която притежава най-ниския коефициент на триене. Затова се използва като незалепващо покритие, което трудно задържа прах по повърхността си. Не позволява на частиците да навлизат в боята и дори при петна с малко усилие лесно се почистват.

Каква е ролята на съвременните технологии и оборудване въведени в производството за повишаване качествата на продуктите на Мегахим?
Мегахим разполага с технологично оборудване, гарантиращо висока ефективност и качество на производство. През 2013 г. са изградени и монтирани нови иновативни машини и съоръжения, даващи възможност за разширяване на производствената гама, подобряване на технологичните процеси и облекчаване на физическия труд.

Мегахим разполага с пет собствени високотехнологични лаборатории. Разкажете повече.
Контролът на готовата продукция и разработката на нови продукти се извършва от висококвалифициран персонал с дългогодишен опит. За успешното развитие на фирмата се полагат усилия за обучение на нови кадри и привличане на най-добрите в бранша. Именно благодарение на тази наша политика успяваме да поддържаме високо качетво на произвежданите от нас продукти. Непрекъснато следим за новостите, които излизат в бранша и подбираме добрите решения, които са подходящи за нашата структура и организация на работа.

Мегахим АД е сертифицирана съгласно ISO 9001. Внедрената система за управление на качеството гарантира пълен контрол при производството на крайния продукт. Системата обхваща три етапа: входящ контрол на суровините и материалите, технологичен (производствен) контрол и изходящ (краен) контрол. Всички резултати от контролните операции се отразяват писмено в съответни записи.

Бихте ли споделили планове относно бъдещо развитие - нови идеи, инвестиции?
Предстои стартиране на ново производство пигментни пасти джойнтвенчър с Канадско участие.

В разработка са и нови полиуретанови системи.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини