ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 7, 2014

Ford завърши цялостното обновяване на лекотоварната си гама

Ford завърши цялостното обновяване на лекотоварната си гама

Ford представи пълната си гама от изцяло нови лекотоварни модели през 2014 г., предлагайки на европейските клиенти богат избор от над 450 модификации. Те бележат завършването на безпрецедентното цялостно обновяване и разширяване на лекотоварната гама Ford Transit в Европа, превръщайки я в най-новата и силна в бранша.

Новите модели превърнаха Ford в най-бързо развиващата се марка лекотоварни автомобили, продала над 137 000 броя от януари до август 2014 г. и отбелязала ръст от 12.7% на годишна база спрямо 2013 г. През този период продажбите на Transit Custom са се удвоили, а на Transit Connect са нарастнали с 59%, като пазарният дял на Ford за лекотоварни автомобили се е увеличил до 10.8% – най-високият дял за Ford от 1997 г.

Първият етап от производството на новата гама Transit, представена през пролетта на 2014 г., включва ван, шаси кабина и пътническа версия. Тя предлага на клиентите подобрена икономичност и значително намалени разходи за поддръжка и ремонт, изключителна издръжливост, увеличен товарен обем и интелигентни решения за товарното пространство. Заводът на Ford в Кочаели, Турция, произвежда вече втората вълна от допълнителни модификации с нови каросерии и дължини на шасито и водещо в класа задвижване на всички колела.

Разширена гама шаси кабини
Пълната гама от шаси кабини вече включва Двойна кабина, предлагаща място за до 7 човека, със стандартна задна седалка за четирима пътници, както и удължената L5 Super Jumbo версия, които са най-дългите серийни Transit-и, произвеждани някога.

Пълната гама от шаси кабини предлага 5 различни дължини при единичната кабина (L1-L5) и 4 при двойната кабина (L2-L5), с брутна маса от 3.1 до 4.7 тона.

Ван с двойна кабина и комби модели
Модификация на стандартния товарен Transit, ванът с двойна кабина събира до 7 човека, както и просторно и безопасно товарно пространство. Предлагат се 3 различни конфигурации на каросерията – от средна база L2 със среден покрив до дълга база L4 H3 “Jumbo” с висок покрив, който осигурява 10.6 м3 товарно пространство.

Друга опция за гъвкав превоз на хора и товари предлагат моделите Transit Комби and Комби ван, които могат да се конфигурират с до три реда седалки и места за до деветима пътници. Те са налични в 5 различни размера на каросерията, вариращи от L2 H2 до L4 H3 “Jumbo”.

Водещо в класа 4х4
Ford предлага в новия Transit и модерна интелигентна система за задвижване на всички колела, която осигурява водещи в класа сцепление и пътна динамика. В сравнение с предишното поколение Transit 4х4, новата система предлага:
- значително подобрено сцепление при лоши пътни условия
- пълна интеграция на стандартния електронен контрол на стабилността
- нов режим на заключване на диференциала за максимално сцепление в трудни условия

Новата система е изцяло електронно контролирана 4х4 система, която използва високоефективна електрическа помпа и съединител за разпределяне на въртящия момент от двигателя към всички колела и – за разлика от конкурентните системи – разпределението на въртящия момент може да варира между предния и задния мост от 0:100 до 100:0 в зависимост от намесата на автомобила и водача.

Налични са два различни режима на шофиране. При стандартния 4х4 автоматичен режим, подходящ за повечето пътни условия, 4х4 системата подава въртящия момент към предните колела, в зависимост от пътните условия и натоварването на двигателя.

Режимът за заключване на 4х4 диференциала помага при по-екстремни условия, като дълбок пясък или сняг. Той зацепва 4х4 системата от място, заключвайки диференциала така, че да осигури незабавна тяга към предните колела с еднакъв въртящ момент към двете страни. За да гарантира оптимално сцепление, системата постоянно наблюдава данните от автомобила и командите на водача, като може да насочи 100% от въртящия момент към предните колела. Електронният контрол на стабилността преминава на режим, който позволява тягата да бъде предавана към колелата без намеса на контрола на сцеплението, дори при условия на превъртащи колела.



МОТО ПФОЕ БГ