ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 7, 2014

Съвременният облик на жп гарите

Съвременният облик на жп гарите

Съвременните жп гари заемат все по-важна роля в инфраструктурата. Изискванията към тези съоръжения стават все повече, а ролята им значителна за транспортното, икономическото развитие и устойчивото развитие. Поради тази причина и на много от съществуващите гари е направена реконструкция, за да може да отговорят на изискванията на новите високоскоростни влакове. Към вече изградените и функциониращи здания се добавят нови нива – подземни или надземни, изграждат се нови гарови платформи. Обновлението включва и редица мероприятия, свързани с опазване на околната среда и намаляване консумацията на енергия. В настоящата статия ще се спрем именно на подобни решения за някои гари в Европа.

Бегъл поглед върху световната архитектура на инфраструктурни сгради и съоръжения е достатъчен да се отбележи тенденцията на преобразяване на железопътната инфраструктура. Все по-често ставаме свидетели на реализирани проекти, както и на проекти в ход, на истински архитектурни и инженерни шедьоври, проектирани за нарастващите нужди на железопътния транспорт, и впечатляващи с иновативни подходи при осъществяване принципите на устойчиво и екологично строителство.

Много от приемните здания и съпътстващата инфраструктура бяха обновени в някои европейски градове. Нека да разгледаме примери.

Жп гарата във Виена
В момента в австрийската столица се изгражда модерна железопътна гара. Строителството й започва през 2009 година и се очаква гарата да влезе в експлоатация през 2015 година. Днес този проект се оценява като най-важния инфраструктурен проект за австрийската столица. Мащабният проект обхваща строителството на нов гаров комплекс и съпътстващата го жп инфраструктура. Също така и строителство на модерни офиси и жилищни части в района на железопътното съоръжение. Жилищният комплекс, чието строителство започва през 2011 година, ще бъде „потопен“ в зеленина, а за изгражденото му ще се използват екологични строителни материали.

От новата жп гара на Виена жителите и гостите на града ще имат бърз и улеснен достъп до огромен брой дестинации в Австрия, в Европа и навсякъде по света, както и достъп до градската транспортна мрежа на Виена и до международното летище Швехат край столицата.

Новото гарово съоръжение на австрийската столица е разположено между бившите Южна и Източна жп гари на Виена и Южнотиролския площад, намиращи се в южната част на града, в един не особено престижен жилищен район доскоро.

Гарата се състои от пет платформи, а достъпът до всяка от тях ще се осъществява чрез ескалатори и асансьори.

В архитектурно отношение сградата впечатлява с интересен и иновативен дизайн. Покривът, покриващ площ около 25 000 кв. м., има форма на диамант. Той е полупрозрачен и осигурява много добра осветеност на гаровия комплекс. Под гарата ще има паркинг с 600 места, също и паркинг за велосипеди – за около 1100 велосипеда.

Новата централна гара в Берлин
Новата централна гара на града е отворена през 2006 г. Намира се на мястото на старата легендарна гара Lehrter Bahnhof, която е в експлоатация от 1871 г. Новата постройка на пет нива се вижда от всеки подход към центъра на града. Представлява масивна пететажна кръстовидна конструкция от стомана и стъкло и блести фосфоресциращо на фона на нощното небе. Извити стъклени тунели се пресичат и наподобяват гигантски кварцов кристал.

След падането на Берлинската стена започват работи в посока обединението на Берлин. И една част от тези дейности включват и транспортното интегриране на града с останалите части от разделена Германия. Ключов проект в това отношение е изграждането на вътрешноградска железница. За целта трябва да бъде изградена нова станция. През 1992 г. Правителството решава станцията да бъде изградена на мястото на Lehrter Bahnhof – в близост до централната част на Берлин и повечето административни и обществени сгради. На следващата година е обявен и проектът – победител, който е дело на архитектурната фирма Геркан, Марг и Партньори.

Дизайнът включва развитие на съоръжението на пет нива. Най-високото от които е мост, който се издига на 10 метра над нивото на улицата. Най-ниското ниво е подземно, на 15 метра под земята, и там са изградени няколко тунелни линии.

Работата по изграждането на новата гара се извършва на два етапа. През първия – от 1995 г. до 2005 г., се работи по изграждане на тунелите. Строителството на моста започва през 2001 г. Съоръжението е необходимо, за да обхване не само цялата дължина на гарата, но и прилежащата инфраструктура. За всяка двойка коловози има отделен мост. Освен това мостовете са в крива.

Основната зала на станцията е покрита със стъклен покрив с черупкова форма. През 2002 г. в повърхността на стъкления покрив е интегрирана фотоволтаична система. От двете страни на централната зала са построени кули, които осигуряват около 44 000 кв. м. за търговски площи.

Гара Акрингтън, Великобритания
Въпреки че строителството на гара Акригтън започва през студените английски зими – януари 2010 година, този проект е много топло посрещнат, а новата еко гара, първата по рода си във Великобритания, получи BREEAM сертификат в началото на декември 2010 г.

Сградата е направена от рециклирани строителни материали и използва фотоволтаични клетки за някои енергийни нужди на сградата. Има инсталирана вятърна турбина също за производство на електрическа енергия. Направена е инсталация за събиране на дъждовна вода, като последната се използва повторно за почистване на тоалетни и санитарни помещения. 30 соларни (PV) панела осигуряват 4000 киловатчаса електроенергия, и това се очаква да спомогне за намаляване на въглеродните емисии от новата станция с над два милиона тона на година. Изграждането на нова еко станция за града е ключов елемент от транспортната инфраструктура на Акрингтън. Освен това, тази инициатива ще предостави идеална възможност за повече хора да опитат различни възможности за пътуване, което е екологично.

“Светлите очи” на Щутгарт
Щутгарт 21 е проект за жп и градско развитие, част от проект за модернизиране на жп линията и европейска магистрала Париж-Виена. Проектът е обявен още през 1994 г., а строителните работи започват през 2010 г.

Концепцията се базира на планове за осъществяване на високоскоростни връзки от Щутгарт до други градове, също за подобряване на местната инфраструктура и обновяване на стария терминал.

Архитектите, стоящи зад планираната реконструкция на гарата в Щутгарт - Ingenhoven Architects, получиха множество награди за дизайн, включително и наградата на Холсим, която се връчва на сгради, съчетаващи устойчиви строителни решения с архитектурно съвършенство.

Разположена на 100 хектара, заобиколена от паркове, зелени площи, жилищни и обществени сгради, новата сграда ще замени старата и ще обслужва високоскоростни влакове.

Концепцията за новото съоръжение се гради на екологични и устойчиви решения. Всичко е обмислено и създадено с поглед в бъдещето и отговорност към следващите поколения. За да се намали въглеродният отпечатък, осветлението на станцията се осигурява от фотоволтаични клетки, разположени върху сградата – станцията е под земята, а покривът е на нивото на градския терен. В допълнение, повърхността на покрива е покрита с пръст и специален субстрат, за да се предотврати възникването на топлинни мостове. В покривната повърхност са вградени 28 “очи” - специално остъклени отвори, през които прониква светлина, и които осигуряват естествено осветление на подземните платформи и перони.

Високоскоростна жп гара Napoli-Afragola
Построена в периода 2003-2012 г., новата станция в Неапол е предназначена да се използва от всички високоскоростни влакове по линията Рим-Неапол. Проектът, дело на световноизвестната архитектка Заха Хадид, е представен през 2003 година. Проектът е за сграда, която е разположена над релсите – като мост на 4 нива с максимална височина 25 метра. Планирана е с площ от 20 000 кв. метра, с възможност за допълнителни 10 000 кв. метра.

Идеята за връзка през релсите е израз на стремежа на налагането на станция, която да е като ядро в новия бизнес парк, свързващ околните градове. А концепцията станцията да е мост позволява допълнително да се отворят ленти за движение над релсите.

Новият комплекс е разположен на три километра северно от града. Проектът е един вид портал към Неапол. Интересна е формата и структурата на сградата. Погледната отгоре сградата прилича на змия. Железопътните релси и паркоместата отстрани, освен функционално, допринасят и за цялостната естетика.

Новата жп гара на Болония / New Bologna Central Station
Железопътната линия през Болоня винаги е разделяла града на две части. На юг – историческият център с паметници и дворци, на север – индустриалните райони. Новата жп линия трябва да свърже новото, модерното със старото, традиционното. Този проект е един вид диалог между средновековна и модерна градска тъкан.

Станцията трябва да обединява много функции в един проект. И това са метростанция за влакове с висока скорост, нова метро линия, да има връзка с летището, и паркинг с достатъчно паркоместа.

Проектът е като бял кораб, футуристичен и контрастиращ на фона на червено „море“ от покривите на старите сгради в града. В строителството на новото съоръжение са вложени материали с висока механична и химическа устойчивост, и с грижа към околната среда. Вътрешните стени са направени от стъкло с много висока степен на пожароустойчивост. Стъклото е избрано, за да се повиши екологичният комфорт, като се осигури естествено осветление. Освен това, изкуственото осветление на помещенията в сградата е LED. Инсталацията ще намалява консумацията на енергия с около 50%, като по този начин се допринася за намаляване на замърсяването на въздуха, както и значително намаляване на разходите за поддръжка.