ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VIII, брой 7, 2014

Винаги сме в период на промяна и адаптиране към пазарните тенденции

Разговор с инж. Тома Колелиев, Управител на Инжконсулт

Винаги сме в период на промяна и адаптиране към пазарните тенденции

Инж. Тома Колелиев е роден на 5 Май 1982 в гр. Варна. Средното си образование завършва във Френската гимназия „Фредерик Жолио-Кюри – Варна“. Притежава три магистърски степени:
Магистърска степен Мениджмънт на IT проекти, придобита в Монпелие, Франция; Магистърска степен Електронна търговия, която завършва в Манчестър, Англия и Магистърска степен EMBA (Executive Master of Business Administration), придобита в AUBG, България. От 2006 година досега работи във фирма Инжконсулт.


Инж. Колелиев, бихте ли споделили с читателите на Списание ИНФРАБИЛД кои са новостите около дейността на Инжконсулт?
Инжконсулт е търговска фирма. Повече от 9 години сме вносител на качествена и конкурентна тежка механизация, бетонови възли и асфалтови бази от реномирани производители в Китай и Европа. В работата си непрекъснато сме се стремяли да предлагаме продукти, които са адекватен отговор на тенденциите на пазара, продукти, които са необходими в дадения момент. Разбира се, затова много разчитаме и на традиционните си партньори – производители на строителни материали и оборудване, с които поддържаме връзки през годините.

Последните години наблюдаваме една тенденция на непрекъснато променящ се пазар в строителния бранш. И това налага да се съобразяваме с конкретната ситуация и търсене, да предлагаме точно това, което отговаря най-точно на потребностите и да предлагаме оптимално решение на даден проблем. От тази гледна точка, непрекъснато обогатяваме и гамата си. Ориентирани сме основно към строителни фирми и фирми, занимаващи се с поддръжка.

Друго, което бих добавил като част от развитието на фирмата, е новият офис, който наскоро открихме в София, където да имаме по-засилено присъствие. Централният ни офис е във Варна, и смятам, че с тези две локации покриваме територията на България както с предлагане на продукти, така и със сервизно обслужване. За поддържане на постоянни контакти с нашите партньори и за оперативно управление на поръчките, имаме и открит офис в Китай.

Разкажете повече за последните продукти, с които сте обогатили гамата си. С какви иновации се отличават?
Един от последните продукти, който Инжконсулт предлага на българския пазар, е машина за полагане на бетонови изделия на немската фирма Optimas. Машината Optimas H88 полага бетонови павета с различна форма, като това, с което се отличава, е високата ефективност за много кратко време – над 100 кв. м. настилка, положена за час. Машината е около 20 пъти по-производителна в сравнение с процеса на ръчно полагане на паветата. Работата с машината е максимално опростена и всички операции са автоматизирани с помощта на компютърно управление. За работа е необходим само един специалист. Всичко това е илюстрация на немския модел на оптимизация на ресурсите. От това ние само може да се учим, и към това трябва да се стремим.

Машината е приложима за пътно строителство, оформяне на паркингови и индустриални площадки, спортни терени, складови площи и др. Може да работи както с едър чакъл за основа, така и със ситни фракции за окончателно оформяне на терена. От голямо значение за качественото полагане на покрития с бетонови изделия е подготовката на терена: изравняване и нивелация. За това се предлага лазерен планировчик Plan Matic, който е оформен като прикачно устройство и може да се поставя на всякакъв вид челен товарач чрез приспособление за бърза връзка в рамките на 2 минути.

Най-голямата иновация, с която се гордеем, и която беше наградена със Златен медал на тазгодишния Международен технически панаир в Пловдив, е един камион, който е пригоден за зимно почистване, или това е т.нар. седлови влекач, който традиционно се използва за различни ремаркета (най-вече гондоли, цистерни, бордови ремаркета и т. н.). Това, което ние направихме, съвместно с партньори и сертифициран инструктир, е че преоборудвахме този влекач, със специална приставка за закрепване на песъкар и гребло за сняг, така че да може да се използва и за почистване на пътищата и поддръжка през зимата. Има много машини, които стоят неизползвани при зимни условия, поради факта, че са нестабилни на пътя и при лоши атмосферни условия. А те са потенциален ресурс. И когато един такъв ресурс не се ползва, той носи разходи вместо ползи. Затова и ние, с тази иновация, която предлагаме, отключваме потенциала на такива машини, и вместо фирмите да инвестират допълнително в техника за почистване, могат да използват този влекач, за който предлагаме възможност да се преоборудва с гребло, с песъкар или с цистерна за луга, и да влезе в употреба. Всяка строителна компания има десетки подобни влекачи, които стоят неизползвани. А с тази наша малка модификация ние позволяваме да се използват и смятаме, че имат голям потенциал. Всичко, което сме предложили, е по стандарт. Не знаем за подобна иновация някъде по света, затова сме подали и заявка за патент. Очакваме отговор. Но така или иначе, ще защитим идеята си. Смятаме, че има много потенциал в нея и ще е от полза. А най-хубавто е, че влагаме нов смисъл в нещо съществуващо и отваряме нови възможности.

Наближава зимният сезон, а с него нарастват и изискванията към поддръжката и почистването на пътищата. Като специалист в областта какви препоръки бихте дали по отношение използването на техника и консумативи?
Според нас много важен акцент от зимната поддръжка трябва да е използването на калциев хлорид (CaCl2). Вид сол, която е с много по-добри показатели от обикновената сол (натриев хлорид), използвана за разтапяне на леда и снега по пътищата. Съществената разлика между двата продукта е, че обикновената сол е ефективна до температури на околната среда до -5оC. При употребата й при по-ниски температури дори се постига обратен ефект – заледяване на настилката. Докато при използването на калциев хлорид, в зависимост от концентрацията, се постига ефективност и при температури -15 до -20oC. Освен това, калциевият хлорид е по-щадящ, за разлика от солта, която има силно корозивно действие.

Също за почистване на пътищата, ние предлагаме и една четка, която се прикача на камион, багер товарач или друга техника, и с нея се минава след работата на греблата и песъкарите. Четката премахва и най-малките следи от сняг, и така влияе благоприятно върху сцеплението между гумите на автомобила и настилката.

В заключение, бихте ли споделили за някои бъдещи планове или насоки, свързани с развитието Ви?
Ние винаги сме в период на промяна. Ако спрем на едно място, това означава, че губим усещане за бизнеса. Тук пазарът е доста динамичен, постоянно се променя. В това отношение е интересно, защото винаги се случват нови неща. Последните години силно се интересуваме от тенденциите на пазара, и гледаме да се адаптираме и да предлагаме наистина адекватните решения към момента, естествено с поглед насочен в бъдещето.


Ние сме в постоянно търсене на добри партньори, които предлагат качествени продукти и оборудване, зад които ние можем да застанем и да гарантираме качество. Вече осем години оперираме на българския пазар. Имаме репутация, която ще продължим да поддържаме. В общи линии това е фокусът ни на развитие. Винаги сме в перманентно търсене на нови клиенти, но е изключително важно за нас да задържим старите. По-лесно е да се спечели нов клиент, отколкото да се задържи стар.