ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 3, 2015

Тунелно строителство

мащабни проекти в ход

Въпреки икономическите затруднения, в Европа са в процес на изграждане на тунели за различни железопътни линии и пътища, хидроенергийни обекти и метро, като проектите стават все по-амбициозни.

Норвегия, въпреки относително малкото си на брой население от 4 милиона, има мащабна програма за тунелно строителство за следващите 20 години. Най-големият проект в момента е за тунела Ryfast в бързо развиващия се град Stavanger на западното крайбрежие. Градът е главното пристанище, обслужващо нефтопреработвателната индустрия в Северно море, на която страната дължи просперитета си. Градът е разположен в края на съвкупност от фиорди и малки острови, които в момента са свързани посредством малки мостове и фериботи с ограничени възможности. За да бъде осигурена по-добра транспортна връзка за региона Ryfylke, започва изграждането на най-дълбокия и най-дългия подводен тунел в света, който достига до дълбочина от 290 метра под водното ниво. Трасето на тунела се състои от две части, като първи е тунелът Hundvеg с дължина 5.5 км, който е на дълбочина 90 метра и свързва града с най-близкия остров, следван от забележителния Solbakk, който продължава нови 14.3 км на север, отново с две отделни тунелни тръби с по две ленти за движение. Стойността на проекта възлиза на 6.46 милиарда Норвежки крони или 769 милиона Евро.

В града се изгражда и трети тунел – Eiganes, с дължина 3.7 км, по трасето на най-голямата магистрала Е39, който ще преминава през центъра на града. В края си двата тунела са свързани от по-плитко разположен тунел. Проектът предвижда изграждането на сложна система от напречни тунели за преминаване, като общата дължина на тунелите е около 53 км.

Тъй като Норвегия е основана основно върху скали, за прокопаването ще бъдат използвани сондажен и взривен способи. На обекта се използва голямо разнообразие от оборудване, включително три платформи със сондажни стрели на норвежката компания AMV, които се използват за тунелите Eiganes и Hundvеg, предимно в средно твърди филити. Платформи на два от най-големите производители на строителни машини в Норвегия работят в останалите видове филити и гнайси. Строителят AF Gruppen използва машини на Atlas Copco за изграждането на тунела Solbakk, а консорциумът Marti-led използва машини на Sandvik при работата си по най-дългата секция от почти 8 км в северния край на тунела. Необичайно, Швейцарската Marti използва конвейерна система на осбствената си дъщерна компания за част от изкопания материал, докато останалата част се извозва с камиони на Caterpillar, Volvo и Scania.

Амбициозни проекти
В процес на подготовка е и проектът за един дори още по-амбициозен тунел, възложен от Националната Пътна Администрация на Норвегия, който отново започва при град Stavanger. Това е тунелът Rogfast с обща дължина 25.5 км и на дълбочина от 385 м, който ще продължи автомагистрала Е39 на север през обширните фиорди Bokna и Kvitsоy. В допълнение към основния тунел, ще бъде изградена връзка с дължина 4 км до Kvitsоy. Строителството би могло да започне най-рано през 2016 г. или 2017 г., в зависимост от това кога бъде завършен тунелът Ryfast.

Междувременно, строителството с тунелопробивна машина ТВМ не винаги е изключено като възможност в Норвегия. След 22 години от последното използване на подобна механизация, наскоро отново беше възложено строителство, с използването на машина Robbins.

Проектът е за удължаване на водноелектрическа централа, разположена на 100 км от полярния кръг и се състои в изграждане на нова мощност и два водносилови канала с дължини съответно 450 метра и 7.4 км. При строителството изпълнителят Leonhard Nilsen & Sоnner (LNS) използва тунелопробивен щит Robbins с диаметър 7.2 м. Машината стартира работа през януари.

Другаде в Скандинавия отново са в ход проекти за изграждане на тунели. Във втория по големина град във Финландия Tampere е в процес строителството на нов тунел с две тръби с дължина 2.3 км, който ще пресича центъра на града, с оглед да се разтовари тежкият трафик. При изграждането на този тунел отново се прилагат сондажен и взривен способи. Не е изненада, че в града, който е и дом на Tamrock drills (вече Sandvik), се използват именно такива сондажни машини – напълно автоматизирани модели Sandvik DT1131i с три стрели. Завършването на трилентовата транспортна връзка, което е предвидено за 2017 г., ще даде възможност да бъдат изградени нови жилищни постройки, разположени в крайезерната зона на града, заедно с парк и всички необходими удобства. Тунелът ще минава през тесен провлак, разделящ двете големи езера, между които е разположен градът. Изпълнител е сдружението Lemminkаinen Infra, съставено от водещите строителни фирми във Финландия.

През тази година ще завършат изкопните работи за още един мащабен проект – 14 километрово разширение на метрото в Helsinki, с което към съществуващите 21 станции ще бъдат изградени нови осем. Прокопаването на тунела в твърда скала ще бъде завършено тази пролет, като работата по станциите ще продължи. В строителството участват различни изпълнители, включително Skanska, която използва сондажни машини с по три стрели на Sandvik и Atlas Copco за основното трасе на тунела. Общата стойност на проекта е 1 милиард Евро. Сумата се разпределя между бюджетите на правителството и градовете Helsinki, както и разположеният в близост Espoo, през които преминава новата линия.

Електронните сондажни платформи също намират приложение в тунелното строителство, като в последно време такива се използват в Испания при изграждането на високоскоростна железопътна линия в северозападната провинция Galicia, на път за важния град Santiago de Compostella. Връзката ще бъде четвъртата поред от мрежата от съществуващи транспортни връзки с испанската столица Madrid. Участък с дължина 101.7км, който преминава през хълмист терен покрай границата с Португалия, изисква изграждането на дузина тунели с дължини между 4 и 11 километра, както и виадукти и мостове, които към момента се изграждат от редица предимно испански фирми. Отсечка с дължина 4 км от единия от тунелите с две тръби, чиято дължина е 8.7 км, се изгражда от консорциума Coprosa Group, като стойността на обекта е 125 милиона Евро. Компанията използва две сондажни машини с по две стрели Sandvik 1130, за да изгради тунелните тръби, всяка от които е с ширина 8 метра и височина 9 метра и през които ще се движат високоскоростни влакове със скорост от 320 км/ч.

Едната от машините е стар модел, а другата е i – версия, която се използва за първи път в Испания и дава много добри резултати. Строителството стартира преди една година и до миналата есен са изградени около 2 километра от трасето на тунела.

Алпийски железопътни връзки
Трасетата на три от най-големите Европейски високоскоростни железопътни линии през Алпите също се удължават. Тунелът Ceneri, който е с дължина 15.4 км, на дълбочина от 900 метра под повърхността в италианската част на Швейцария, и представлява втората част на коридора Gotthard, е на път да направи първия си пробив през следващата пролет. Южните две от общо четири тръби с диаметър 8.5 метра, които се прокопават от централна точка за достъп, бяха завършени през април, докато северните тръби, които са с дължина 8.5 км ще бъдат завършени до края на 2015 г. Строителят, консорциум от италианските компании Condotte D’Acqua и Cossi, който през пролетта на 2009 г. спечели поръчката за основен изпълнител, на стойност 987 милиона Швейцарски франка или 818.6 милиона Евро, използва сондажни машини на Tamrock (Sandvik). Четири машини модел 1300s изпълняват основните сондажни работи, като анкери се изпълняват с по-малки машини. За помощен работен влак се използва окачена платформа на швейцарската Rowa, а конвейер на Agir служи за транспортиране на изкопания материал.

В същото време Австрия и Италия наскоро обявиха договора за един от най-мащабните все още проекти за тунела Brenner. Този втори по големина тунел, който ще пресича Алпите, представлява базисен тунел с малък наклон, на дълбочина от 2000 метра. Тунелът е предназначен за високоскоростна железопътна линия, като общата дължина, заедно с обходния тунел Innsbruck, достига общо 64 км. До момента по трасето на тунела са изпълнени различни странични проходи за достъп, галерии за извозване на отпадъци, както и проучвателни тунели, с обща дължина 6 км при Innsbruck и над 12 км на север при италианския край на тунела. Проучвателните тунели са с диаметър малко под 6м и евентуално ще бъдат част от трети тунел, който ще бъде разположен под основния и ще служи за обслужване и дренаж. Консорциум между австрийската компания Strabag и италианската Salini Impregilo започва работа по договора, на стойност 380 милиона Евро, който включва изграждане на редица тунели около Innsbruck, свързващи съществуващия обходен път с новите базисни тунели, изграждане на нов тунел за безопасност за обходния път и продължение на основния проучвателен и обслужващ тунел с нови 15к м на юг. Работата по строителството на общо 38км тунели започва това лято и ще продължи 55 месеца. По-голямата част от тунелите ще бъдат изградени със сондажни и взривни способи, но обслужващият тунел ще бъде изграден с тунело-пробивна машина ТВМ, след като инженерно-геоложките проучвания показват, че качеството на скалата, която е предимно съставена от филити, е достатъчно добро. Тунелопробивната машина е поръчана за изработване от немския производител Herrenknecht.

В южната част на обекта е сключен друг договор за Isarco River Underpass с „временен” консорциум, в който този път водеща е Salini-Impregilo, отново с участието на Strabag. Проектът е на стойност 301 милиона Евро и е за осем години, като се намира в най-южната част, близо до железопъътната гара Fortezza в Pradi Sopra и включва 4.3 км основни тунели и 2.3 км връзки към съществуващата железопътна линия.

При третия по големина базисен тунелен коридор в Алпите, проходът Frejus между френския град Lyon и Turin в Италия, е дадена зелена светлина и е осигурено финансиране в размер на 105 милиона Евро за изграждането на нов проучвателен тунел, който да допълни трите, изградени до момента, въпреки затрудненията във френската икономика. Деветкилометровият пробив от Saint-Martin-de-la-Porte в югоизточната част на Франция ще бъде част от едната от двете тунелни тръби на основния тунел с диаметър 10.5 м и дължина общо 57 км.

В Австрия също продължава строителството на тунела Koralm, който е с дължина 32.9 км и е предназначен за високоскоростна железопътна линия между градовете Graz и Klagenfurt в западната част на страната. Подобно на Brenner, тунелът е част от трансевропейски транспортен коридор 23 за Източна Европа и след като бъде завършен ще бъде най-дългият тунел в цяла Австрия. Работата по най-дългата 19 – километрова част, е възложена на Strabag, като до момента са прокопани 2 километра в мека скала и са пуснати две тунело- пробивни машини на Aker Wirth за работа в твърди скали, които трябва да се справят с планинския гнайс. Някои от тунелните сегменти се очаква да се наложи да бъдат допълнително укрепени и усилени, за да се осигури дълготрайността им.