ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 3, 2015

Композитни решения за градска среда от Водком България

Композитни решения за градска среда от Водком България

Фирма Водком България разполага с богата продуктова гама от продукти за градската инфраструктура - капаци, канализационни решетки, градска мебел, осветителни тела и др. Материалът, от които се изработват всички продукти – композит, се състои от два или повече различни елементи. Предимството е, че множество материали със свои собствени уникални свойства могат да бъдат смесени заедно, като съставките на всеки един не се разтварят или сливат напълно, и по този начин запазват своята идентичност и действат заедно.

Фирма Водком България предлага на българския пазар ревизионни шахти за кабелни и ВиК мрежи, решетки за отводнителни канали от стъклоусилен композит, пейки, кошчета, колчета за оградни мрежи, улично осветление.

Основни предимства на композита са:
Тегло - лек, в сравнение с метали и бетон. Това ги прави лесни за транспортиране и монтаж; Висока устойчивост - може да бъде проектиран така, че да е с по-добри характеристики от алуминий или стомана; Висока якост; Устойчивост на корозия - високоустойчиви са срещу атмосферни влияния и разяждащи химикали, подходящи са за условия с различни климатични проявления или широки промени в температурата; Висока UV устойчивост; Висока устойчивост на удар; Дизайн - могат да бъдат отлети в сложни форми по-лесно, отколкото повечето други материали. Това дава свобода на дизайнерите да създават почти всякаква форми и цветове; Стабилност на размерите - запазват формата и размерите си, дори когато са горещи или студени, в мокро или сухо време.

Едно от основните предимства на всички композитни продукти е високата им устойчивост срещу кражби. Наред с всички други предимства, продуктите от композитни материали се утвърждават като висококачествени, модерни, иновативни и устойчиви във времето.