ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 1, 2016

С много енергия и желание ще работим по новите проекти в Казанлък

Разговор с г-жа Галина Стоянова, Кмет на Община Казанлък

С много енергия и желание ще работим по новите проекти в Казанлък

Уважаема г-жо Стоянова, в началото бихте ли представили някои важни инфраструктурни проекти, реализирани в общината през изминалия програмен период, и които са повод за гордост и допълнителен стимул за бъдещата Ви работа?
През последните 4 години община Казанлък защити и изпълни проекти с европейско финансиране на обща стойност 110 милиона лева, това е три пъти повече от собствения бюджет на общината. Този допълнителен ресурс ни позволи да реконструираме цялостно двата ни емблематични парка Розариум и Тюлбе със свързваща ги велоалея, в многопрофилната ни болница изпълнихме два проекта за цялостно оборудване с медицинска техника и реконструкция на сградния фонд, изградихме най-модерната сграда на пожарна в страната, реконструирахме пречиствателната станция за отпадни води, изградихме претоварна станция за битови отпадъци, както и създадохме условия за настаняване на деца и младежи с увреждания в центровете за настаняване от семеен тип и защитените жилища.

С какви проекти за подобряване на градската инфраструктура стартирате годината? Разкажете за някои от текущите и предстоящите в близък план.
В инвестиционната програма на Община Казанлък, от собствени бюджетни средства, има заложени проекти за проектиране, асфалтиране, внедряване на мерки за Енергийна ефективност, както и пред инвестиционно проучване за интегриран градски транспорт. Някои от тези проекти са започнати през изминалия програмен период и предстои да бъдат завършени, други ще бъдат проектирани и започнати през новия. Общата стойност на заложените средства в инвестиционната програма на Общината е 5 млн. 254 хил. 115 лв. След като през изминалата година бяха внедрени мерки за енергийна ефективност в ЦДГ №8, ОДЗ №18 и ОДЗ №6, през 2016 година предстои и газификация на тези заведения. Мерки за енергийна ефективност ще бъдат въведени в ОДЗ №2, ОУ Кулата, ОУ Св. Паисий Хилендарски, гр. Казанлък. Кандидат за внедряване на мерки за енергийна ефективност е и ОУ д-р Петър Берон, село Шейново.

Улиците, които предстои да бъдат асфалтирани в град Казанлък, са: ул. ген. Столетов (в участъка от ул. Войнишка и кръстовището с ул. Опълченска), ул. Фукуяма (до блок 31, в ж.к. Изток), ул. Еделвайс, ул. Филип Тотю и ул. Тюлбенска. Ще бъде асфалтиран и паркингът зад НЧ Искра, както и междублоковото пространство, северно от МБАЛ Казанлък. В инвестиционната програма е предвидено още довършването на ПМГ „Никола Обрешков“, за което са отделени 374 хил. 610 лв. Ще бъдат проектирани междублоковите пространства на бл. 9, 10, 11 и 12 в кв. Васил Левски.

Предвидено е още проектиране на рекултивация на депото за битови отпадъци и проектиране на тренировъчно игрище към стадион Севтополис. През 2016-та година ще бъде обследван и проектиран и надлезът по бул. Розова долина. Проектиране за въвеждане на мерки за енергийна ефективност се предвиждат в ОДЗ №17 и Дневна детска яла №8. В инвестиционната програма са заложени и средства за подмяна на дограмата на лагер Паниците.

През настоящата година ще бъде ремонтиран и пазар Запад. Всички тези проекти са продължение на политиката от предходния период, която предвижда стабилно, последователно и устойчиво благоустройствено развитие на територията на Общината.

Казанлък е град с богато историческо и културно наследство. Каква роля отдавате на туризма за развитие и привличане на инвестиции?
Община Казанлък е наистина облагодетелствана от гледна точка на историческото си наследство. Живеем в благословената Долина на розите и на тракийските царе. Полагаме много усилия да развиваме Казанлък като туристическа дестинация и да привличаме нови инвестиции в тази сфера. Резултат на тези усилия са разработените 7 пакета със специализирани услуги по проекта „Долината на розите и тракийските царе".

През изминалия управленски мандат постигнахме някои успехи, които са предпоставка за още интерес към нашето културно наследство. Навярно за много граждани е известно, че Казанлък е столица на един от деветте туристически региона на България - Долината на розите, което ни дава предимството, заедно с Министерството на туризма, да маркетираме района. Казанлъшката гробница е първият български паметник, включен в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство. През 2015 година местният исторически музей предостави много експонати за грандиозната изложба на тракийските съкровища по българските земи, която бе представена в парижкия Лувър. Близо до Казанлък бе открита и главата на Севт III, която беше основен символ на експозицията във френската столица. Още едно признание бе, че главата на Севт III стана Откритие на България за 2015 година. Дългогодишен символ на град Казанлък е и Празникът на розата, който всяка година събира повече от 100 хиляди туристи в Казанлък. Смея да твърдя, че с всяка следваща година той се превръща във все по-грандиозно мероприятие, което е притегателна сила както за много хора от цялата страна, така и за чужденци от всички краища на света.

Какви са очакванията Ви за развитието на общината в близките години? Кои са приоритетните сфери, в които виждате потенциал за растеж, и върху които ще се фокусирате Вие и екипът Ви?
Започваме 2016 година с много енергия и желание за работа по новите проекти, които за следващия програмен период са 35 и ще донесат в Община Казанлък близо 20 млн. лв. европейски средства. Това са средства по Оперативна програма „Региони в растеж”, по която Казанлък е конкретен бенефициент, заедно с 39-те големи общини в България. Готовите проекти включват реконструкция на улична инфраструктура, цялостно решение на междублокови пространства, мерки за енергийна ефективност в детски градини, паркови зони и изграждане на социални жилища. В инфраструктурните проекти сме заложили проучването и проектирането на възможностите за интегриран градски транспорт в град Казанлък. Това също е един проект, чието реализиране ще облекчи много гражданите и ще подобри качеството на транспортните услуги в града.

Общината усилено работи и за откриването на учебен филиал на ТУ, гр. София в град Казанлък. В началото на тази година бе организирана среща между машиностроителния бизнес в града и ръководството на университета, на която казанлъшкият бизнес се запозна с възможностите за обучение на нови кадри. Надяваме се тази възможност за откриване на филиал на ТУ да бъде реализирана през есента на 2016 година.

Във всички наши дейности през изминалия период имаше мисъл за баланс между социалната сфера и инфраструктурата. През новия програмен период ще се стараем да запазим тази линия, тъй като е важно градът ни да се развива в сферата на благоустройството, но това се обезсмисля, ако не се полагат усилия за подпомагане на социалните дейности. Именно това мотивира мен и моя екип за работа и през новия програмен период в посока на градската среда, задържане на младите хора в града и възможност за реализацията им, както и подпомагане на общностите със специфични нужди. Общата ни цел е Казанлък все повече да се определя от неговите граждани като добро място за живеене.