ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

Най-новите зелени технологии и идеи ще бъдат представeни на изложението IFAT 2016

Най-новите зелени технологии и идеи ще бъдат представeни на изложението IFAT 2016

Терминът „зелената икономика“ обозначава икономически способ, който намалява рисковете за околната среда и екологичната оскъдност, повишава човешкото благосъстояние и прави сигурно социалното равенство. Според немското министерство на околната среда задължителната „зелена трансформация“ в предприятията не е теоретична конструкция, а отдавна се прилага в практиката. Издадената от министерството публикация „GreenTech made in Germany 4.0 – Атлас за технологии за опазване на околната среда в Германия“, базирана в голямата си част от интервюирани предприятия, прилага факти и тенденции. Ето няколко основни:

GreenTech браншът е въплътен в класически индустриални клонове, като изграждането на машини и съоръжения, автомобилната индустрия, химическата индустрия и електротехниката. Това води до позитивни и разнообразни импулси за екологичната модернизация.

За степента на проникване на зелени технологии значителна роля играят разходите на индустриалните предприятия за създаването на мерки за опазване на околната среда. Според Атласа за Германия делът на инвестициите в технологии за опазване на околната среда от общите инвестиции на производствения сектор през последните години ясно се е повишил: от 3.4% през 2006 г. на 9.7% за 2011 г. При това анкетираните за „GreenTech made in Germany” предприятия инвестират през последните години все по-малко в опазването на околната страна директно, следователно инвестират превантивно в интегрирани в производствения процес способи. Рециклирането допринася за подобряване на производителността на ресурсите. Затова квотите на рециклиране са индикатор, който позволява обратно извличане на ресурси чрез зелени технологии. Квотата на рециклиране в Германия достигна през 2011 г. високо ниво от 69%. Обаче има място за подобрения.

Охлаждане, почистване, премахване, транспортиране или като среда на химични реакции - водата е незаменимо средство, основен ресурс във всяка индустрия. Тук също се наблюдава покачването на производителността на ресурса, а именно намаляването на нуждата от вода за единица продукция – от години насам тенденция на международно ниво. На този фон биват реализирани все по-добри решения за пречистване и кръговрат на производствената вода. Възможна връхна точка на това развитие е понастоящем дискутираното производствено съоръжение, при което няма отпадни води. Стоки, методи, и услуги на техниката за опазване на околната среда и ресурсна ефикасност създават добавена стойност за прилагащите я предприятия. При това трябва да се обмисли генерирането на конкурентни предимства, подобрено управление на риска, както и редуциране на разходите чрез оптимизирано приложение на ресурсите.

Поглед върху запазените и новите идеи да се създаде тази добавена стойност предлага IFAT. Следващото издание на водещото световно изложение за водоснабдяване, отпадни води, отпадъци и управление на суровините ще се състои от 30-ти май до 3-ти юни 2016 г. на територията на Мюнхенския панаир. “IFAT прави възможни Business-to-Business контактите. „Ще събере прилагащите зелени технологии от всички важни промишлени отрасли – от хранително-вкусовата промишленост през автомобилната и химическата индустрия до селското стопанство - с водещите доставчици на „зелена техника““- съобщава Силвия Фритшер, ръководител на проектния екип на IFAT. Тя продължава: „Заедно с разговорите на професионално ниво и продуктовите презентации на щандовете рамковата програма също е изпълнена с представяне на най-добрите решения от практиката, които подтикват предприятията към нови идеи“. IFAT е водещото световно изложение за технологии за опазване на околната среда. На последното издание през 2014 г. са били 3 081 изложители от 59 страни и 135 288 посетители от 168 страни. IFAT се организира на всеки 2 години.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини