ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

Екопак България проведе конкурс за Най-зелена община

Екопак България проведе конкурс за Най-зелена община

Община Пловдив и Община Пещера са победителите в конкурса „Най-зелена община“ на 2015 г. в категориите голяма и средна община. Наградите от 25 000 лв. и 15 000 лв. ще финансират проекти за развитие на системите за разделно събиране на отпадъци в двете общини.

В първото издание на конкурса „Най-зелена община“ се включиха 24 общини - партньори на Екопак България. Целта бе да се отличат добрите еко проекти, да се повиши ефективността на системите за разделно събиране и да се информира за ползите от него.

Проектите бяха оценени от жури от експерти в разделното събиране на отпадъци (Екопак), в управлението на отпадъците (Денкщат България) и в комуникации (V+O Communication).

През месец март 2016 г. стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община“. Условията за участие са публикувани на сайта на конкурса.

Екопак България е най-голямата организация за разделно събиране на отпадъци от опаковки в България. Вече 11 години Екопак организира системите за разделно събиране на отпадъци в над 70 български общини. Събраните отпадъци се превозват за допълнителна обработка в 15 сортиращи инсталации собственост на Eкопак.

За 2015 г. са събрани и предадени за рециклиране над 91 000 тона хартия, пластмаса и метал и с това са спасени от изсичане над 587 847 дървета, спестени: 1,437 млрд. литра питейна вода; 288 млн. квч. електроенергия; Намален е обемът на депонираните отпадъци на градските депа с над 180 876 куб. м.; 141 547 барела петрол.

Материалите се рециклират в 20 завода на територията на България. Мисията на компанията е да oползотворява отпадъците от опаковки с грижа за обществото и природата, да се грижи за чистотата на българските общини и да бъде техен партньор в дейностите по управление на отпадъците.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини