ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

Защитни покрития за резервоари за питейна вода от МЦ-Баухеми

Защитни покрития за резервоари за питейна вода от МЦ-Баухеми

Oсигуряването на достатъчно количество свежа и прясна вода, отговаряща на най-високи хигиенни изисквания, е от първостепенно значение, което налага строителството на множество стоманобетонни резервоари за питейни води – водни кули и вкопани под земята резервоари.

За предпазване на водата от попадане на минерални вещества при постепенното разрушаване на бетона, са използвани различни покрития - битум, каучук, епоксидни смоли със и без разредители, със и без армировка, керамични плочки, минерални разтвори, неръждаема стомана и др.

МЦ-Баухеми също започва разработването на подходящи продукти. В съответствие с пазарните тенденции по това време, основно са разработени и използвани минерални суспензии в сиво и бяло, различни епоксидни смоли със и без разредители. Използването на тези продукти на пазара се оказва икономически несъобразно, като слабостите им важат също и за МЦ-Баухеми. Минералните хидроизолиращи суспензии, обикновено полагани в слой 3 до 6mm, се характеризират с бърза загуба на дебелина и сравнително къс живот, особено в контакт с бедни на минерали (меки) води, както и такива с високо съдържание на въглена киселина. Покритията от епоксидни смоли показват чести повреди вследствие процеса на осмоза, което води до развитие на микроорганизми. За да се преодолее замърсяването на водата от микроорганизми, тя се хлорира, което обаче води до по-бързо разрушаване на покритията, оттам и на конструкциите. Въпреки споменатите недостатъци, тези покрития са ползвани в продължение на няколко десетилетия от всички доставчици на пазара.

Първата стъпка в посока “дебело покритие” беше направена от МЦ-Баухеми с разработването и внедряването на Nafufill KM 20 SP. Технологията е успешно въведена и използвана от компании, специализирани в областта на стоманобетонни резервоари за питейните води. Направени са поредица от наблюдения относно промяната в състоянието на циментовите покрития и е установено голямото предимство на “дебелите покрития”. Резултатите от тези проучвания са залегнали в EN 1508 и немския хармонизиран документ W 300 от DVGW. В документите се застъпва позицията, че покритията на циментова основа, в зависимост от максималната зърнометрия, трябва да се полагат с минимална дебелина от 5 или 10mm. За постигане на водоплътни и дълготрайни повърхности, устойчиви на излужване, са определени и допълнителни референтни стойности на водо-циментния фактор (w/c < 0.5), обемното съдържание на пори на пресния материал (< 5 Vol.%) и общата порьозност на материала след 28 и 90 дни ( 28д < 12 Vol.% и 90д < 10 Vol.%). За производителите на такива покрития това на практика означава разработване на нови продукти. Резултатът от задълбочена работа е системата MC-RIM PW. Всичките продукти от тази система се характеризират с изключителна устойчивост срещу загубата на дебелина и разрушаването на покритието, които са неизбежни в резервоарите за питейни води. Това се дължи на разработената от МЦ-Баухеми DySC®-Технология. Чрез използването на иновативна комбинация от свързващо вещество и специални алуму-силикати, плътността и устойчивостта на покритието всъщност се увеличават с времето. Матрицата на цимента се доуплътнява чрез вътрешна ре-кристализация и образуване на нови минерали, които влияят на практика като вътрешна микро-армировка. Дългосрочни тестове от независими институти показват, че общият обем на порите намалява с протичането на този динамичен процес, като същевременно големината на порите се оптимизира.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини