ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

В началото на програмния период очакваме инвестиции на стойност 50 млн. лв.

Разговор с инж. Мариян Николов, Управител на ВиК Смолян

В началото на програмния период очакваме инвестиции на стойност 50 млн. лв.

Инж. Николов, като цяло какво е състоянието на ВиК-инфраструктурата в област Смолян?
Общата дължина на водопроводната мрежа, обслужвана от ВиК – Смолян, на територията на областта, е 1 493 400 метра. От тях дължината на вътрешната водопроводна мрежа е 657 860 метра, като 44% е изпълнена от етернитови тръби, 19% от стоманени тръби, 10% от поцинковани, 3% - манесманови, и 24% - полиетилен висока плътност. От дълги години имаме райони с недостиг на питейна вода през лятото, когато настъпят засушаванията. По-големи населени места с воден режим през лятото са Мадан, Неделино, някои от селата в Доспатска община - тоест, общо взето населени места, които се водоснабдяват от повърхностни водоизточници. В голяма степен този проблем ще бъде решен с изграждането на яз. Пловдивци. Веднага с въвеждането на язовира в експлоатация ще бъдат включени за водоснабдаване Рудозем, Пловдивци, Елховец, Бърчево, Войкова лъка, Бяла река, Борие, Мадан, Средногорци, Ловци, Бориново, Равнища, Лещак, Леска, Вехтино, Букова поляна, Мъглища и Равнил. След рехабилитацията на съществуващия водопровод на втория етап ще бъдат присъединени части от Смолян и Устово, а също така Търън, Ровино, Подвис, Лъка, Влахово. На трети етап е предвидено захранване на Златоград, Неделино, селата Кундево, Изгрев, Средец, Старцево, за които трябва да се изгради нов водопровод. В действителност към настоящия момент имаме много райони със стара водопроводна система. Това е причината да отчитаме и немалък процент загуба на вода. За 2015 г. тя е 45,28%.

Кои са текущите проекти, по които работите?
В момента изпълняваме проект за вътрешна разпределителна мрежа на село Лясково в община Девин. Завършихме вътрешната разпределителна мрежа на село Вишнево, община Баните, вътрешната разпределителна мрежа кв. Езерово в община Смолян. Работим и по множество други по-малки проекти за ремонт и рехабилитация в областта.

ВиК-Смолян е първото дружество в страната, сключило договор с Асоциация по ВиК. Какво бихте казали относно тази стъпка?
Тази стъпка е изключително важна за нас, защото област Смолян стана пилотна по отношение на водната реформа. Нашето дружество ще е първият бенефициент по новата Оперативна програма „Околна среда“, а е всеизвестно, че пионерите изминават най-трудния път. Досега областният управител на Смолян, кметът на Смолян, кметовете на останалите девет общини, както и екипът на нашето дружество, положихме огромни усилия, за да постигнем този напредък. Факт е, че още през октомври 2013 г. имаме приет регионален генерален план на ВиК, изработени прединвестиционни проучвания за регионалния интегриран проект за водоснабдяване и канализация територията на област Смолян. Инвестициите, които очакваме да се вложат във водния сектор още в началото на програмния период, са на стойност около 50 млн. лв. и те са гарантирани. През 2013 г. бе изработен мастер план за водоснабдяване и канализация на област Смолян, който предвижда инвестиции на стойност 330 млн. евро в периода до 2038 г. Инвестициите са планирани в краткосрочната програма – до 2020 г. Средносрочната инвестиционна програма е от 2021 до 2028 г., а дългосрочната – от 2029 до 2038 година. Разработката е на френско-български консорциум с участие на четири фирми - Сьорека и СЦЕ от Франция, а българските им партньори са Аркадия инженеринг и Хидропроект - София.

Какви приоритетни задачи и проекти предстоят в съвместната Ви работа с ВИК-асоциацията в област Смолян?
Приоритет за нас е реализирането на Интегрирания воден проект на агломерация град Смолян – втори етап. Първият бе реализиран по програма ИСПА на ЕС. Във втория етап е предвидено да обхванем до 100% от водопроводната и канализационната система на областния град. С реализацията му ще бъде осигурено водоснабдяване и отвеждане на отпадните води на нови 16 940 жители на гр. Смолян. Предвижда се изграждане, рехабилитация и реконструкция на около 40 252 мeтра канализационна мрежа и 19 479 метра водопроводи. Във втория проект е одобрено също изпълнението на пълно третично пречистване с отстраняване и на фосфор към Градската пречиствателна станция за отпадни води в Смолян.

Какви са очакванията Ви за хода на реформата и как това ще се отрази на развитието на водната инфраструктура в областта?
За нас основната стъпка е направена - подписването на Договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК-системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги. Подписването на този договор е предпоставка за привличане на инвестиции. Всички публични активи, намиращи се на обособената територия – област Смолян, са собственост на членовете на Асоциацията по ВИК и чрез договора се предоставят на ВиК Смолян, за стопанисване, поддръжка и управление.

Целите, които сме си поставили, са: подобряване на условията на живот, т.е. постигане на европейски стандарти в предоставянето на ВиК-услуги, увеличаване на достъпността, надеждността и безопасността на ВиК-услугите; опазване на околната среда; подновяване, разширение и подобрение на съществуващата ВиК система; подобряване на качеството и ефективността на ВиК-услугите.