ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 5, 2016

Устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда

Подобряването на жизнената среда на общините, чрез реконструкции, изграждане и възстановяване на различни градски зони, води до устойчиво развитие с по-високо качество на живот, по-добри екологични условия и разбира се нови възможности за икономическо и социално развитие. Процеса на подобряване на градската среда обхваща широк кръг от дейности и мероприятия, които имат за цел подобряване на конкурентоспособността на градовете и градските територии.

Община Бургас
Стартираха ремонтни дейности, финансирани от Община Бургас и Бургасбус.

С този ремонт приключва още един обновителен цикъл. След построяването на модерната Автогара Юг, автобусният терминал в Меден рудник, Морска гара, основният ремонт на железопътната гара и изграждането на нов летищен терминал, остана само Автогара Запад. От следващата година абсолютно всички входни точки на Бургас, които посрещат гостите на града, ще бъдат обновени, а това е изключително важно, защото там туристите получават своите първи впечатления, това заяви кметът Димитър Николов.

В момента се премахват старите плочки пред Автогара Запад, които са поставени преди 30 години. На тяхно място се насипва стабилна основа от дребни камъни и се полага асфалтово покритие.

Сградата на автогарата ще бъде санирана изцяло. Старата дограма ще бъде подменена с нови профили. Увредените участъци по конструкцията на сградата ще бъдат обработени, след което ще се постави изолация по стените. Прилагането на мерките за енергийна ефективност ще намали разходите за енергия. Мащабната реконструкция на сградата ще осигури по добри условия за пътниците и персонала в транспортния терминал.

Външното пространство също ще бъде преобразено. Крайно амортизираните бетонни покривни конструкции на автобусните сектори ще бъдат обновени. Корозиралите метални елементи ще бъдат почистени. Повърхността на навесите ще бъде облепена с изолация, която ще ги предпазва от атмосферните влияния.

Зеленината около автогарата ще бъде обновена. Старите дървета ще бъдат запазени, а около тях ще се засади нова растителност. Обновяването на външното пространство трябва да приключи до края на август. Цялостният ремонт на Автогара Запад ще бъде завършен окончателно до една година.

Община Габрово
Общо 39 общини на най-големите и средно големи градове са с право да кандидатстват по схемата. Те изпълняват функциите на междинни звена за избор и оценка на проекти по приоритетна ос 1 Устойчиво и интегрирано градско развитие на ОПРР. Според Управляващия орган Община Габрово се е справила успешно с функциите които са и делегирани и процедурата по оценка на проектното предложение отговаря на разписаните процедури.

Дейностите включват мерки за подобряване на градската среда в три ключови участъка от територията на града.

В обект Благоустрояване на парк Колелото и прилежащи квартални пространства е включена рехабилитация на улиците Христо Смирненски, Александър Стамболийски, Генерал Николов, Антим I, Георги Кирков, Братя Миладинови, Тотю Бенев, пл.Белорусия, зелена площ и паркинг пред ДКЦ II, кръгово кръстовище на улиците Александър Стамболийски, Генерал Николов и Антим I. Предвидено е възстановяване на парк Колелото и реконструкция на крайречната улица Аврам Гачев, благоустрояване на вътрешнокварталните пространства в района. Строително-монтажните работи ще бъдат извършени от обединение ДЗЗД ЛИМК Габрово с партньори ЛИМК, Габрово и Техно Строй България, София. Авторски надзор ще осъществява габровската фирма Арк Проект.

Обект Благоустрояване на част от ЦГЧ на Габрово и реконструкция на кръстовище Шиваров мост обхваща рехабилитация на тротоарни настилки, зелени площи, улично осветление, парапети на моста по продължение на участъците от главната улична мрежа, реконструкция на съществуващото кръстовище за въвеждане на кръгово движение, благоустрояване на вътрешнокварталните пространства между бул.Априлов и р.Янтра. Строително-монтажните работи ще бъдат извършени от обединение Градска среда на Габрово 2016 – II с партньори Димас, Габрово и Кота-2001, София. Авторски надзор ще осъществява Лоно Проект, Трявна.

В обект Изграждане на част от Източна градска улица е включен ремонт на съществуващия тунел и рехабилитация на уличната мрежа за извеждане на движението от централна градска част по ул.Пенчо Славейков през тунела и осъществяване на връзка с ул.Орловска. Строително-монтажните работи ще бъдат извършени от обединение ДЗЗД Градска среда–Пътстрой Габрово с партньори Пътстрой – Габрово, Габрово и ЕТ Мирса-93-Цветан Асенов, София. Авторски надзор ще осъществява ДЗЗД Градска среда – Консорциум Мости с партньори Мости България, София и Мости Катовице Сп.з.о.о, гр.Катовице, Полша.

Строителен надзор на трите обекта ще упражнява обединение КСС-ИКГ с партньори Инженеринг енд консултинг груп, София и Канстракшън супервижън сървисис, София. С избраните изпълнители предстои да бъдат сключени договори след подписване на договора за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ между Община Габрово и Управляващия орган на ОПРР. Максималният срок за реализация на дейностите е 30 месеца.

Проектът е част от инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие на община Габрово. Тя бе одобрена от УО на ОПРР през месец февруари 2016г., като безвъзмездната финансова помощ по приоритетна ос 1 Устойчиво и интегрирано градско развитие и собствен принос на бенефициента.

Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда е първото одобрено проектно предложение по процедура Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие на Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020г. /ОПРР/.

Община Силистра
Архитекти ще се включат в състава на експертната група с представители на Българската академия на науката, Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, Лесотехническия университет – София и представители на неправителствени организации от Силистра. Групата е сформирана във връзка с възраженията на жители на града срещу изсичането на чинари, което беше предвидено да се направи в рамките на проект Реконструкция и рехабилитация на ул.Симеон Велики и площад Албена в гр.Силистра, който е включен в инвестиционната програма на общината и ще бъде финансиран със средства от Оперативна програма Региони в растеж 2014–2020г. Към тях ще се присъединят главния архитект на община Силистра, представители на Камарата на архитектите в България и на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, архитектите, участвали в подготовката на проектната идея, и архитекти от Силистра. Резултатите от обсъжданията и решенията и предложенията, които ще вземе тя, ще бъдат представени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Целта е да бъде намерено най-доброто решение за реализацията на проекта, което да вземе предвид интересите на всички заинтересовани страни.

Решението за присъединяването на специалистите към експертната група беше взето по време на среща, ръководена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и заместник-министъра и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова. В нея участваха също председателя на Общински съвет на Силистра Мария Димитрова, Денка Михайлова, заместник-кмет Хуманитарни дейности и секретарят на общината и ръководител на Междинното звено по ОПРР Ростислав Павлов. В срещата се включиха Надежда Бобчева, Радослав Марков, Божанка Кирова, Христо Иванов, Мирослав Минчев, арх.Валя Целова и д-рЙорданка Иванова, като представители на неформалното сдружение Силистра диша и граждани от Силистра, живеещи на предвидената за обновяване по проекта ул.Цар Симеон Велики. Участие в нея взеха също и арх.Николов и ландш.арх.Георгиева, работили по подготовката на проекта.

По време на проведената среща е обсъдена подготовката на проекта и е дискутирано, дали е необходимо дървета по предвидените за реконструкция в рамките на проекта градски зони да бъдат подменяни.