ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 8, 2016

Световният гигант в машиностроенето за минната индустрия JOY стъпва в България

Световният гигант в машиностроенето за минната индустрия JOY стъпва в България

Базираната в Милоуки, Уисконсин, САЩ, Joy Global Inc. е световен лидер във високопроизводителни решения, както за открит, така и за подземен добив. През 2011 година Joy Global закупува производителя на минно оборудване и пробивни системи LeTourneau Technogies Inc. и към настоящия момент Joy с моделите L-2350 и L-1850 са производители на най-големите челни товарачи в света.

Продуктите на Joy Global са резултат на 130-годишна традиция на работа в тежки условия и при покриване на най-строгите изисквания, и могат да бъдат намерени в повече от деветдесет процента от световните открити мини. Оборудването на на американската компания Joy Global е ключов компонент в обекти за различен по вид и технология добив в цял свят. Продуктите на Joy Global отдавна са признати като най-здрави, надеждни и високопроизводителни в индустрията.

Собственост на компанията е и френският производител на множество разнообразни ръчни и телескопични перфоратори, ръчни и прикачни чукове, сонди и пробивни устройства и др. - Montabert.

Корпорацията има производство както в САЩ и Китай, така и в редица европейски страни като Франция, Великобритания, Полша.

С 3.8 млрд. долара годишен оборот за 2014, 12 000 служителя, в 135 локации, в 20 държави, JOY е листвана на Ню Йоркската стокова борса NYSE: JOY.

Joy Global предлага оборудване, както за открит, така и за подземен добив.

Оборудването за открит добив включва сонди и пробивно оборудване с различни диаметри, драглайни, хибриди и електрически въжени багери, системи за транспортиране (включително такива, работещи под голям наклон – до 90 градуса), оборудване за разбиване и раздробяване, челни товарачи и др. Голяма част от това оборудване се произвежда и продава под марката P&H – собственост на Joy.

Пробивните сонди P&H от Joy Global са високопродуктивни решения за всички видове мини. При нужда от извършване на пробиване и взривяване с най-ниска себестойност на пробит метър, тези мощни и надеждни системи правят P&H сондите най-доброто възможно решение.

Драглайните P&H имат солидна репутация и са доказали своите експлоатационни качества в индустрията. С достатъчна дължина на стрелата и капацитет на кофата, те са в състояние да изпълнят всякакви специфични изисквания за работа. При конструирането на драглайните са използвани иновации вдъхновени от клиентите на компанията с цел оптимизиране на здравината, надеждността и безопасната работа. Съвременната електрическа система на P&H Centurion е стандарт, позволяващ дългосрочно намаляване на оперативните разходи чрез своите системи за оптимизация на издръжливостта и производителността на машините. Стандартните модели са с кофи с капацитети от 42 до 122 кубични метра.

Хибридният багер P&H 2650CX е проектиран да осигури до 15% намаляване на разходите за добив на тон в сравнение с големи дизелови хидравлични багери чрез комбинация от намаляване разхода на гориво, подобряване на времето, в което машината е в работен режим, и намаляване на разходите за поддръжка и ремонт. Проектиран да съчетае високата производителност на електрическите минни драглайни с мобилността и гъвкавостта на дизеловите хидравлични багери, 2650CX е снабден с подвижно хидравлично свързано устройство, което осигурява работа с 65 тона полезен товар, като така може да натовари 240 тонен камион само с четири цикъла, имайки и достатъчно капацитет да товари и 400 тонни камиони. 2650CX значително намалява броя на инсталираните на него хидравлични линии в сравнение със стандартните големи дизелови хидравлични екскаватори, в някои случаи до 50 %. Работата с 2650CX рефлектира в икономия на между 10 и 15% от общите разходи за притежание (total cost of ownership), сравнено с подобни по размер хидравлични багери.

Електрическите въженокофови багери P&H са утвърдени лидери за високоефективно продуктивно минно производство. Конструирани и произведени в помощ на мините за достигане на най-ниски разходи за преместване на тон материал. Фокуса към модулни компоненти при изграждането на машините рефлектира в ефикасност при поддръжката и възможност за ъпгрейд и актуализиране.

Системите за надземно претрошаване, товарене и транспортиране на Joy се характеризират с оптимална надеждност и устойчивост и са внедрени в някои от най-мащабните и високопроизводителните обекти в света. Специализираните системи на Joy за претрошаване (feeder-breakers и sizers), както и инсталациите за товарене (reclaim feeders) осигуряват икономически ефективни методи за претрошаване на всякакъв вид материал до оптимални размери, както и плавен поток на предвижване на материала, смесването му и складирането/насипването му.

Технологично осъвременените челни товарачи на P&H осигуряват по-голям избор, повече полезен товар и по-голяма подвижност, което ги прави най-добрия избор за работа в мини. От пъргавия L-950 до L-2350 - най- големият челен товарач в света, Joy Global произвеждат модерно (второ) поколение челни товарачи, които отговарят на специфичните нужди на всеки клиент.

Товарачите от второ поколение са конструирани да достигат повече работни часове поради здравината на конструкцията и модулните компоненти. Способността за достигане на мощност, чрез технологията за хибридно задвижване SR на Joy, се постигат най-добрите възможни нива на разход на гориво. Оборудвани са с последните иновации в сферата на безопасността, в съответствие със световните изисквания, признати от водещите в минната промишленост стандарти за безопасност.

За подземен добив компанията предлага пълна гама оборудване (от ръчно до едрогабаритно самоходно) за пробиване, сондиране, товарене, транспортиране и работа в мини и тунели – пробивни агрегати, пробивни каретки, самоходни пробивни машини, пробивни сонди, както и нужните пробивни инструменти (коронки, бургии и др.); проходчески и добивни комбайни, комбинирани товарачно-пробивни машини, товарачни машини с автоматично загребване, бункер-товарачи, подземни челни товарачи; механизирани, проходчески и щитови добивни комплекси (long wall), самоходни вагон-самосвали, лентови транспортьори, укрепващи системи, претрошаващи и товарачни инсталации, тунелно оборудване и други.

За пазара на нерудните полезни изкопаеми, Joy Global предлага пълна гама от оборудване за подземна обработка на земни маси, включително минно оборудване за постоянно прокопаване на просеки под земята - комбинирани товарачно-пробивни машини, предназначени за продължителна работа в тежка среда, системи за извозване на материал, и разнообразни линии със шнекове и чукове за натрошаване /трошачки/.

Гамата комбинирани товарачно-пробивни машини включва серията 12HM, в рамките на която е и моделът 12HM46, който е най-голямата и най-мощната произвеждана някога машина за постоянно прокопаване на просеки под земята от барабанен тип. Тя използва доказаните компоненти на Joy Global, но е проектирана специално за нерудни полезни изкопаеми, включително натриеви минерали, гипс, поташ (калиев карбонат), сол и др.

Всяка от машините от тази гама използва концепцията на внедряването и едновременната работа с няколко двигателя, машините се характеризират с бърз достъп до двигателите, предавателната кутия, контролерите и другите основни компоненти, което ги прави по-лесни за отстраняване на проблемите и за поддръжка. Използването на отделни двигатели за рязане, теглене и събиране и хидравличната система позволява бързо и лесно обслужване и намалява разходите за престой и поддръжка.

Цялостните добивни комплекси на Joy Global (известни също като проходчески комбайни или Longwall), представят най-доброто решение за високоефективен добив по дължината на хоризонтални галерии.

Joy обединява най-добрите в класа си машини и елементи, за да достави цялостната longwall система, която е единствена в класа си. Производителността на тази интегрирана система не може да бъде измерена просто чрез интеграцията на компонентите. Когато ви трябва най-производителната и надеждна longwall система, Joy Global е единственото място, където можете да я намерите.

Оборудването за забои и камерни стълбове на Джой представлява изключително здрава конструкция, включваща машини за копаене, транспортни системи, чукове, анкериращи машини и товарачи. Цялото оборудване е проектирано да работи безпроблемно заедно като система, която осигурява максимална производителност за операциите на клиентите, като цели максимална сигурност и производителност с възможно най-ниски експлоатационни разходи. 98% от оборудването за изкопаване на мини, използвано от топ 20 американски въгледобивни компании с помощта на забои и по камерно-стълбов начин, са Joy.

Системите за транспортиране под голям ъгъл - HAC (high angle conveyor) осигуряват ефективен, надежден, с нисък разход и ниско рисков метод за преместване на руди, или сухи и мокри земни маси от открити мини, тунелни разкопки, индустриални обекти и редица други подземни и надземни обекти, включително и такива със значителна денивелация (до 90 градуса). Още от началото на 80-те години на миналия век, когато за първи път се открояват ползите от използването на системи за транспортиране под голям ъгъл в проектите за изграждането на тунели, Joy Global е световен лидер в производството и продажбата на конвейери, проектирани и построени да издържат на суровите условия, свързани с изграждане на тунели. Компанията произвежда цялото оборудване за обработка на земни маси, базирано на конвейр, което е необходимо за премахването на излишните земни маса и примеси от тунелната площадка. Това оборудване е специално проектирано така, че да се справя плавно с транспортирането на материалите от работната площадка в тунела до повърхността.

Освен консултиране и доставка на оборудването, Joy Global разбира се предлага сервиз, резерни части и консумативи.

През октомври 2016 г., след продължителни преговори и проучване, официално стартира партньорството на Joy Global с Инжконсулт за България както за търговско представителство, така и за сервиз. Това открива нови възможности за минните компании в страната да потърсят алтернативни решения и консултации, доставка на отделни машини или цялостни решения, поддръжка и сервиз от специалистите на лидера в бранша - Joy Global.



ИНЖКОНСУЛТ

Варна 9000, ул. “Д-р Николай Коларов” № 3
тел.:052/ 333022
факс:052/ 333044
088/ 8140811