ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 8, 2016

Осигурени са европейски средства за железопътни проекти

В Изпълнителната агенция за иновации и мрежи към ЕК министър Ивайло Московски, подписа договор за финансиране на проект Модернизация на железопътния участък Костенец - Септември. Документът беше парафиран и от председателя на УС на НК Железопътна инфраструктура, Христо Алексиев и директора на Изпълнителната агенция за иновации и мрежи Дирк Бекер. Общата стойност на проекта е около 350млн. лева, от които приблизително 300млн. лева са осигурени от Механизма за свързана Европа. Министър Ивайло Московски посочи, че проектът за рехабилитация на железопътната отсечка Костенец - Септември е от стратегическо значение, не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа. Министър Московски допълни, че направлението е част от приоритетния коридор, свързващ сръбска граница с пристанище Бургас, а също така и с гръцка и турска граници.

„Ресурсът, с който България разполага до 2020г. по ОП Транспорт и транспортна инфраструктура за пътна и железопътна инфраструктура е приблизително 2,6млрд. лева. За нас е ясно, че с тази сума няма да можем да изградим всички направления от основната TEN-T мрежа. Затова усилията ни са насочени към намиране на други финансови инструменти за изграждане на стратегическата инфраструктура“, заяви министър Московски.

Страната ни вече има 6 одобрени транспортни проекта по Механизма за свързана Европа на обща стойност от около 570млн. лева, каза още той и допълни, че е започнало изпълнението на първият железопътен проект, финансиран от Механизма. Министърът посочи, че в момента успешно се изпълнява също и проект за подобряване на корабоплаването по река Дунав, който е съвместен с още пет дунавски държави.

Ивайло Московски обяви, че свободният ресурс, за който в момента се подготвят проектни предложения е приблизително 210млн. лева. НК Железопътна инфраструктура планира да кандидатства с два проекта – развитие на жп възел Пловдив и модернизация на жп участък Волуяк - Драгоман. Общата им стойност е над разполагаемия ресурс, с цел да се гарантира пълно използване на наличните средства. Агенция Пътна инфраструктура в момента подготвя проект за модернизация на автомагистрала Калотина - София, като до крайния срок през февруари 2017г., проектите ще бъдат подадени за одобрение“, каза Ивайло Московски.