ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 8, 2018

Светлоотразителни ленти от 3M

Светлоотразителни ленти от 3M

От първостепенно значение за всеки участник в движението на българските и европейските пътища е пътната маркировка. 3M, със своята серия Stamark™, постави стандарт за издръжливост и видимост в тази област на пътната безопасност. Родена от иновациите в областта на светлоотразителната способност, полимерната химия, керамиката и лепилата, 3M Stamark™ подобрява безопасността вече повече от две поколения.

Лентата Stamark на 3M, 3 пъти по-ярка от традиционната пътна маркировка, помага, от една страна, на собствениците на пътища да ги направят по-безопасни и видими, а от друга страна, на ползвателите на пътната настилка, със своите видими и отразяващи материали дори по време на дъжд или при условия на лоша видимост.

Гамата Stamark се състои от бяла светлоотразителна лента, която може да се използва постоянно върху пътната настилка, както и от временна жълта лента за защита на водачите и работниците в строителните зони. Предлага се както на ролки, така и в предварително изрязани форми, които отговарят на нормативните изисквания, светлоотразителна, предварително оформена, лесна за нанасяне.

Предварително формованите светлоотразителни ленти от серията 380 на 3M™ Stamark™ се използват за постоянни приложения, като например линии на пътната лента и осеви линии, крайни линии, маркировка на канавката, кръстовища, стоп ленти, символи и легенди.

Дълготрайните ленти намаляват необходимостта от често и скъпо затваряне на платното за движение за тяхната подмяна. Лентата 3M™ Stamark™ Серия 380 е идеална за постоянни приложения върху дълги и високопроходими пътища, тъй като е много здрава и издръжлива. Уникалните микрокристални керамични микросфери, използвани в 3M™ Stamark™Series 380, са много по-твърди, по-здрави и по-устойчиви на тежки условия от конвенционалните стъклени перли, видимостта се запазва много по-дълго от други подобни или традиционни продукти.