ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 6, 2020

Дебют на новият верижен багер Doosan DX800LC-7

Дебют на новият верижен багер Doosan DX800LC-7

Doosan въвежда на пазара нов 80-тонен верижен модел, който е оборудван с дизелов двигател по Етап V на ЕС с най-голямата мощност в този клас багери, както и с най-съвременна хидравлична система, използваща най-високия хидравличен дебит за багер с такава работна маса.

Освен тези върхови характеристики, осигуряващи максимална работоспособност, новият модел се отличава също със сравнително нисък разход на гориво, високо ниво на комфорта в кабината и съвсем плавно управление.

Дебютиращият Doosan DX800LC-7 е оборудван с нов дизелов агрегат Perkins 2506J с максимална мощност 548 к. с. Двигателят покрива строгите екологични норми по Етап V на ЕС чрез комбинация от няколко технологии: рециркулация на отработени газове (EGR), селективна каталитична редукция (SCR) с AdBlue, дизелов окислителен катализатор (DOC) и филтър за частици (DPF). Регенерирането на филтъра за частици става автоматично на всеки 25 моточаса, като по време на процеса машината продължава да работи, без това да се отрази на работоспособността є. Операторът може да провери състоянието на DPF-а от индикатор на дисплея в кабината.

Новият верижен багер е оборудван с най-съвременна хидравлична система D-ECOPOWER+ (Virtual Bleed Off на Bosch Rexroth). Тя осигурява най-високия дебит в сегмента на 80-тонните багери - до 1008 л/мин, както и високо налягане - 343 бара. В съчетание с върховата мощност на двигателя хидравликата допринася съществено за постигане на най-висока производителност в този клас машини.

Хидравличната система е със затворен център и балансира оптимално производителността и разхода на гориво в зависимост от избрания работен режим. Главният хидравличен разпределител намалява до минимум загубите на налягане, а в същото време хидравличната помпа, която се управлява електрически по налягане, контролира и адаптира мощността на двигателя по-ефективно. Използва се софтуер, който по електронен път възпроизвежда всички преимущества на хидравличната система с отворен център, но при много малки загуби на енергия.

За най-ефективно изпълнение на дадената конкретна задача операторите имат избор от два работни режима: Boom и Swing, които дават приоритет съответно на движенията със стрелата или на завъртането на цялата надстройка. По-краткото време за изпълнение на един работен цикъл е осигурено от система за рекупериране на хидравличен дебит при спускането на стрелата (използва два плунжера). Тя има принос и към постигането на икономии на гориво. Хидравликата за цилиндъра на кофата (отново с два плунжера) се отличава по-висок хидравличен дебит и респективно по-бързи движения с кофата, и също има ефект върху по-ниския разход на дизел.

Кабината на новия Doosan DX800LC-7 се отличава с голямо вътрешно пространство и ергономичен интериор. Тя предлага като част от стандартното оборудване много повече възможности и функции в сравнение с аналогични конкурентни машини, гарантирайки високо ниво на комфорта, изключително лесна управляемост и най-висока прецизност на работа при всякакви приложения. От тях трябва да се отбележат новият 8-инчов панел за управление със сензорен LCD-дисплей, предлагащ повече информация на екран, който е с 30% по-голям от предходния, подобрена климатична система, двустепенно затопляне на седалката, цялостна видимост около машината чрез система от външни камери, мощни работни светлини - само от типа LED, и др.