ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 6, 2020

МБИ България разширява продуктовата си гама за българския пазар

МБИ България разширява продуктовата си гама за българския пазар

Основната дейност на МБИ България е в областта на общото машиностроене - металозаваръчни конструкции. Фирмата е структурирана така, че максимално бързо да реагира според нуждите на пазара и желанието на клиентите.

МБИ България предприе адекватни мерки за запазване на работните места на своите служители и ограничаване на щетите поради свиване на пазарите в резултат на настъпилата криза при разпространението на СOVID 19. Спадът на световната и най-вече важната за нас Европейска икономика, поради свиване на пазарите в резултат на настъпилата криза при разпространението на СOVID 19, се отрази чувствително и на реализацита на продукцията на МБИ България ЕООД.

Произвежданата продукция от багерни кофи, бързосменници и грайфери на МБИ БЪЛГАРИЯ е предназначено над 90% за износ за клиенти от Франция, Италия, Германия, Великобритания, Белгия и други европейски страни.

През месеците февруари, март и април започна спад в обема на поръчките, като той беше най-голям със 70% - спрямо месец май 2019 г. Производството на нашите изделия беше силно намалено, поради липса на поръчки тъй като в цитираните по-горе страни през периода март - април, фирмите бяха затворени и не работеха поради наложената карантина заради COVID 19.

За да се запазят работните места на служителите на МБИ България, освен участие в откритата процедура от Държавата за подпомагане на средните фирми: Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19, ръководство на МБИ България предприе мерки и да си помогне сама, като с цел да се покрият и възможностите на вътрешният пазар в България бяха направени няколко нови разработки в 2 направления.

Досегашнато производство на багерни кофи беше предназначено за багери с тегло от 8 тона до 36 тона. За да се покрие по широк диапазон багери на първо място беше усвоена нова гама за производство на мини багерни кофи за монтаж към багери с тегло 1,5 - 2, 0 тона, 2,2 - 3,0 тона, 3.5 - 4,5 тона и 5 - 6 тона. На второ място беше разработена и усвоена също така и линия багерни кофи в тежкият клас багери с тегло от 41 до 50 тона.

Изцяло нова линия е и усвоеното производство на кофи за челни товарачи за леки насипни товари с обем от 2м3 до 3м3 предназначени главно за селскостопанските производители.

В дела на производството на бързосменници, беше усвоен и бързосменник наша разбаротка на багери с тегло от 5-8 тона.

В резултат на разработените нови продукти, доброто име, с което фирмата се ползва на пазара и добрата икономическа среда в България при изграждането на големите инфраструктурни проекти, продажбите на вътрешният български пазар се увеличиха спрямо миналата година със 80%. Това до голяма степен помогна за намаляване за загубите от свиването на Европейските пазари. Прогнозите въпреки това са в края на 2020 година фирмата да приключи със спад на продажбите от около 20%.

За да се отговори и на голямото предизвикателство на Европейските пазари, бяха направени и две нови разработки при производството на грайфери. Производство на грайфер без ротация - нов ниско струващ продукт, предназначен за багери, които имат собствена ротационна система. Мини грайфер, предназначен за мини багери с тегло 2,5 - 3,5 тона

„Това ни прави до голяма степен оптимисти, да сме готови да отговорим на предизвикателствата на пазара като се надяваме се скорошно възстановяване на Европейската икономика в близко бъдеще.“ - казаха в заключение от МБИ България.