ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 6, 2020

Ограничителните системи за пътища са средство за увеличаване безопасността на пътната инфраструктура

Интервю със Златина Стоева, Маркетинг и търговски директор на Юпитер 05 ООД

Ограничителните системи за пътища са средство за увеличаване безопасността на пътната инфраструктура

Юпитер 05 ООД е позната на пазара като производител на системи за пътна безопасност, разкажете ни повече за компанията
Точно така, Юпитер 05 ООД е добре позната в България именно в сферата на пасивната пътна безопасност, като основните продукти на компанията са Ограничителни системи за пътища.

Производствените мощности на компанията са базирани в гр. Пловдив, в закрити и открити площадки върху обща площ от 42 700кв. м, разбира се оборудвани с всички необходими машини за производтвото на металните профили, които съставляват ограничителните системи. Това са ролко-огъващи линии, линии за надлъжен разкрой на рулони, линии за формоване, преси, заваръчни станции и много други.

Процеса на производството на изделията затваряме с горещо поцинковане съгласно БДС EN ISO 1461 в собствените ни Заводи за Горещо Поцинковане, ситуирани в Пловдив и Шумен.

Ограничителните системи за пътища се разработват, тестват и пускат на пазара в съответствие с БДС EN 1317, който стандарт е хармонизиран за Европейския съюз, и усвоен в България напълно още през 2011.

Тази година отбелязваме 30 годишен юбилей от създаването на компанията, което само по себе си е безусловен признак за стабилност, натрупан дълъг и полезен опит.

30 години работим с постоянство както по отношение на нашите клиенти и пазари, така и по отношение на качеството на произвежданите от нас изделия.

Тези 30 години опит до тук са добавили в портфолиото на компанията множество на брой изпълнени проекти, сериозен брой разработени и тествани нови продукти, което е част от естествения стремеж към все по-добри решения в пътната безопасност чрез прилагането им.

Пътната безопасност, както и повечето сфери в икономическия живот, се променят динамично. Условията изискват адаптиране на решенията към настоящето, към реалните условия. Усвояват се и се прилагат и добрите практики от държавите членки в Европейския съюз.

Компанията поддържа портфолио и решения, които могат да изпълнят изцяло основната цел, а именно Пасивна безопасност, повече спасени човешки животи, повече сигурност и спокойствие на пътя.

Какви могат да бъдат различните решения за осигуряване на по-голяма безопасност на пътя?
Ограничителните системи за пътища са средство, имащо за цел увеличаване безопасността на пътната инфраструктура и намаляване на жертвите от пътно - транспортни произшествия. Те ни дават втори шанс при евентуална грешка или друга ситуация, която би предизвикала ПТП.

Ще дам пример с наскоро изпълнените от нас обекти: Девин- Широка Лъка, както и Кричим - Девин, монтирахме ограничителни системи с различни степени на задържане, с шини с две и три вълни. В участъци с повишена опасност и при склоновете изпълнихме системи със степен на задържане Н2, което е система, която може да задържи МПС с обща маса до 13т. А в други участъци монтираната пътната система е комбинирана с предпазна ограда за мотоциклетисти. Решение, което се прилага широко в западна Европа.

По съоръженията са монтирани комбинирани ограничителни системи с допълнителен парапет със стълб и ръкохватка, които обезопасяват пешеходното движение.

По основните пътни артерии в страната пък се изпълняват системи, които могат да бъдат със степени на задържане N2, H1, Н2, Н4b това са респективно системи със способност да задържат МПС с обща маса 1,5т, 10т, 13т и 38т. Видовете пътни ограничителни системи се определят в зависимост от класа на пътя, интензитета на движение, както и опасностите в крайпътното пространство, които трябва да бъдат обезопасени.

Наличието на неподвижни препятствия в крайпътното пространство превръщат всяка случайна грешка на водача в тежко пътнотранспортно произшествие. Всеки пети загинал е поради блъскане в неподвижни крайпътни препятствия.

В много европейски държави осигуряването на безопасно крайпътно пространство е стратегическо направление за опазване на живота и здравето на хората.

Допълнително монтираме и различни видове елементи за пасивна пътна безопасност, които намират все по-широко приложение в проектите. Това са Буфери срещу удар и Терминали /елементи за начало и край/, разбира се тествани съгласно EN 1317-3 и ENV 1317-4, като целта им е да отнемат кинетичната енергия при сблъсъка и превозното средство да бъде или задържано, или пренасочено. Буферите срещу удар са елементи, които основно се поставят при входовете на крайпътни обекти на магистрални пътища, при отбивки и отклонения от пътища с висока концентрация на трафик и други места, при които има разделяне на транспортни потоци. Ползата и необходимостта от тези продукти и елементи от пътната безопасност вече не веднъж е била доказвана.

Елементите за начало и край - Терминали са специално разработени и тествани на удар съгласно ENV 1317-4, които отнемат кинетичната енергия от удара по начин, по който моторното превозно средство спира, без това да причинява значителни травми върху водача и пътниците, както и минимални материални щети върху превозното средство.

За тези продукти Юпитер 05 ООД е изключителен дистрибутор на водеща и световно позната компания от Америка, която е изключително силно представена в цяла Европа.

Друго много удачно решение, което се надяваме да бъде прилагано във все повече проекти, са така наречените „щадящи стълбове“, тествани съгласно БДС EN 12767. При удар този вид стълбове за улично осветление поглъщат енергията от удара и започват да се огъват, което спомага превозното средство постепенно да намали скоростта си. Отнетата по този начин сила на удара ограничава риска от вторични сблъсъци в дървета, пешеходци или др. Това решение е широко приложимо в Европа, и е поредната добра практика, която привнасяме.

Други решения, които поддържаме и непрекъснато надграждаме са елементи, които се монтират при ограничителните системи инсталирани на мостове, които осигуряват поемането на температурните колебания в синхрон със съоръжението. Имаме много добри решения от системи за обезопасяване на пътното платно и при обезопасяване на свлачища.

Както става ясно, гамата от продукти на Юпитер 05 ООД обхваща безопасността на всички участници в движението - пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти и моторни превозни средства.

Но когато говорим за пасивна пътна безопасност, трябва да отделим особено внимание на пътните ограничителни системи. Те са разработени, тествани и в последствие инсталирани така че да се намали травматизма, жертвите и щетите при напускане на пътното платно от превозно средство.

Какво още може да бъде направено в сектора?
В България виждаме, че на много участъци от пътната мрежа ограничителните системи са монтирани преди 20 - 30 и повече години. Нивото на трафика, безопасността, и съществуващите към онзи момент решения за ограничителните системи са били съвсем различни. Например преди 30 години се произвеждаха и монтираха предпазни огради по тогавашната нормала СПО 86, по късно и СПО 97. Докато сега EN 1317 ясно дефинира методите за изпитване на ограничителните системи, а Техническата спецификация на АПИ и Техническите правила за приложение на ограничителни системи за пътища по Републиканската пътна мрежа дефинира приложението им.

Подмяната на старите ограничителни системи е изключително важна.

Иновативните решения произхождащи от Европа и света, бързо намират своето приложение и тук. В резултат на практиката и дългогодишния ни опит, все по-добри технически решения намират реализация.

В крайна сметка, всички решения имат една единствена цел, а именно да се предотвратят тежки инциденти, да се опазят човешки животи, което е всъщност нашия приоритет.

Нито една допусната грешка докато шофираме, просто пътувайки, или движейки се по пътната мрежа, не трябва да струва човешки живот, особено при наличието на толкова много решения, които могат да се приложат в пътната безопасност.