ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 7, 2020

Минидъмпери от Mecalac - с много повече иновации

Минидъмпери от Mecalac - с много повече иновации

65-годишият опит в производство на минидъмпери е сериозна база за разработване на иновативни машини, специално предназначени за трудните условия на днешните строителни обекти. „Здрава и корава“, конструкцията на минидъмперите Mecalac гарантира, че тази техника остава дългосрочна и надеждна част от бизнеса на строителните фирми.

Заводът в Ковънтри (Англия) е мястото, където се раждат едни от най-важните иновации в областта на минидъмперите. Понастоящем, под шапката на Mecalac, инженерингът и развойната дейност продължават с още по-голяма сила. Компанията предлага 13 модела машини от серия ТА с полезен товар от 1 т до 9 т, и още два модела от най-новата серия MDX (6 т и 9т), оборудвани с най-съвременни кабини за максимален комфорт и безопасност за оператора.

Безопасността е на първо място
Системата Shield е стандартно оборудване за минидъмперите с полезен товар от 6 до 9 т, с възможност за надграждане до Shield Pro. Базовият вариант на Shield включва блокиране на стартирането на двигателя и придвижването, ако операторът е без предпазен колан. По-високото ниво, Shield Pro, включва още функции като блокиране на изсипването на коша, контрол на безопасния работен наклон в зависимост от терена и възможност за задаване на максимална скорост на движение. Всичко това е допълнено от друга система - за разпознаване на опасни препятствия. Тя е предназначена да открива потенциално опасни обекти пред машината, които операторът може и да е пропуснал, предвид разположението на работното му място в задната част.

Максимална производителност
Различните обекти предлагат различни предизвикателства. Ето защо в гамата от минидъмпери Mecalac има различни варианти и концепции, които значително улесняват строителните фирми в тяхната работа и водят до увеличаване на производителността и ефективността. Например технологията Power Swivel позволява кошът да се завърти наляво или надясно преди да бъде изсипан, което е отлично решение за работа в тесни пространства. Висококачествените лагери на въртящия се венец осигуряват плавна и ефективна работа, гарантирайки прецизно изсипване на товара на точното място. От своя страна минидъмперите във вариант High Discharge са предназначени за разтоварване на материала от високо. Това предлага несравнима гъвкавост и производителност при необходимост от преодоляване на препятствия като огради и стени.
От съществено значение за високата производителност на минидъмперите Mecalac е тяхната голяма маневреност и проходимост по трудни терени. За целта се разчита на съчленена рама, която се наклонява наляво или надясно според профила на терена. Тук важни фактори са по-големите ъгли на наклоняване и задвижването 4х4 за непрекъснат контакт на колелата с повърхността и постоянна теглителна сила.

На върха на иновациите
Два от забележителните модели в гамата на Mecalac са 6MDX и 9 MDX с полезен товар съответно 6 т и 9 т. Тези машини разполагат с уникална кабина, която е разработена специално за тези минидъмпери. Така двата модела предлагат комфорт, видимост, безопасност и лекота на управление на възможно най-високо ниво. Дори самият достъп към кабината изглежда като тотална промяна в света на минидъмперите: стъпалата са подредени като малка стълбичка, а удължените дръжки от двете страни на вратата формират елегантно необходимите три опорни точки за максимална безопасност при качване и слизане.