ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 7, 2020

Премиера на Doosan DX420LC-7

Премиера на Doosan DX420LC-7

Doosan въведе на европейския пазар новия 43-тонен верижен багер DX420LC-7. Според южнокорейската компания този модел е сред лидерите по горивна ефективност и производителност в своя клас.

За да отговори на строгите екологични норми на ЕС по Етап V, новият верижен багер е оборудван с нов дизелов двигател Scania DC13 с мощност 345 к.с. Третирането на изгорелите газове е решено чрез комбинация от технологии: дизелов окислителен катализатор (DOC), филтър за частици (DPF) и селективна каталитична редукция (SCR) с AdBlue. По този начин се избягва използването на рециркулация на изгорелите газове (EGR), като в съчетание с новата система за управление SPC3 се постигат от 3 до 10% по-добра горивна ефективност (разход на гориво за изкопан куб. м материал) в сравнение с предходния модел DX420LC-5.

При дебютиращия багер операторът има избор от четири работни режима (Икономичен, Стандартен, Мощен и Мощен плюс), които улесняват работата с машината в сравнение с по-сложния вариант с осем мощностни режима и комбинации на системата за управление SPC при предишния модел. В допълнение, чрез съчетаването на системата SPC3 с новия главен хидравличен разпределител от специализираната компания за хидравлични компоненти Doosan Mottrol, DX420LC-7 регистрира с 2% по-голяма производителност от DX420LC-5 при изпитания, проведени от Doosan. На база на тези тестове южнокорейският производител декларира, че новия модел DX420LC-7 предлага най-голямата сила на копаене и завъртане на надстройката заедно с най-голямата товароподемност и теглителна сила в този клас верижни багери.

Независимо, че при предходния модел кабината превъзхождаше по просторност и ергономия редица аналогични багери на пазара, сега тя предлага още по-високо ниво на комфорт и лекота на управление, заявяват от Doosan. Операторът има на разположение нова висококачествена седалка и редица уреди и системи, част от стандартното оборудване, които преди бяха опции - например нов 8-инчов цветен тъчскрийн дисплей с 30% по-голям екран, стереосистема, вградена в арматурното табло (с Bluetooth), безключово стартиране на двигателя, двустепенно подгряване на седалката, камери за видимост на 360° около багера, LED-осветление и др. Системата от камери не само осигурява цялостна видимост около машината, но позволява също на оператора да вижда отгоре зоните в непосредствена близост до багера. Тя включва една камера отпред, две отстрани и една отзад. Изображението се показва на отделен дисплей. Сред полезните опции могат да се отбележат ултразвуковата система за откриване на препятствия около машината и работните LED-светлини.

Новият Doosan DX420LC-7 се отличава също и с по-облекчено сервизиране. Например необходимостта от поддръжка на филтъра за частици (DPF) е съществено намалена чрез шесткратно увеличаване на интервала за автоматична регенерация (60 моточаса) и големия интервал за почистване от 6000 моточаса. Операторът вече има възможност да вижда натрупването на сажди във филтъра чрез индикатор на арматурното табло и успешното завършване на регенерацията.

Doosan DX420LC-7 разполага с най-съвременна телематична система DoosanCONNECT за наблюдаване на работата на машините, вградена фабрично в багера. DoosanCONNECT е система за управление на машинопарка, базирана в интернет, която е много полезна за проследяване на технически и работни параметри на машините, тяхното подсигуряване срещу кражби и планиране на регулярната и превантивна сервизна поддръжка.