ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XIV, брой 8, 2020

Модернизирането на градския транспорт и пътната инфраструктура продължават да са приоритет за развитието на София

Интервю с Кристиан Кръстев, заместник-кмет по направление "Транспорт и градска мобилност" Столична община

Модернизирането на градския транспорт и пътната инфраструктура продължават да са приоритет за развитието на София

Уважаеми г-н Кръстев, транспортна модернизация е сред ключовите приоритети на София. Как накратко бихте представили визията на Столична Община в това направление?
Модернизирането на градския транспорт и пътната инфраструктура продължават да са приоритет за развитието на София. Целта ни е да изведем приходящия трафик от центъра на града и хората да използват повече градски транспорт в ежедневните си пътувания. Неслучайно обновяването на градския транспорт продължава.

Паралелно с обновяването на автопарка на градския транспорт се работи и за въвеждането на новата система на ЦГМ, тя ще позволи да се анализира и натовареността на линиите, ефективността на маршрутите, което ще ни позволи да обновим транспортна схема спрямо нуждите на хората за придвижване в града.

Концепцията за модерния град е той да бъде по-екологичен, а приносът на градския транспорт за тази задача е много важен. Тази година пуснахме още 5 модернизирани автобуса за планината Витоша, които отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6. През следващата година очакваме доставката на нови 30 съчленени тролейбуса и още 30 електробуси. Продължаваме и развитието на метрото. Развиваме и възможностите за алтернативно придвижване с велосипеди. Улесняването на велосипедния транспорт в града е също част от приоритетите на столичния кмет Йорданка Фандъкова за по-зелен и чист град. Най-важното по отношение на велоалеите е осигуряването на свързаност между вече съществуващи трасета, за да може хората да се придвижват с велосипеди свободно.

Третият лъч на метрото вече е факт, с реализирани множество съвременни системи. Може ли да твърдим, че София разполага с модерен метрополитен осигуряващ бърз и безопасен превоз на пътниците?
Пуснахме първите 8 км от третата линия на метрото на София, с което вече градът ни има метромрежа от 48 км и 43 метростанции. Новите мoтpиcи, които се движат по линия 3, ce oбcлyжвaт в нoвo дeпo „Зeмлянe“ и ca пocлeднo пoкoлeниe „Cимeнc“ c гopнo зaxpaнвaнe. Важно за тяхната екологична ефективност е, че напрежението е двойно по-голямо от сегашното - 1500 волта, което позволява да са по-икономични при експлоатация.

Новият участък, като част от проекта за изграждане на Линия 3, има девет нови системи за автоматика и управление, които бяха монтирани за първи път в България. При този лъч чрез радиосигнал по трасето се подава сигнал на влака, т. е знае се разположението на мотрисата буквално с точност до сантименти.

Нoвocт нa мeтpocтaнциитe ca cтъклeнитe пpeгpaдни cтeни нa пepoнитe c мecтa зa cинxpoнизиpaнo oтвapянe c вpaтитe нa влaкoвeтe. Стъклените прегради са високи 1.6 м и са синхронизирани с вратите на метровлаковете.

Новите мотриси са със светъл интериор, осветление, модерна климатична инсталация и намалени нива на шум.

С цел да се избегне субективния фактор машинистът има стриктно определени функции, като също той може да поеме и ръчно управлението.

Почти цялото трасе на първите 8 километра и метростанциите са изградени по т. нар. „Милански метод“, с изключение на малки участъци, които са строени по открит способ и на метростанция „Орлов мост“, където има два участъка, изградени по модифициран „Нов австрийски метод“. С новата линия на метрото времето за пътуване от „Красно село“ до центъра е около 7 минути.

Към момента пътникопотока е значително намален поради ситуацията с COVID-19, но ползите за града и хората са безспорни.

Обществените ползи от строителството на първия етап от Линия 3 на метрото в София са много. Прогнозно натоварване с пътници на Етап 1 на линията е около60 хил. пътници на ден, спестено време от пътувания - 17 хил. часа дневно. Интермоделни връзки с основни входни артерии в града, с националната ж. п. мрежа, а чрез първата и втората линия на метрото с аерогара София и Централна ж. п. Гара. Намаление на трафика по трасето до 25%, намаление на броя на автомобилите в движение - 14 хил. автомобила дневно и не на последно място намаление на изхвърляните вредни газове - над 11 хил. тона годишно.

Трафикът в София става все по-комплексен, не само поради увеличен автомобилния поток, но и поради изграждане на трасета за нови участници, като например велоалеи. В този смисъл, как виждате развитието на системите за трафик-контрол?
Камерите, които следят трафика в София, на този етап са 440. Те са разположени на почти всички основни кръстовища и по булеварди и улици в града. Камерите се управляват от направление „Транспорт и градска мобилност“ в Центъра за управление на трафика на Столична община.

260 от камерите за видеонаблюдение са монтирани на светофарите в града с функция „PTZ“ (въртене на 360 градуса). 180 (ANPR) камери са с функционалност да разпознават автоматично регистрационни номера. Те са монтирани на кръстовища със светофарни уредби, както и по трасетата на градския транспорт. Напълно покрити са зоните между бул. „Сливница“, бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“ и между бул. „Сливница“, бул. „Ген. Данаил Николаев“, бул. „Ситняково“, бул. „П. Яворов“, бул. „Н. Вапцаров“, бул. „Черни връх“, ул. „Хенрик Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „Акд. И. Е. Гешов“ и бул. „К. Величков“.

От 1 ноември Столичната община е готова с интеграцията на системата и очакваме и КАТ да завърши необходимата подготовка за автоматично предаване на нарушенията.

„PTZ“ (въртене на 360 градуса) се използват за следене и анализ на трафика. ANPR камерите разпознават регистрационни номера в реално време и дават информация за всички налични данни. Технически ANPR камерите са с високи характеристики - позволяват до 30 пъти оптично приближение и разпознаване на регистрационни номера с точност над 98%. Другата част от камерите се използват за следене, анализ и регулиране на трафика, като те също регистрират евентуални нарушения и се използват за изясняване на пътно транспортни произшествия и други ситуации, касаещи сигурността на гражданите. След завършване на системата от страна на КАТ, ще бъдат ясни и типовете нарушения, които ще могат да се засичат автоматично.

С цел подобряване на придвижването на градския транспорт в София и намаляване на задръстванията в града развихме системата за контрол при установяване на неправилно паркиран автомобил, което е нарушение на Закона за движение по пътищата. Това са т. нар. неприсъствени фишове или не е необходимо водачът да бъде в автомобила, за да се счита, че той е връчен. Самият процес на издаването на фишовете е дигитален. Екипите на Центъра за градска мобилност започнаха контрол за неправилно паркиране чрез неприсъствен фиш. До момента Общинска полиция и Столичният инспекторат съставяха само фишове, но в присъствието на водача на превозното средство, което бе неефективно, защото често дори не може да се открие водача. Контролът черз неприсъствен фиш, който се регистрира онлайн в системата

С новата система с неприсъствения фиш, в рамките до минута, всеки недобросъвестен шофьор може да бъде санкциониран. Контролът ще се извършва във всички райони на града, но с приоритет ще се проверяват основните улици и булеварди, където се движи градския транспорт и където има възпрепятстване на движението на велосипедисти и пешеходци.