ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 1, 2021

Суперкомпактни пресевни машини с марката DB Engineering предлага фирма Велев Машинъри

Суперкомпактни пресевни машини с марката  DB Engineering предлага фирма Велев Машинъри

От октомври 2020 г. Велев Машинъри е ексклузивен дистрибутор на иновативната словашка компания DB Engineering. Тя произвежда суперкомпактни пресевни машини, които намират приложение в строителството, рециклиращата индустрия и селското стопанство. Те могат успешно да се използват за ефективно пресяване на малки количества инертни материали - до 2000-3000 т, директно на строителен обект, бетонов възел, асфалтова база и др.

„Използването на по-разпространените големи мобилни пресевни инсталации за малки обеми материал е очевидно неефективно, тъй като разходите за транспорт на извънгабаритна техника са значителни, необходимо е да се ангажира обучен оператор, а и не винаги на обекта има достатъчно място да се разположи такава машина.“ - обясняват от Велев Машинъри.

DB Engineering произвежда едноплощни и двуплощни модели с вибрация, които са точното решение. Като ситови повърхности се използват основно мрежи (размер на отворите от 4мм до 80мм), но могат да бъда и от друг вид. Машините са изключително транспортабилни - сравнително леки са и могат да се превозват на малък камион или ремарке. В същото време се предлагат и с ходова част - например като двуосно ремарке. Не на последно място, тяхно съществено предимство е, че се предлагат на много добри цени.

DB Engineering предлага около 30 конфигурации и варианти на своите пресевни машини, които са разработени с цел най-пълно удовлетворяване на потребностите на клиентите. Сред базовите модели трябва да се отбележи Traserscreen DB-100. Той се предлага във вариант като двуосно ремарке за теглене и тежи само 2,8т. Приемният бункер е достатъчно широк и може да се зарежда от челен товарач с ширина на кофата до 2,5м. Всяка от двете ситови повърхности е с размери 1800 х 1800мм. Задвижването разчита на малък дизелов двигател (8,6к. с.) и опростена хидравлична система. Traserscreen DB-100 може да се комбинира ефективно с лентовия транспортьор Pasconveyor DB-80 за извеждане на най-ситната фракция няколко метра по-напред в случай, че ширината на кофата на товарача е по-голяма и не може да загребва от зоната под най-долното сито.

Много практичен е полумобилният модел Traserscreen DB-80. Ситовият му възел е като на DB-100, но той разполага с два собствени конвейра за готов финален продукт. Разположен е на платформа, която лесно може да се манипулира от камион със стандартна система за самонатоварване и саморазтоварване тип Multilft. Забележителен е и Traserscreen DB-25 - най-малкият модел. Той е много подходящ за малки строителни обекти, където често в България можем да видим използване на приспособени или самоделни сита. Разполага с една ситова повърхност с размери 1820х900мм и задвижване. Превозва се много лесно на малко ремарке с полезен товар до 750кг.

Словашката компания DB Engineering е абсолютен пионер в областта на суперкомпактните пресевни машини. И двамата основатели на компанията са конструктори с над 40 години опит в инженеринга и развойната дейност. Единият от тях работи седем години в Ирландия съвместно с водещи специалисти в трошенето и пресяването от компании световни лидери в бранша. Един от важните акценти при конструиране на пресевните машини е влагането на пружини в ситовите възли вместо гумени или друг тип компоненти с цел многогодишна безпроблемна експлоатация. Суперкомпактните пресевни машини на DB Engineering стават много популярни през последните десет години.