ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 2, 2021

Първа трошачно-пресевна инсталация с машини TRIO в България

Първа трошачно-пресевна инсталация с машини TRIO в България

След успешните монтаж и въвеждане в експлоатация на трошачно-промивeн и пресевен комплекс с марката TRIO за Устра - Бетон ООД (Кърджали) преди три години, Велев Машинъри ЕООД прави следваща важна крачка - доставка и начало на монтажа на цялостна трошачно-пресевна инсталация с машини TRIO в каменна кариера до село Иречеково, област Ямбол.

Методи Велев, управителят на Велев Машинъри, и клиентът -Технострой - инженеринг 99 АД (Ямбол), имат многогодишни ползотворни отношения. През достатъчно дългото време, в което ръководството на ямболското дружество разчита на доставки на резервни части и професионални ремонти на трошачни и пресевни машини, то се уверява напълно в качествата на своя доставчик. Ето защо следващата стъпка изглежда логична - Технострой - инженеринг 99 възлага на Велев Машинъри проектирането, доставката и монтажа на трошачно-пресевна инсталация с капацитет 130-160 т/ч, съставена от машини с марка TRIO на американския производител Weir Minerals.

Находището край с. Иречеково се разработва от много години. Скалната маса, която се добива тук е основно трахибазалти - много твърд и абразивен материал. Той се доставя от забоя с големина 0-550 мм на самосвали и се разтоварва в захранващия бункер, с който на практика започва самата технологична линия.

Бункерът е с нетен капацитет 26 куб. и разполага с вибрационен питател и сито тип Grizzly, отделящо предварително материала с големина 0-75 мм. Следва челюстна трошачка TRIO СТ2436 с размери на входа 610х914 мм - изключително солидна и масивна машина и , както изглежда, с големи конструктивни запаси за многогодишна безотказна експлоатация не само в кариери, но и в мини (виж снимката). Според Велев Машинъри това се отнася и за всички останали машини на марката TRIO.

След челюстната трошачка материалът минава по лентов транспортьор и продължава своя път към следващите машини, които предстои да се монтират на кариера „Иречеково“ през април. Преминал първично трошене, материалът с размери 0-110 мм по проект се подава към 3-декова пресевна машина TRIO TIO6203. Забележителното при нея е, че ексцентриковият механизъм е в маслена баня и освен мазането се постига също ефективно охлаждане с цел значително удължаване на експлоатационния живот. Интервалите за смяна на маслото са дълги - първият е на 500 моточаса, а след това на 1000.

Ситото веднага отделя около 5% фракции с размери 0-4 мм, 4-11,5 мм и 11,5-22 мм, а надгабаритната с големина над 22 мм се насочва към конусна трошачка TRIO ТР260. Този модел е специално разработен и патентован от екипа на Weir Minerals със специфична повърхност на мантията. Тя не е гладка, а стъпаловидна, което осигурява по-голяма степен на трошене на материала чрез натиск на частиците една в друга при движението на конуса (Rock-on-Rock), а не само от удара в стоманените работни органи (Rock-on-Steel). В резултат се получава много по-добро качество на крайния продукт и значително по-малко нежелани пръчки-плочки.

Конусната трошачка TRIO ТР260 разполага също с буферен бункер, а и със сензори за ниво в бункера и в трошачната камера. Тяхната задача е да осигуряват необходимото и контролирано „задавяне“ на машината с материал за постигане на възможно най-голямата ефективност от нейната работа. След вторичното трошене материалът с размери 0-35 мм преминава по лентов транспортьор и отново попада в пресевната машина за разделяне на фракции 0-4 мм, 4-11,5 мм и 11,5-22 мм.

Цялата инсталация разполага с централно компютърно управление, разположено в отделна операторска кабина.Велев Машинъри

088/ 8773082