ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 2, 2021

Модификатори и полимери за битум от Бета Проинвест

Модификатори и полимери за битум от Бета Проинвест

Модифицираните и полимер-модифицираните битуми имат широко приложение при строителството и ремонта на републиканската пътна мрежа. Изискването за използване на такива битуми е регламентирано в Техническа спецификация на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) за пътища с определено натоварване.

Бета Проинвест доставя на пътно-строителните фирми три типа модификатори и полимери за производство на висококачествени специални битуми.

Първият модификатор SERBIT представлява гранулирани смоли на парафинова основа (FT Wax), които се добавят в миксера на асфалтовата база. Работна дозировка в границите 2,5 – 3,0 % от теглото на битума осигурява производство на асфалт с подобрена устойчивост на деформации и коловози.

Вторият модификатор BIT-AMID представлява финни микрокристали, които наподобяват стрита на ситно бяла гума. За разлика от парафиновите смоли обаче, тази добавка е на амидна основа, което определя няколко важни предимства. От една страна, тя подобрява сцеплението между битума и фракциите. От друга страна, голямо предимство на BIT-AMID е нейната ниска работна концентрация – дозировка само от 1,5 % осигурява точка на омекване на битума 66-68 градуса. Микро-кристалната структура на BIT-AMID осигурява бърза модификация и хомогенност на специалния битум, без последващо разслояване.

Модифицирането може да се извършва в работната цистерна за битум както с бъркалка, така и с циркулационна помпа. Освен това BIT-AMID може да се дозира директно в смесителя без предварително модифициране, като при екстракция доказва повишената точка на омекване на базовия битум.

Третият тип модификатор от Бета Проинвест представлява гранулиран полимер Стирен-Бутадиен-Стирен (SBS). Той се използва за производство на различни марки полимер-модифицирани битуми с високо еластично възстановяване.

Модификаторите и полимерите от Бета Проинвест вече са използвани при редица магистрални и високо-натоварени пътни участъци в областите София, Пловдив, Шумен, Разград, Варна, Русе и др.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини