ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 2, 2021

Среща между управителите на жп инфраструктурата на България и Северна Македония

Среща между управителите на жп инфраструктурата на България и Северна Македония

В началото на април генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски посрещна делегация на Македонски железници - Инфраструктура, водена от неговия колега Хари Локвенец. Представени бяха етапите на проектиране на жп връзката между двете страни, като акцент беше проектът за изграждане на граничния тунел на Деве баир.

Генералните директори на двете структури потвърдиха ангажимента за съвместната дейност на работните групи, подпомагащи проектирането и осъществяването на железопътната връзка между двете страни. Обсъдена беше необходимостта от тристранна среща Албания-Северна Македония-България, на която да бъдат обсъдени жп връзки между Адриатическо и Черно море, както и достъпът до италианските пристанища Бари и Бриндизи.

ДП НКЖИ изпълнява проект за модернизация на жп линията Радомир-Гюешево-граница с Република Северна Македония. Трасето на жп линията е част от коридор 8 на основната TEN-T мрежа, която свързва Европейския съюз с другите страни на Балканите. Трасето е с обща дължина около 90km, електрифицирана жп линия с междурелсие 1435mm и проектната скорост 140-160km/ч. Железопътният участък от Радомир до Кюстендил има 4 междинни гари, 12 моста с обща дължина 371m и 4 тунела с обща дължина 61000m. От Кюстендил до Гюешево има 2 гари, 11 моста с дължина 2405m, както и 6 тунела с обща дължина около 5600m. Проектът включва проектиране на модернизацията на железен път и контактна мрежа, на системи за сигнализация и телекомуникация, проектиране на отводнителни съоръжения, рехабилитирани всички съоръжения, проектиране на нова система за сигнализация ERTMS.

Прелисти новия брой

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама