ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 2, 2021

Доставихме първите в България високомощни DC бързо-зарядни станции от ново поколение Terra 184

Ангел Димитров, Експерт Бизнес развитие зарядна инфраструктура за електромобили и UPS АББ България

Доставихме първите в България високомощни DC бързо-зарядни станции от ново поколение Terra 184

Ангел Димитров има богат опит в различни водещи международни компании в енергийния сектор. Основните му професионални интереси са в областите на зарядната инфраструктура за електрически автомобили и системите за непрекъснато електрозахранване (UPS). Той е част от екипа на АББ от 2013, започвайки кариерата си тук като инженер продажби-индустрия. От 2016 се занимава с развитието на зарядната инфраструктура и въвеждането на продуктите на АББ за зареждане на пазара в България. От 2019 е Експерт Бизнес развитие зарядна инфраструктура и UPS. Отговаря за развитието на бизнеса на АББ за електрическа мобилност и прякото сътрудничество с инсталатори, инвеститори, оператори на мрежи и др. Той участва в инсталацията на първата бързозарядна станция в България.

АББ предлага решения за бързо-зарядна инфраструктура за електромобили в България от 2016. Пет години по-късно, как се измерва реалният принос на компанията?
АББ на глобално ниво има повече от 13 години опит в разработването на решения за DC бързо-зарядна инфраструктура и пуска в продажба търговски продукти през май 2010 г. До момента имаме продадени около 20 000 DC зарядни станции и повече от 380 000 AC зарядни станции в целия свят и извършени повече от 42 милиона зарядни сесии, което ни поставя на убедителното 1-во място в сектора с двоен по големина оборот спрямо втория.

В България бяхме от първите инициатори на разговори на тема електромобилност и положихме основите за по-интелигентна, надеждна и екологично чиста мобилност, достъпна за всички и навсякъде. През 2016 доставихме и с подкрепата на локалните ни партньори инсталирахме първата бързо-зарядна станция в страната с мощност 50 kW. Спечелвайки доверието на инвеститорите в сектора с отличната си експертиза и висока надеждност на решенията ни започнахме поетапни доставки и инсталации по всички ключови транспортни артерии. Към днешна дата всеки притежател и наемател на електрически автомобил може да пътува свободно и да зарежда бързо и сигурно в цяла България благодарение на закупените, инсталирани и оперирани от нашите партньори повече от 90 бр. DC бързо-зарядни станции ABB Terra. В момента започваме доставката на ново поколение зарядни станции за нашите локални партньори, които достигат до 180 kW мощност. В България вече има инсталирани от този тип, като мощността им е 120 kW и се намират на автомагистрала Тракия, в района на Нова Загора, както и в София и Смолян. Предстои инсталирането на още няколко броя в следващите месеци. Този тип зарядни станции позволяват бързото зареждане на два електромобила едновременно.

Бихте ли посочили конкретни обекти, които демонстрират водещата позиция на АББ?
В Европа АББ е технологичен партньор и основен доставчик на IONITY, съвместно дружество на BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company, Volkswagen Group с Audi и Porsche. Обединението подкрепят OMV, Shell, ENEL, AVIA, Q8 и още доста компании. В момента има отворени 281 бр. с 350 kW високо-мощни бързо-зарядни локации на 18 европейски пазара. Посредством Terra HP 350 е възможно зареждането на 200 км. пробег за около 8 мин. Доставяме решения за зарядна инфраструктура на почти всички водещи оператори. Имаме в списъка си от големи проекти изградени и няколко мрежи за бързо-зареждане на държавно ниво. Списъкът е доста дълъг и при желание бих го предоставил допълнително. Като пример, в Северна Америка АББ доставя високо-мощни бързо-зарядни станции Terra HP на Electrify America, основен оператор на зарядна инфраструктура в USA. В Китай АББ придоби високотехнологичната компания специализирана в предоставянето на решения за зареждане Chardot, увеличавайки драстично пазарния си дял там и добавяйки към портфолиото си нови и иновативни продукти. АББ в България е основен и предпочитан доставчик на бързо-зарядни станции на водещите оператори в лицето на Елдрайв Чарджинг ЕАД, Финес Чарджинг, еКарс БГ ЕООД, Мегалан Пауър Мениджмънт ЕООД. Благодарение на тях може да заредите своя електромобил на бързо-зарядни станции ABB Terra почти на всички големи вериги бензиностанции в страната, МОЛове, Големи търговски вериги, офис сгради, вериги за бързо-хранене, автомивки и много други локации. Schwarz Gruppe (собственик на ЛИДЛ и Кауфланд) избра за свой доставчик отново АББ и може да бъдат използвани множеството техни локации за зареждане. Примера им взеха и ЕКО България ЕАД, инсталирайки наши бързо-зарядни станции в София и на магистрала Тракия. На нас се довериха и МОТО-ПФОЕ, закупувайки и инсталирайки бързо-зарядни станции на своите дилърства и сервизи в София, Пловдив и Варна. Дилърствата на VW и АУДИ също се довериха на доказалата своите качества ABB Terra бързо-зарядна станция. Примерите са много, като резултатът е около 85% пазарен дял за 2020 на АББ в сегмент DC бързо-зарядна инфраструктура за електрически автомобили в България.

Как собствениците на електромобили могат да получат информация за съществуващата и новоизграждащата се инфраструктура?
Карта на доставяните от нас бързо-зарядни станции, пълна информация за предлаганите от нас продукти и новини от сектора може да се получи от нашия интернет сайт, както и от интернет сайтовете на нашите партньори.

Върху какво АББ България поставя акцент през следващите години за развитието на електромобилността?
Основният акцент остава върху предлагането на иновативни решения. Част от тях е предлагането на дигитални услуги от ABB Ability™, които позволяват бързо глобално обслужване, мониторинг, дистанционен ъпдейт и активна поддръжка на вече инсталираните зарядни станции, както и на различни компоненти от цялата електрическа мрежа. През 2021 ще излезе и нашият V2G продукт Terra Nova bi-di Wallbox, двупосочна DC зарядна станция. Технологията Vehicle-to-Grid (V2G) отваря нови възможности за търговия с енергия и интелигентно управление на енергията. Технологията V2G отключва енергията, съхранявана в акумулаторите на електрически превозни средства, така че домакинствата и авто-парковете да могат да я използват при нужда. Доста бързо се развиват електрическите камиони и автобуси като част от нуждата за по-екологичен и икономически целесъобразен транспорт. Готови сме и за тях, като вече имаме изпълнени няколко проекта в Европа, както и вече има създадени ползотворни сътрудничества с редица големи производители от ранга на MERCEDES, VOLVO и MAN. За активната си роля в напредването на международното приемане на транспортни решения с нулеви емисии, АББ заслужено получи признанието за Глобален лидер в електрическата мобилност за 2019. Щастливи сме да сме част от тази глобална трансформация и да продължим да пишем бъдещето на безопасното, интелигентно и устойчиво електроснабдяване и електрообзавеждане.