ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 2, 2021

КМВ-Системи за Пътна сигурност е втората най-бързо развиваща се компания в бранша

инж. Георги Златев, изпълнителен директор КМВ-Системи за Пътна сигурност

КМВ-Системи за Пътна сигурност е втората най-бързо развиваща се компания в бранша

Г-н Златев, измина една година от първата ни среща. Как бихте определили този период от гледна точка на КМВ-Системи за Пътна сигурност?
Изминалата 2020г. беше трудна за всички заради пандемията. Нашето производство до голяма степен е автоматизирано, благодарение на модерните производствени линии с компютърно управление. Това, от друга страна, изисква висококвалифициран персонал. Успяхме да съхраним здравето и безопасността на служителите с противоепидемичните мерки, които приложихме в производствената ни база, защото освен икономическите си цели, ясно разбираме и отговорността към хората. Успяхме да съхраним заетостта и преминаваме през кризисното време без значими сътресения, независимо от тежките условия.

От бизнес гледна точка, отбелязваме поредна година на възход. Вече сме втората най-бързо развиваща се компания в България според авторитетната класация на Капитал и това съвсем не е случайност или резултат на конюнктура, а е пряк резултат от ясно поставени цели, мотивирани хора и доста усърдие. Инвестициите в нови производствени мощности и монтажни екипи, оборудвани с модерно оборудване, ни позволи да изпълним успешно отговорни обекти като: първият от трите участъка на Автомагистрала „Европа“, който е пуснат в експлоатация, подмяна на остарели ограничителни системи за пътища на автомагистрала „Хемус“ в участъка от 57 до 78км, подмяна на ОСП в участъците км 0 до км 5 и от км 10 до км 20 на автомагистрала „Тракия“. Монтирахме най-здравата произвеждана в България ограничителна система за пътища на мостове от обходния път на Габрово и на няколко виадукта от автомагистрала „Хемус“. Близо 50% от общо изпълняваните в страната ограничителни системи са произведени и монтирани от нас. КМВ-Системи за пътна сигурност е вече познат и търсен партньор не само от публични организации, но и от частни компании и строителни фирми с по-малък мащаб. Затвърдихме партньорството си с компании, като ОМВ, V&G oil, собственици на рекламни съоръжения и много други.

Как стотиците километри ограничителни системи на компанията, монтирани по магистралите на България помагат за повишаване на пътната безопасност?
Основната част от автомагистралната пътна мрежа в страната е над 40 годишна. В този период (70-те и 80-те години на миналия век) са произвеждани и монтирани ограничителни системи, разработени с основна цел да задържат моторното превозно средство, без оглед на въздействието върху пътниците. Съвременните ограничителни системи се разработват и тестват така, че да осигурят задържането на различните класове автомобили, при минимално въздействие върху участниците в пътно-транспортно произшествие. По-малко от месец след подмяната на остарелите ограничителни системи на автомагистрала „Тракия“ с нови, беше регистриран удар в тях . Благодарение на устойчивостта им, автомобилът беше задържан на платното без никой от пътниците да пострада. Колата дори е продължила след това на собствен ход.

Уникалната за България ограничителна система за мостове H4bW3, произвеждана от нас, е проектирана и е доказала ефективността си при тестовете. Тя може да задържи товарен автомобил с обща маса до 38т. Монтирали сме я вече на виадукти по автомагистралите Тракия и Хемус. Версията й за монтаж чрез набивни стълбове, е задължителна при обезопасяването на крайпътни търговски обекти. По този начин осигуряваме безопасността на доскоро „неудържимите“ товарни автомобили и посетителите на бензионостанции, ресторанти и много други.

Какво предстои през 2021 за КМВ-Системи за Пътна сигурност?
В качеството си на изпълнител по договорите за ремонт на ограничителни системи за пътища на три от шестте региони за планиране, продължаваме с основната задача – възстановяване на увредени стоманени предпазни огради. Успоредно с това, продължаваме с изпълнението на възложените от Агенция „Пътна инфраструктура“ проекти за модернизация на ограничителните системи по автомагистралите.

В началото на 2021г. бяхме избрани за изпълнител на ограничителните системи на обект АМ "Хемус" участък от км 310+940 до км 322+360. Очакваме до есента да започнем с монтажите и на продължението на АМ „Хемус“ след „Боаза“.

Осъзнаваме, че успехът изисква постоянни усилия и усъвършенстване. Това ни стимулира да подобряваме организацията в производството, експедициите и монтажите, като непрекъснато се променяме и развиваме. Чрез въвеждането на централизирани системи за управление, мобилни приложения за отчитане на изпълняваните дейности и програма за повишаване квалификацията на служителите, вярваме, че ще отговорим на очакванията на нашите партньори в името на по-безопасна и сигурна пътна среда.

Представете ни продуктовата гама, произвеждана в завода на компанията в гр. Перник.
Производствените ни мощности са разположени в гр. Перник. Разполагаме с модерни, високопроизводителни машини с компютърно управление.

Ние сме първият производител в България на сертифицирани, съгласно EN1317, стоманени предпазни огради с тривълнова шина. Благодарение на линията за горещо поцинковане на „Колхида метал“ АД, на която сме дъщерна компания, успяваме да обработим до 60 тона или 4км ограничителни системи за пътища на ден. За да осигурим по-голяма гъвкавост и прецизност при изборът на стоманени предпазни огради, постоянно увеличаваме своят асортимент, като предлагаме системи със степен на задържане N2, H1, H2 и H4b. Отново ние сме първият и единствен производител на ограничителни системи, които могат да задържат товарен автомобил с тегло до 38т. – степен H4b за съоръжения и пътна част.

През изминалата година излезе от печат продуктовият ни каталог за ограничителни системи за пътища. В него освен подробна информация за произвежданите от нас продукти за пътна безопасност, може да бъде намерена и много помощна информация за инвеститорите и проектантите. Всеки може да го открие на сайта ни.

Като вече традиционен участник на Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие в гр. Несебър, през 2020г. успяхме да представим нашите продукти и да запознаем колегите с новостите в областта на ограничителните системи за пътища. Това ежегодно събитие е най-мащабният и престижен научно-професионален форум в областта на транспортната инфраструктура в България и Балканския полуостров.