ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 5, 2021

Гордеем се с всеки реализиран проект

Виктор Манов, мениджър за България към представителство на Tungsram за Южни Балкани

Гордеем се с всеки реализиран проект

Г-н Манов, бихте ли представили компанията Tungsram на читателите на сп. Инфрабилд?
Човешкото благополучие. Това е крайната цел, за която Tungsram изгражда своята иновативна екосистема на интелигентните решения, производство от световна класа и плодотворни партьорства със своето светлотехническо ядро. Tungsram е емблематично име, което се върна на световния пазар през 2018 г. като първокласна иновативна европейска технологична марка, придобивйки бизнеса на GE Lighting - общо осветление за Европа, Близкият Изток, Африка и Турция, както и глобалният бизнес на General Electric за автомобилно осветление.

Иновациите са нашето наследство. Първоначално създадена през 1896 г., компанията е рожба на втората индустриална революция, която доведе до електрификацията на света. От най-ранните й начала, преминавайки през придобиването на марката от GE през 1989 г. и до днес ,Tungsram систематично е създавала нови решения, преди всичко около своя основен бизнес в областта на технологиите за осветлеие и телефонни, както и медицински, радио лампи и телевизия, което често води до експоненциален ръст на продажбите.

Днес, изправени пред възможностите и предизвикателствата на четвъртата индустриална революция, Tungsram Group инвестира в безопасни за бъдещето технологии и динамично нарастващи глобални пазарни сегменти като интелигентни решения, интелигентни градове и земеделие на закрито, като същевременно укрепва основния си бизнес с осветление.

Всеки член на екипа на Tungsram работи за създаване на достъпни и устойчиви, технологично базирани решения за непрекъснато урбанизиращия се свят със стратегическа цел - създаване на щастие.

Коя част от богатото портфолио на компанията има приложение в инфраструктурни проекти?
В България имаме дългосрочни успешни традиции във внедряването на наши осветители в улични и тунелни осветителни уредби. До 2018г имахме инсталирани около 50 хиляди улични осветителя в различни общини на България, като община Смолян, Нова Загора, Шабла, Варна, Бяла, Димитровград, Болярово и много други.

Тунелните осветители на трите пътни тунела на автомагистрала „Люлин“ и под „Лъвов мост“ се радват на нашето качествено изпълнеие.

Съвременните ни светлодиодни (LED) серии осветители за улично осветление имат изключително стабилни светлотехнически харакеристики. Те са разработени и се произвеждат в центъра на Европа – Унгария. Само за пример ще посоча, че уличните ни осветители Inlumino, които имат допустим диапазон на работа при температури от -40°C до +50°C са със спад на светлиният поток от 20%, след работа от 287 хиляди часа!

Тунелните осветители от сериите TLBt, TMBt, THBt освен това например са конструирани, така че при евентуална необходимост от смяна на захранващ модул (драйвер), това да става за секунди. Това допълнително спомага да се повиши безопасното преминаване през пътните тунели, освен постигането на необходимите светлотехнически показатели с оптимизиран брой осветители и инсталирани мощности. За големи инфраструктурни проекти имаме възможност да дадем на нашите клиенти 10 годишна гаранция и за LED офисни осветители, които се произвеждат в Унгария!

Бихте ли посочили проекти в България, с които се гордеете?
Предлагайки качествени продукти, като тези от Tungsram, мога да кажа, че се гордея с всеки реализиран проект – знам, че по този начин допринасям и за повишаването на конкурентоспособността на съответната компания или просперитета на съответната община и щастието на съответният клиент или жители на община.

На читателите на списание Инфрабилд ще оствая да познаят кой участък от булевард Александър Малинов (кв. Младост) в София е реализиран с LED осветители, доставени от нас преди малко повече от 5г. – при еднакво задание, първият подменен участък, а е най-светъл днес.

Друго малко примерче е доставката на LED осветители и LED лампи за целодневна детска градина 155 „Веселина“ в град София. През есента на 2020г беше останал да свети само един от 8-те алейни осветители с живачни лампи 125W. Подменихме тези към улицата с LED осветители 35W, неизлъчващи светлина нагоре и така алеите са по-светли и не се нарушава нощният комфорт на околните обитатели на къщи и апартаменти. На останалите осветители подменихме само лампите с LED лампи 35W със среден живот от 40 хилияди часа. Така повишихме чувството за сигурност и безопасно ползване на алеите от малките сладурчета, техните родители и възпитатели за следващите повече от 10 години. Само от спестената електроенергия за първите 5 години, детската градина ще може да ползва около 5 хиляди лева повече от бюджета си за по-полезни разходи. Щастливи деца, щастливи родители, щастливи възпитатели.