ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 7, 2015

Инсталации за обезвреждане на сметищен биогаз

Разговор с инж. Христо Панайотов, Управител на „БЕЛФРИ“ ООД

Инсталации за обезвреждане на сметищен биогаз

Инж. Панайотов, бихте ли разказали за читателите на Списание ИНФРАБИЛД какво налага изграждането на инсталации за обезвреждане на сметищен газ?
Съхранението и обезвреждането на твърдите битови отпадъци в съвременните депа се осъществява посредством биологично третиране. Депонирането се извършва в специално оформени и изолирани автономни клетки, които позволяват надеждно опазване на ландшафта и подпочвените води. Процесът на разграждане се извършва в анаеробни условия и е свързан с трансформиране на органичната част на отпадъка в неорганична. При разграждането на органичните вещества се отделя газ, формиран основно от метан и въглероден диоксид. Метанът отделян от депата за ТБО е съществена част от общото количество метанови емисии с антропогенен произход. Въпреки малкия си относителен дял спрямо емисиите на въглероден диоксид, този парников газ е с многократно по-силно въздействие върху климата. Поради това ефективното му улавяне и обезвреждане е от съществено значение за опазването на околната среда.

Бихте ли разказали повече за технологията на улавяне и обезвреждане на сметищния газ?
Събирането и отвеждането на сметищния биогаз се реализира чрез полагане на система от хоризонтални и вертикални тръбопроводи в процеса на изграждане, запълване и рекултивация на сметището. Уловеният газ се отвежда към система за обезвреждане. Това се извършва най-често в инсталация за изгаряне, която следва да осигури определени условия на горивния процес като температура, време на задържане и др. По този начин, освен метанът, се разграждат и различни други вредни съединения. Характерно за тези инсталации е, че могат да третират газ в широк диапазон на концентрации на метана от 30 до 75%. Това е обусловено от кривата на дебита на отделения от сметището газ отнесено към времето, която в общия случай показва, че газът се отделя с ниска концентрация и количества в доста дълъг период от живота на сметището след рекултивация. Това създава трудности при проектирането на горивната система, т.к. тя трябва да бъде надеждна и да осигури възможно най-дълъг период на третиране на газ с различни концентрации и дебити на горимата съставка.

Какви технологични решения предлага Белфри ООД във връзка с процесите, които описахте?
Фирма Белфри е специализирана в доставката на автоматични високотемпературни факли за изгаряне на сметищен газ. Заедно с нашите партньори от ennox biogas technology, Австрия се стремим да предлагаме инсталации за изгаряне, които в максимална степен да отговарят на проектното задание и в същото време да покриват най-високите изисквания на съвременните европейски стандарти и директиви. Окомплектовката и степента на автоматизация на факела може да бъде настроена към концепцията за извличане и обезвреждане на биогаза за всеки отделен проект. Фирмата доставя и допълнително оборудване свързано с транспортиране, съхранение, газов анализ, отделяне на кондензата и пречистване на биогаза. Стремим се да предоставяме информация и компетентна консултация както на етапа на проектиране, така и по време на изпълнението и експлоатацията. Считаме, че ефективната комуникация с клиента и проектанския екип е съществена предпоставка за успешната реализация на всеки проект.