ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 3, 2016

Мащабите на Bauma 2016 са индикация за предстоящ бум в сектора

Разговор с г-н Николай Младжов, Управител на Z&M Private Co

Мащабите на Bauma 2016 са индикация за предстоящ бум в сектора

Г-н Младжов, посетихте с екипа на Z&M Private Co изложението Bauma 2016. Бихте ли споделили впечатленията си от това издание на изложението?
В действителност, все още екипът ни е под влияние на емоциите от изложението Bauma 2016. Голяма част от екипа на фирмата, около 12-13 човека, присъствахме на изложението, като придружавахме и наши клиенти и партньори. Bauma е изключително впечатляващо изложение за машини и строителни технологии, и не случайно се провежда на три години, тъй като мащабите наистина са много големи. Който не е посетил Bauma, не може да си представи за какво грандиозно събитие става въпрос. Само цифрата на посетителите от тази година – над 600 000, е достатъчно красноречива. Всички участници тази година се представиха с най-новите си продукти. Всички бяха направили огромни инвестиции в своето представяне. Това само по себе си е индикация за предстоящ бум в целия сектор. Това, което видяхме тази година, като нови продукти, технологии, инвестиции и мащаби, недвусмислено показва, че предстои бум в следващите 3-4 години. Бих казал, че Bauma е един вид показател за това как ще се развива браншът следващите години.

Разкажете малко повече за участието на Hitachi Construction Machinery.
Представянето на Hitachi затвърди амбициите на компанията да е в топ 3 на производителите на строителна и минна техника. На щанд, чиято площ покриваше 5600 кв. м., Hitachi представи над 40 машини, повечето от които за строителния сектор от новата шеста серия. Това са машини, по които целият инженерингов екип на компанията, както в Япония, така и в Холандия, е вложил много усилия и средства. Новата серия 6 се отличава с изключителна ергономичност, удобство и в същото време с много висока производителност и намален разход на гориво. Акцент в представените от Hitachi машини от серия 6 бяха верижните багери от 35, 40 и 50 тона, и колесни товарачи с обем на кофата 4 и 5 куб. м. Ние имахме удоволствието да сме сред първите дилъри на марката, представили тази нова серия. Това се случи на специализираното изложение StroMa Expo през септември миналата година. По време на това изложение, на кариерата Балша, направихме няколко демонстрации на машините в реални експлоатационни условия, като голяма част от операторите бяха впечатлени от лекотата на работа с новите машини. Като цяло, това, което ни направи впечатление, беше, че тази година фокусът на Hitachi е върху машините от строителния сектор, от 6 до 50 тона. Разбира се, беше представен и минният сектор, но определено предимствата на новата серия 6 бяха взели връх и това беше акцент в представянето на компанията. Ние, като страничен наблюдател, и сравнявайки с другите участници, можем да кажем, че Hitachi имаше едно много силно участие на тазгодишното изложение.

Имате ли конкретни планове или предстоящи инвестиции, за които бихте искали да споделите?
Ние имахме една много успешна 2015 година, в която за втора поредна година наблюдаваме ръст при строителните машини, като успяхме да запазим позициите си и в минния сектор, като пуснахме няколко 200 и 260 тонни багери в експлоатация. Така че, горди сме, че вече е налице така желаният баланс между двата сегмента – строителна и минна техника. Надяваме се тази тенденция да продължи и през тази година.

Очаквам, както споменах и по-рано – на база на това, което видяхме на Bauma, да има увеличение на търсенето, оттам и ръст в продажбите. Z&M Private Co предлага и машини на други производители, освен Hitachi. Например, дъмперите на Bell, както и продуктите на Thyssen Krupp Industrial Solutions AG – техника, която става все по-популярна в кариерите, така че и там виждам възможност за повече продажби в бъдеще.

Относно фирмени планове, възнамеряваме да инвестираме в персонал, в обучения, в сервизни специалисти, в участия на специализирани изложби в страната и чужбина, като продължаваме да инвестираме и в дъщерната ни фирма в Македония.