ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XV, брой 4, 2021

GATE е повече от институт, за нас това е кауза, плод на дългогодишен труд

Проф. д-р Силвия Илиева, директор на институт GATE

GATE е повече от институт, за нас това е кауза, плод на дългогодишен труд

Уважаема проф. Илиева, представете на професионалната ни аудитория института GATE. Какви са стъпките, които смятате да предприемете, за да превърнете Института в мост между науката, правителството и индустрията?
Научноизследователският институт „Големи данни в полза на интелигентно общество“ - GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се създаде през 2019 г и се изгражда в партньорство с Chalmers University of Technology и Chalmers Industriteknik, Швеция. Това са водещи европейски институции с богат опит в научните изследвания, образованието и иновациите в областта на големите данни и изкуствения интелект, както и в сътрудничеството с индустрията и трансфера на технологии. Създаването на Института се финансира от европейската програма Хоризонт 2020 и съфинансира от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове. GATE е българският хъб на стратегическата паневропейска инициатива IDSA (International Data Spaces Association), който обединява и катализира националните усилия в посока използване и споделяне на данни както в бизнеса, така и в обществено значими области. GATE е движеща сила в ангажирането на бизнеса и публичните и градските администрации, както и инкубатор и акселератор, който ускорява създаването на иновациите, базирани на обмена на данни и тяхното използване на национално и регионално ниво.

Нашата визия е да превърнем Института в мост между науката, правителството и индустрията чрез сътрудничество в мултидисциплинарни проекти и съвместно създаване на иновации в областите: градове на бъдещето, интелигентно правителство, цифрово здравеопазване и умна индустрия. Съвместни проекти се разработват и осъществяват заедно със Столична община и Софияплан, успешно си сътрудничим с Държавната агенция за електронно управление, а стратегически партньори, които предоставят ресурси за GATE, са високотехнологични компании като SAP Labs – България, Bosch.IO, Ontotext и Rila Solutions.

Инфраструктурата, която изграждаме в Института, предоставя сигурна, защитена и съобразена с европейските регулации и стандарти за етичен и обясним изкуствен интелект среда. Тази среда е отворена за иновации, демонстрации, експериментиране и тестване на нови решения, както от бизнеса, така и от градската и публична администрация. Това е първа стъпка към реализацията на „sandbox“, който предлага гъвкава, внушаваща доверие и устойчива регулаторна рамка, в която GATE създава авангардни технологии и услуги базирани на големи данни и изкуствен интелект и около която изгражда иновационна екосистема от заинтересовани страни за споделяне на данни и ноу-хау.

Мисията на Института е да се утвърди като национален, регионален и Европейски иновационен хъб за обществено значими научни постижения, иновации и трансфер на знания, базирани на големи данни и изкуствен интелект.

За нас обаче, GATE е повече от институт, за нас това е кауза, плод на дългогодишен труд.

Представете екипа от изследователи и по-значими пилотни проекти, с които ще стартирате?
Чрез сградата, лабораториите и оборудването, GATE предоставя уникална среда за наука и иновации, но те не са самоцел, а средство за привличане на изследователи и развиване на техния научен и иновационен капацитет. Не случайно казваме, че GATE е инвестиция в хора.

Основен движещ фактор в екипа са опитните изследователи – лидери в областта с международна репутация, които институтът успя да привлече от страната и от чужбина (от Англия, САЩ, Холандия, Норвегия, Швейцария, Катар и Австралия) като ръководители на основните научни направления и водещи изследователи. Тези изследователи идват както от академичните среди, така и от индустрията и имат богат опит в научните области и технологии на големите данни и изкуствения интелект, а също така и интердисциплинарна експертиза в четирите приложни области.

В GATE разчитаме много и на идеите и на енергията на младите хора и една от основните цели на центъра е да привлече, създаде и развие ново поколение млади учени, които да имат капацитета да развиват фундаментални и приложни изследвания. Работим и ще продължаваме активно да създаваме нова изследователска култура и привлекателна и стимулираща среда, с различни възможности за успешно кариерно развитие, която да ги задържи да работят в центъра в дългосрочен план. Надяваме се това да повиши интереса на младите хора и да допринесе за това много от тях да се насочат към научна кариера. Една от основните ни цели е и да дадем възможност на ентусиазираните млади изследователи да се развиват и да постигат научните си амбиции в страната.

Активно ни подкрепят със знания и опит и международно признати български изследователи със значими постижения в научните области на Института. Някои от тях вече са част от екипа ни, мотивирани да работят в новата научна инфраструктура. Полагаме целенасочени усилия да привличаме все повече българи от чужбина.

Институтът вече има изграден основен екип от над 20 международно признати изследователи и млади учени, което позволи да стартира работата по първите пилотни проекти в областта на Градовете на бъдещето и Дигиталното здравеопазване.

В направлението „Градове на бъдещето“ GATE работи по пилотен проект за създаване на Цифров двойник на града, който се реализира на територията на Столична община. Цифровият двойник се реализира като платформа, която включва събиране, интегриране и моделиране на данни, симулиране, анализ, и визуализиране. Основна цел на платформата е да предостави инструмент за взаимодействие, проектиране, експериментиране и оптимизиране на града. Неговото създаване, както вече беше споменато, започна с изграждането на CIM, който представя в 3D наличната инфраструктура Район Лозенец, като сгради, зелени площи, пътна инфраструктура и др. обекти на градската среда. Пилотен сценарий за параметрично градско планиране се разработва в сътрудничество със Софияплан. Фокусът е върху реализацията на инструменти, които да подпомагат градското планиране, основавайки се на данни, правила и дефинирани индикатори, свързани с населението, зелените площи, транспортната свързаност и др. Друг пилотен сценарий включва анализ и симулация на качеството на въздуха, фокусирайки се върху разпространението на замърсителите в зависимост от посоката и скоростта на вятъра и геометрията на сградите. В сътрудничество с изследователи от Университета Чалмърс GATE разработва симулации на вятъра, базирани на термофлуидна динамика.

Основните изследователски области в направлението „Цифрово здравеопазване“ включват проектиране и прилагане на методи и алгоритми от машинното самообучение и изкуствения интелект за решаване на био-медицински проблеми. Фокусът е не само върху теоретичните научни изследвания, но и върху решения в здравната индустрия и свързаната с нея екосистема от приложения, устройства и др. Пилотният проект на GATE в областта е фокусиран върху анализа на когнитивни нарушения при болест на Алцхаймер. Изследователските цели са свързани с оценка на риска от развитие на болестта, предсказване на нейния прогрес при заболели пациенти и препоръчване на подходяща терапия.

Къде е мястото на България на научната карта на Европа? Как очаквате да се промени ситуацията след изграждането на националната изследователска инфраструктура в областта на големите данни и изкуствения интелект?
Построяването на сградата на GATE е първа стъпка в изграждането на националната изследователска инфраструктура в областта на големите данни и изкуствения интелект в България. Втората стъпка е изграждането на високотехнологичните лаборатории и платформата на GATE, като интегрирана с европейските инфраструктури технологична среда, която подпомага научните изследвания чрез пространство за големи данни и изкуствен интелект и предоставя инструменти и услуги за управление, анализ и визуализация на данните. Развитието на тази инфраструктура определено ще повлияе върху това страната ни да заеме подобаващо място на научната карта на Европа особено в тези бързо развиващи се области.

Като Център за върхови постижения за големи данни и изкуствен интелект, GATE е уникално явление не само за България, но и за Източна Европа - на фона на 55 подобни центъра, които съществуват от години в Западна и Централна Европа. Центърът вече е разпознаваем на европейско ниво като един от най-добрите случаи на успешното прилагане на големи данни, избран от Big Data Value Association, като национален хъб на IDSA и като номиниран на национално ниво Дигитален иновационен хъб. Всичко това е признание за въздействието, което GATE оказва в България и в Европа, като спомага за повишаване на научноизследователската и иновационна ефективност и вдъхновява научната общност да постига върхови резултати в сътрудничество с водещи международни научни организации.

Осигурявайки модерна инфраструктура и научен капацитет, предоставяйки достъпни данни и знания и изграждайки устойчива иновативна екосистема, GATE има потенциал да се превърне в разпознаваемо пространство за данни на Дигитална Европа, както и в Дигитален иновационен хъб за изкуствен интелект с национално и регионално значение. Така GATE ще спомогне за утвърждаването на България като ключов играч и за издигането й на челно място в развитието на големите данни и изкуствения интелект в Европа.