ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 8, 2016

НКЖИ провежда програма за работа с млади специалисти

Железопътната инфраструктура е уникално инженерно съоръжение, но изключително трудно за изграждане, поддръжка и експлоатация. Респективно, за да се развива и експлоатира е необходимо не просто да имаш диплома, а да си готов за трудности и да обичаш железницата и да виждаш нейната красота и предимства.

Да започнем от там, че специално образование за работа по проекти няма и няма как да има. Всеки трябва първо да завърши някаква специалност и след това да насочи интересите си, ако това го привлича или ако НКЖИ и съответната дирекция успеят да привлекат младия специалист, например в сферата на инвестиционното проектиране.

НКЖИ има Програма за работа с млади специалисти и по нея доста бъдещи инженери и икономисти започват и завършват стаж в компанията. За последните две години през дирекция на инвестиционното проектиране и стратегическите документи са минали 12 души стажанти, но нито един не се е върнал на работа в компанията.

В същото време и изискванията са по-високи - не се взимат хора с по-ниско от висше образование и задължително трябва да говорят поне още един Европейски език. Възможностите за обучение и обмяна на опит са значително по-добри от средните за страната, защото самата работа е свързана с пътувания и срещи с колеги от други администрации и Европейски институции. Младите хора искат да им се дават възможности за растеж, да бъдат уважавани и да им се вярва. Въпреки негативния опит, със стажантите, дирекция Стратегическо развитие и инвестиционни проекти е „най-младата“ в НКЖИ. Младите хора, които работят са образовани, но малка част от тях искат да специализират и не всички са достатъчно амбициозни, за да рискуват допълнително натоварване и да инвестират в себе си.

Но - Да, има няколко млади „звезди“ в екипа на дирекция Стратегическо развитие и инвестиционни проекти, които светят ярко и от тях ще излязат прекрасни бъдещи ръководители, които имат амбицията да изградят нова и модерна железница. Няколко са напълно достатъчни и със сигурност те ще успеят!