СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина VIII, брой 3, май 2011

Сигурна вентилация и защита на скатния покрив

Сигурна вентилация и защита на скатния покрив

Добре известно е, че в по-старите къщи, таванът (необитаемото подпокривно пространство) e гарантирал частично и дълготрайно вентилирана зона. В последните години обаче, превръщането на тези тавани в допълнителни жилищни или работни помещения и законите за околната среда, засягащи мерки за спестяване на енергия, засилиха важността на адекватната вентилация на покривната зона. Регулирането на влажността на покрива, подпокривното пространство и цялата сграда са все по-тясно свързани с поставянето на нов клас материали – на мястото на т.нар. черна хартия се появиха пародифузното фолио и парната бариера.

текст Анастасия Янкова

Покривите са може би най-уязвимата част от дадена сграда. Те са подложени пряко на всякакви климатични условия, а и през тяхната повърхност се губи най-много топлина. Същевременно, поради липса на достатъчно свободна площ, все повече хора използват подпокривното пространство като място за живеене или работа. Това налага по-високи изисквания и надеждност при строителството или реконструкцията на скатните покриви. При подготвянето на проекта за покривна конструкция трябва да се вземат предвид следните неща:

Външни климатични влияния – скатните покриви са подложени на редица климатични влияния като дъжд, сняг, вятър и други. Това може да доведе до разместване или счупване на керемиди (ако конструкцията завършва с керамични керемиди) и да се наруши правилното функциониране на конструкцията, което да доведе до влошаване на микроклимата и комфорта не само в помещението, което се намира непосредствено под покрива, но и на цялата сграда.

Защита на топлоизолацията от влага (или водни пари от вътрешността на сградата) – през зимата водните пари от вътрешността на покривното пространство преминават през топлоизолационния слой и достигат студената повърхност на покрива. Когато срещнат преграда като битумизирана хартия или други паронепропускливи фолиа, възниква опасност от появата на „росни капки”. Влагата уврежда не само дървената конструкция на покривната носеща система, (което води до гниене и развитие на плесени), но и на топлоизолационния слой. Водата в различните й състояния е най-големият враг на топлоизолациите, защото намалява изолационните качества на материалите трайно и необратимо.

Защитата на покрива срещу факторите на околната среда представлява едно от основните предизвикателства пред проектирането на покривни конструкции: за да се направят функционални, трябва да се гарантира тяхната защита срещу дъждовна вода, а в същото време и тяхното дишане. Това е единственият начин за поддържане на функционалността на всеки елемент от една задоволителна и трайна покривна система.

Съвременното решение на всички изброени по-горе проблеми са пародифузното фолио и парната бариера. Те са важен компонент от модерната покривна конструкция, когато се търси сигурна защита и дълготрайност. Правилното им проектиране и полагане води до спестяване на разходи за дълъг период от време, запазване на цялата покривна конструкция и осигуряване на подходящ микроклимат за обитаване.

Пародифузно фолио
Нарича се още паропропусклива мембрана, дишаща мембрана и т.н. Най-често материалът се използва като допълнение към покривни системи за скатни покриви с външна облицовка керамични керемиди.

Фолиото се състои от полиестерен нетъкан материал, комбиниран с полиуретанов филм. Предлагат се под формата на рула с различна широчина и дължина. Различните фирми производителки произвеждат двуслойни, трислойни, четирислойни разновидности, с различни нива на пропускане на изпаренията (скорост на пропускане на изпарения), но общото при всички е, че целта е предпазване както на топлоизолационния слой, така и на цялата дървена конструкция на скатния покрив. Тези продукти създават защитна бариера главно срещу проникване на вода в случай на счупване или разместване на покривните керемиди, позволяват естествената циркулация на въздуха, поради своята пропускливост и позволяват топлинната изолация да остане суха.

Преди около 15 години съществуваха покриви само с дървена обшивка, за които се даваше гаранция, че може да изпълняват функциите си 300 години. По принцип това е вярно, но не трябва да забравяме, че тогава подпокривните пространства не са се използвали за живеене или работа, поради което са се постигали необходимите въздушна циркулация и вентилация, запазвайки дървената конструкция в добро състояние. Днес обаче, таванските помещения са проектирани като обитаеми, което налага задължително адекватно вентилиране. Колкото по-сложна е покривната конструкция, толкова по-трудно и по-скъпо е осигуряването на правилна вентилация.

Въпреки че на пазара различни фирми предлагат различни пародифузни фолиа, всички те отговарят на определени изисквания и изпълняват няколко основни функции:
- Втори дренажен слой. Навяваните от вятъра – дъжд или сняг намират пролука през керемидите или местата им на припокриване, като проникват, стичат се безопасно по покривното фолио и се отвеждат до улуците извън покрива.
- Хидроизолация. По време на строителството или в случай на счупване на керемидите или плочите, покривното фолио защитава топлоизолацията и слоевете под нея.
- Контрол на конденза. Топлият влажен въздух, който се издига от вътрешността на сградата към покривното пространство може свободно да премине през паропропускливата мембрана. Ако се образува конденз по долната повърхност на външното покривно покритие (керемиди/плочи), то водните капки ще се стекат по покривното фолио до улуците.
- Вятър. Покривното фолио трябва да осигури защита срещу навлизане на студен въздух отвън, както и срещу проникване на прах или сняг в покривното пространство при силен вятър.

Основни предимства на пародифузното фолио:
- Стабилност при различни температури;
- 100 % водонепропускливост – повечето разновидности уплътняват изцяло пироните при механичното им закрепване, за разлика от доскоро използваната черна хартия, която се къса при пробиване с пирон;
- Защита срещу загниване на дървената конструкция;
- Много добра паропропускливост – покривът диша с цялата си повърхност, което намалява топлинните разходи.
- Добра механична устойчивост – това е много здрав материал, с устойчивост на надлъжно или напречно разкъсване, при падане на остър предмет или инструмент е невъзможно да се скъса и запазва цялостта си;
- Гъвкаво и лесно за употреба.

Освен това, фолиата са леки, полагат се директно върху топлоизолацията или дървената обшивка (в зависимост от типа покривна конструкция) и се превръщат в допълнителна шумоизолация. Предлагат се разновидности с антиалергични свойства, висока устойчивост на ултравиолетовите лъчи, устойчивост към средствата за импрегниране на дървения материал в покривната конструкция и др. Дървеният материал като греди и летви е добре да се импрегнира преди употреба, за да се избегне развитие на плесени, поява на вредители, избухване на пожар.

Приложения – пародифузното фолио не се прилага в случаи на плоски покриви. В останалите случаи трябва да се вземе под внимание вида на покривната конструкция. Най-общо те мога да се разделят на топли и студени покриви. За топлите покриви е характерно наличието на топлоизолация, докато при студените няма. Топлите покриви се разделят на два вида според вида на външния покривен елемент. В единият случай системата се състои от следните елементи (отвън навътре): покривни плочи (битумни материали), дървена обшивка, пародифузно фолио, топлоизолация, покривни греди. В другият случай елементите са: керемиди, летви, контралетви, пародифузно фолио, топлоизолация, покривни греди. Системите за студен покрив също мога да се разделят на два вида – единият се състои от покривни плочи, пародифузно фолио, дървена обшивка, покривни греди, а другият – керемиди, летви, пародифузно фолио, покривни греди.

Пародифузното фолио е компонент за осигуряване на вентилиране на цялата покривна система – въздухът може да циркулира самостоятелно в рамките на наклонения покрив. Предимствата на този строителен детайл е, че през летните месеци, вентилацията на покривната зона дава възможност топлината да се разсейва естествено, избягвайки по този начин навлизането й в сградата; а през студените и най-влажни месеци, циркулиращият въздух дава възможност на изолационния материал и покривното покритие да останат сухи, предотвратявайки по този начин риска от повреди по тях.

В зависимост от подреждането на слоевете а покривната конструкция, може да се реализира схема с двойна или единична вентилация.

Двойната вентилация е необходима при покривна система за топъл покрив. Наличието на дишаща мембрана дава възможност да се регулира въздушния поток, създаден в първичната вентилация (между топлоизолацията и фолиото) и вторичната вентилация (микро-аерация между фолиото и керемидите отгоре).

Покривната система може да се изгради и без използването на топлинна изолация. Тогава пародифузното фолио се полага направо върху дървената обшивка, като по този начин то гарантира изключителна устойчивост срещу проникване на вода и благодарение на своите дишащи способности регулира дисперсията на потока от изпарения, идващ отвътре, предпазвайки дървената основа от загниване.

Материалът се полага директно върху топлоизолацията или дървената обшивка и се прихваща за улучената пола. Ролката фолио се разпъва и се заковава за контра покривните. За свързване на листовете и защита от евентуално проникване на вода в зоните, където са поставени пирони или болтове се използва специална лепенка, която се предлага от производителите. Летвите, положени за поддържане на керемидите помагат да се поддържа опънато пародифузното фолио, което гарантира стабилност на системата. Фолиото се припокрива между отделните листове (8-10 см), както и по билото на скатния покрив. В случай, че покривната конструкция е с отдушник, фолиото се изрязва във формата на звезда и се закрепва към него. Изпитанията доказват, че ако фолиото е прекъснато при билото, по-голяма част от топлината излиза свободно.

Парна бариера или мембрана
Парната бариера е друг вариант за хидрозащита на скатната покривна конструкция. При покриви, изпълнени с битумни покрития, тя ограничава проникването на пари от вътрешната страна на покрива в топлоизолацията, а остатъчната пара преминава през външната конструкция на сградата или през допълнително осигурена вентилация.

На проектния етап от конструкцията на покрива е важно да се отчетат значителните топлинни промени, които има вероятност да се проявят в подпокривното пространство, във връзка със студения зимен период и високите температури през лятото. При проектирането е важно под керемидите да се предвиди не само добър топлоизолационен материал, но и ефективен слой за контрол на движението на водните пари. Именно това фолио трябва да предостави защита на топлоизолацията, предотвратявайки придвижването на циркулиращи изпарения към него и в частност, предотвратявайки формирането на ”росни капки”, които биха могли да намалят ефективността на изолацията. Тази парна бариера е едно- или двуслойно PE фолио, в някои случаи покрито едностранно с отразяващ филм, поставено направо върху дървените летви и действа като истинска бариера за преминаването на водните пари, като така спомага за поддържане на добър микроклимат вътре в помещенията. За по-голяма ефективност на покривната система може да се сложи още един слой от това фолио върху контра летвите, под керемидите.

Основните предимства на материала са непромокаемост, отлична механична устойчивост, стабилност, липса на гниене. Освен това някои фирми предлагат специални допълнителни покрития като т.нар. магнитен и топлоотразяващ щит, който се поставя откъм топлата страна. Топлинното разсейване е много важен въпрос през зимния период, когато топлината, създавана в сградите може да се изгуби през конструкцията. Задържането на необходимата топлина в жилищните пространства означава спестяване на енергия, благодарение на по-ефективното управление на топлинната система. Когато се постави в покривната конструкция парна бариера с отразяващ щит може значително да се намали разсейването на топлинния поток.

Топлината на слънчевите лъчи, проникваща през керемидите през лятото, може да повлияе върху поведението на всяка покривна материя. Тя причинява високо температурно покачване на повърхностните слоеве на покрива, при което съставящите го материали могат да достигнат до 80°С. Керемидите поглъщат по-голямата част от слънчевия топлинен поток и излъчващия ефект е значителен във всички посоки: те имат много високи излъчващи способности (количеството енергия, което е погълнато и излъчено). Благодарение на отразяващата повърхност на парната бариера 95% от топлинната енергия се отразява навън. Топлината, задържана в материала точно под керемидите, след това се насочва към ръба на покрива чрез въздуха, проникващ във вентилираното подпокривно пространство.

Поради изключителното замърсяване на заобикалящата ни среда, особено в индустриалните райони, може да говорим вече и за „електромагнитен” смог, причинен от не йонизирана радиация, излъчвана от ретранслатори, високоволтови линии и радио-базови станции и др. Всички тези системи създават магнитни полета, които замърсяват околната среда. Затова Световната здравна организация предоставя серия от инструкции за защита на нашето здраве, предлагайки предпазен и превантивен подход, описвайки възможността от причиняване на физически повреди. Специалните серии парни мембрани с отражателно фолио са ефективна бариера срещу електромагнитните вълни и действат като електромагнитен щит.

Парната бариера се полага като се започне разпъване на материала от линията на улука, първите листове се заковават за дървената подпора, а следващите се припокриват (8-10cm), за да се осигури непромокаемост и се свързват един към друг с водоустойчива лепенка. Положен по този начин, материалът се поддържа опънат.