ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 6, 2013

Осигуряваме качествени комплексни решения за инфраструктурата и индустрията

Разговор с г-н Здравко Караиванов, Управител на Рожен пласт

Осигуряваме качествени комплексни решения за инфраструктурата и индустрията

Г-н Караиванов, бихте ли представили накратко Вашата компания?
Рожен пласт е учредена в началото на 2000 г. и концентрира дейността си върху търговията с компоненти за изграждане на цялостни технологични системи в сферата на инфраструктурата и индустрията (ВиК, ОиВ, индустриални и екологични съоръжения и инсталации). През изминалите 13 години наша основна цел винаги е била удовлетвореността на клиентите ни. За постигането на тази цел още от самото начало поддържаме директни търговски взаимоотношения с водещи европейски производители с внедрени системи за осигуряване на качеството, чиито продукти са сертифицирани в съответствие с приложимите международни и национални стандарти и чието високо качество е проверено и доказано на практика.

Какви продукти влизат във Вашата доставна програма?
В отговор на стремежа ни да бъдем винаги адекватни на пазарните реалности, с течение на времето доставната програма на Рожен пласт претърпя сериозно развитие с оглед на текущо изпълняваните многобройни проекти – договори с редица ВиК-дружества в цялата страна, общински инфраструктурни проекти, обекти от жилищното и корпоративното строителство, съоръжения и инсталации в производствени и индустриални предприятия и т.н. Водени от идеята да предложим цялостни решения за клиентите си от един източник, постепенно в годините на нашето фирмено развитие разширихме своята номенклатура до над 10000 артикула. Така наред с първоначално предлаганите тръби и фасонни части за питейно водоснабдяване от полиетилен с висока плътност допълнихме своето портфолио с гладки и гофрирани тръби, фитинги и шахти за канализация, дренаж и отводняване от PVC, PP и PE; тръбни системи за водоснабдяване от други материали (PPR, чугун, стомана, поцинковани изделия и т.н.); промишлена арматура (спирателни кранове, възвратни клапи, ТСК, пожарни хидранти, регулатори, водомери и др.); машини за челно и електродифузно заваряване на пластмасови тръбни системи, протоколни уреди, ръчни екструдери и принадлежности. На следващ етап добавихме богатата гама индустриални пластмаси на основния ни търговски партньор SIMONA AG (Германия) – полимерни заготовки с изключително широко поле на приложимост (в т.ч. за изграждане на пречиствателни станции, резервоари за вода и други хидротехнически съоръжения), както и геосинтетични материали (геотекстили, геомембрани, геомрежи, композити и др.) с приложение в пътното строителство, тунели, сметища, дренаж, хидроизолации, ерозионна защита и др.; продукти за отопление и вентилация. В най-близък аспект програмата ни се допълни от PE 100 RC тръби с повишена устойчивост на пукнатини за алтернативни техники на полагане (безизкопно полагане и полагане без пясъчно легло) със сертификат по PAS 1075 - отново от SIMONA AG (Германия). От 2008 г. в Рожен пласт прилагаме сертифицирана система за управление на качеството по ISO 9001 с цел още по-пълно удовлетворяване на изискванията на нашите клиенти.

Доколко според Вас качеството на изделията е определящо в избора на потребителите?
За жалост голяма част от потребителите на българския пазар се ръководят главно от фактора ниска цена, без да осъзнават трезво значимостта на качествените характеристики на закупуваните изделия, получавани срещу тази цена. Свидетели сме как в условията на бурна реализация на големи инфраструктурни проекти редица от тях впоследствие се оказват неизползваеми или с ограничена функционалност въпреки вложените значителни средства. Особено в сферата на инфраструктурата качеството на влаганите материали е от съществено значение за продължителността на експлоатационния живот на съоръженията, както и за тяхното безпроблемно функциониране, които пряко се изразяват в икономическа ефективност. Важно е това да се проумее и да се проявява по-голяма отговорност, защото от качеството на инфраструктурата, която изграждаме днес, непосредствено зависи качеството на нашия живот утре.